Anemone Rueger - Colaborarea cu C4I

Adaugat la :  10.09.2018

Dupa ce m-am intors din Israel, am vrut sa pastrez legatura cu poporul evreu, insa nu eram decisa ce profesie sa aleg. Astfel, fiindca imi placeau limbile straine, oamenii si alte popoare, dar nu puteam studia ebraica la universitate, mi-am dat seama ca puteam studia limba rusa. Oricum, stiam putina rusa de la scoala si m-am gandit ca, mai tarziu, sa studiez singura si ebraica. Acesta a fost primul pas al pregatirii mele pentru ce avea sa urmeze.

In timpul studiilor, am vrut sa petrec un an peste hotare pentru a-mi imbunatati limba rusa, asa ca am ajuns in Ucraina. Am primit o bursa universitara in orasul Harkov, aflat in partea de est a Ucrainei. Acolo am lucrat pentru prima data cu o organizatie care ajuta valul urias de evrei care isi cautau tara straveche. Acestia aveau nevoie de ajutor sa-si pregateasca bagajele ca sa plece spre Israel. Atunci am inceput sa iubesc Ucraina pentru ceea ce face Dumnezeu acolo.

Dupa terminarea acelui an, m-am ocupat de alte lucruri.

De curand, am simtit ca s-a incheiat o perioada de succes profesional din viata mea si ca Dumnezeu avea ceva nou pentru mine, asa ca am inceput sa calatoresc in partea de est a Germaniei pentru a vedea locurile noastre istorice, dar si ceea ce ne-a incredintat Dumnezeu.

Pe atunci, filiala Christians for Israel, care lucra ilegitim in Ucraina, m-a contactat, fiind intrebata daca puteam traduce pentru un grup de lucru mixt, format din persoane de nationalitate olandeza si germana, care veneau sa lucreze la pregatirea unor pachete cu alimente destinate nevoiasilor evrei din Ucraina. Aveam destul timp la dispozitie sa fac asta, asa ca, pentru prima data dupa 20 de ani, am putut vedea care e situatia multor evrei in prezent in Ucraina. Desigur ca foarte multi au plecat deja in Israel.

Mai ales pentru cei in varsta, este o situatie foarte grea si foarte multi, mai ales supravietuitori ai Holocaustului, din cauza durerii suferite, a faptului ca familiile le-au fost distruse complet, dar si a incapacitatii lor de a stabili relatii noi, multi dintre ei sunt complet singuri in prezent fiindca fie familiile lor sunt departe, fie nu mai au familii deloc.

Zilele trecute am fost la supermarket in Germania. Acolo mi-am luat un cos mic ca sa fiu sigura ca nu cumpar decat strictul necesar. La casa, dupa ce am platit 35-40 de euro, mi-am dat seama ca tocmai cheltuisem echivalentul unei pensii in Ucraina numai pentru niste unt, lapte si ceva legume. Acum ma gandesc constant la asta, dandu-mi seama ca noua, celor din Europa Centrala si Occidentala, ni s-au incredintat foarte multe lucruri. Nu e deloc greu sa impartim ce avem cu oamenii lui Dumnezeu aflati in situatii pe care nu le merita, fiindca fie asa s-au nascut, fie situatia a devenit de asa natura incat acum ei traiesc din pensii ce abia le asigura traiul. De aici a luat nastere dorinta de a avea impact asupra vietii unor evrei din Ucraina, oferindu-le iubire in mod practic, nu doar prin cuvinte. Astfel, le oferim pachete cu alimente, dar ii si sprijinim financiar. Aceasta idee ne-a venit in timpul acelor vizite. Atunci am aflat povesti uimitoare ce nu au mai fost relatate. Unii dintre ei traiesc la sate. In timp ce-i vizitam, unii se ridica in picioare si incep, brusc, sa cante in idis, relatandu-si uimitoarele povesti de supravietuire. Pe de alta parte, cred ca, mai ales in tarile occidentale, sunt multi oameni dornici sa ajute, dar vor sa fie siguri ca ajutorul respectiv ajunge la persoane care chiar au nevoie.

Asa am facut legatura intre cele doua lucruri, gandindu-ma ca ar fi frumos sa-i scoatem pe unii dintre supravietuitori din anonimatul altor mii de supravietuitori ai Holocaustului care traiesc si acum in Ucraina. Am vrut ca fiecare supravietuitor sa aiba cate un sponsor, sa-si spuna povestea, in cateva randuri sau o pagina, iar noi sa ne asiguram ca cineva din Europa Occidentala stie de existenta si intamplarile prin care au trecut cu totii.

Astfel, eu pot veni cu un mesaj pentru cei din Ucraina: in Olanda sau Germania sunt oameni care se roaga pentru ei si vor sa-i ajute in mod practic, asigurandu-le lemnul de foc necesar pentru iarna, sau hrana ori medicamentele necesare.

Asta imi sta pe inima: sa fac legatura intre cele doua parti. Activitatea aceasta s-a extins, fiind o binecuvantare pentru supravietuitorii din Ucraina, dar si pentru cei care pot ajuta.

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

badge google play badge appstore

Alte informații

Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.