Mutarea ambasadei unei țări la Ierusalim Andrew Tucker

Adaugat la :  7.05.2020

În data de 6 decembrie 2017, președintele Trump a făcut o declarație foarte cunoscută, anume că SUA a decis să-și mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

Practic, ce a spus el este o lege din anul 1995, dată sub conducerea lui Bill Clinton, când administrația a spus că o să mute ambasada.

Cei care au urmat la conducere nu au îndeplinit acea intenție și aveau dreptul acesta.

Trump a spus că ambasada va fi mutată la Ierusalim sub administrația lui, fiindcă recunoaște că e capitala Israelului. Nu a făcut nimic mai mult decât să afirme că, din 1949, guvernul israelian are sediul în Ierusalim.

Knessetul, parlamentul sunt acolo, Curtea Supremă e acolo, toate lucrările și instituțiile principale sunt acolo.

Ce a spus nu e ceva nou, dar mutarea ambasadei la Ierusalim a creat proteste, mai ales în Orientul Mijlociu. A creat și multă confuzie.

Decizia aceasta a rezultat în urma multor rezoluții și procese, încă din 1967, când Israelul a câștigat Războiul de Șase Zile.

Apoi, peste șase ani, în 1973, a fost ultima încercare a lumii arabe de a distruge Israelul, în Războiul de Yom Kippur. Ne amintim de începutul lunii octombrie 1973.

Arabii se așteptau să șteargă de pe hartă statul evreiesc, dar nu au reușit. Israelul a supraviețuit. Lumea arabă a spus clar, în noiembrie 1973, că nu va accepta existența statului Israel și că, în loc să-l atace cu armata, îl va ataca prin alte mijloace.

S-au folosit de ONU și de alte instituții, mai ales de UE și de alte organizații multilaterale, pentru a submina Israelul. Ei spun că e teritoriu palestinian și că evreii nu au dreptul să fie acolo.

Așadar, în 1964 arabii au creat Organizația pentru Eliberarea Palestinei, înainte de Războiul de Șase Zile. Scopul acestei organizații, OEP, e de a elibera Palestina. Palestina reprezintă întreg Israelul. E o zonă. Scopul organizației este să scoată poporul evreu din Israel. Acesta e planul arabilor. A devenit cunoscut ca Soluția celor două state care a fost acceptată de Occident.

Din 1973 am văzut o determinare religioasă de a se crea statul Palestina. Problema e că Israelul nu a reușit să facă pace cu palestinienii printr-o negociere. Asta din mai multe motive.

Israelul a fost dintotdeauna deschis să negocieze, nu s-a opus înființării statului numit Palestina.

A cerut doar să aibă granițe sigure și dreptul să locuiască în Ierusalim, capitala țării lor.

Pe parcursul ultimului an au fost luate mai multe hotărâri, concentrate pe Ierusalim.

La finalul administrației Obama, în decembrie 2016, s-a adoptat Rezoluția Consiliului de Securitate.

S-a adoptat fiindcă americanii s-au abținut de la vot. A fost ultima contribuție a lui Obama și a lui Kerry pentru Orientul Mijlociu. Aceasta presupunea, printre altele, că așezările evreilor sunt ilegale, că evreii nu au dreptul să locuiască în partea de est a Ierusalimului și în Cisiordania. A scos în evidență nevoia a două state.

În următoarele 12 luni au urmat alte rezoluții, până în decembrie 2017, înainte și după decizia lui Trump.

Acestea spuneau că Ierusalimul aparține comunității internaționale. Evreii și Israelul nu au dreptul să administreze Ierusalimul.

Spun că trebuie să fie un stat palestinian cu capitala la Ierusalimul Vechi.

Aceste rezoluții se presupune că se bazează pe legislația internațională, dar nu e așa. Legislația internațională nu spune că trebuie să existe statul Palestina, deși palestinienii au dreptul la autodeterminare. Israelul e un stat suveran și are dreptul la granițe sigure, la inviolabilitate teritorială.

Are dreptul să negocieze cu vecinii chestiuni legate de granițe. ONU nu are responsabilitatea, nici puterea să impună granițele unui stat sau altul. ONU a fost folosit de câteva state, mai ales din Orientul Mijlociu, din jurul Israelului.

Multe țări din Europa, și nu numai, sunt de acord cu asta. Vedem un număr mare de țări care se îndoiesc de asta.

Se gândesc că Ierusalimul chiar aparține poporului evreu. În ultimele rezoluții din decembrie, două treimi din state au votat pentru, însă, o treime fie s-au abținut, fie au votat împotrivă.

Se întreabă, până la urmă, cui aparține Ierusalimul ? Sub controlul cui ar trebui să fie ?

Aceste întrebări ar trebui să ni le punem și să găsim un răspuns.

Poate că, până la urmă, ideea de două state nu e tocmai bună. Poate este o altă soluție. Asta încercăm noi să facem și să ajutăm, prin legislația internațională, să se găsească o altă soluție care să aducă pace și prosperitate.

Materiale asemănătoare găsești aici: https://alfaomega.tv/intelegereavremurilor/israel

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.