Spiritul anisemit în Europa Marie-Louise Weissenbock

Adaugat la :  7.05.2020

Un lucru trist în Europa e faptul că antisemitismul e în creștere iarăși. Conform statisticilor, în Austria, unde trăiesc eu, situația e la fel de rea ca în 1938, procentajul de antisemitism fiind la fel. Așadar, este o situație serioasă. Desigur că antisemitismul poate apărea sub diferite forme.

În prezent, oamenii nu dau vina pe evrei în mod specific, ci acuzațiile sunt aduse la adresa Israelului, a statului. Imediat ce se întâmplă ceva în Israel, antisemitismul din Europa, care e chiar imediat sub suprafață, crește.

Atunci apare un fenomen inexplicabil, căci oamenii încep să se poarte urât cu evreii din Europa, acuzându-i de lucrurile greșite care cred ei că se petrec în Orientul Mijlociu, cu toate că trăiesc foarte departe de Orientul Mijlociu.

Așadar, din cauza războiului din Gaza, sau a oricărui conflict din Israel, toată lumea se supără, iar evreii din celelalte țări încep să simtă opresiunea.

În campusurile universitare sunt susținute lucruri precum BDS, campania de boicotare, descurajare și sancțiuni pentru cei care cumpără produse din Iudeea și Samaria. Noi încercăm să contracarăm astfel de lucruri și să condamnăm antisemitismul din țările noastre.

Este foarte important să existe o rețea de susținere, astfel că, dacă se spune ceva împotriva Israelului într-un anumite guvern și simțim că e vorba de ceva greșit sau de informații părtinitoare, să scriem scrisori adresate presei, să reacționăm. Astfel, luăm atitudine și avem și alți oameni care iau atitudine. Ambasada Israeliană din Austria luptă din greu împotriva BDS. Aceasta face schimb de elevi, ducând elevi israelieni în Austria și elevi austrieci în Israel. Astfel, elevii pot vedea singuri cum stă situația la fața locului. Anul trecut, am primit o reacție pozitivă din partea Universității din Viena, când corpul studențesc de aici a emis o declarație scrisă împotriva BDS. Aceasta a fost prima declarație scrisă împotriva BDS emisă de vreun corp studențesc din Europa, așa că iată o situație fericită. Asta dovedește că oamenii trebuie să meargă la fața locului ca să vadă cum merge treaba.

Oricât ai explica și oricât ai povesti, după ce ajungi acolo și stai de vorbă cu numeroși oameni, cu arabi, cu evrei, cu oameni din toate categoriile sociale, abia atunci înțelegi complexitatea situației, iar părerile se pot schimba astfel.

Materiale asemănătoare găsești aici: https://alfaomega.tv/intelegereavremurilor/israel