Ian Green - Ce este Biserica si cum s-a schimbat viitorul ei in urma Reformei?

Adaugat la :  23.07.2018

„Gandindu-ma la Biserica din Europa, in special cea din Romania, observ ca exista o foarte mare impotrivire fata de schimbare. Insa aceasta va avea loc oricum. Cand am inceput sa fac o analiza a Bisericii... In ultimii 30-40 de ani, oamenii au inceput sa inteleaga ca Biserica nu este doar o cladire, ci este un trup format din oameni.

Timp de 300 de ani dupa lucrarea apostolilor, Biserica nu a detinut niciun fel de proprietate, -fiind reprezentata numai prin comunitati de oameni care aveau o credinta vie si energica.

Acum cativa ani, am citit o carte scrisa de Phyllis Tickle, The Great Emergence. In carte, ea spune ca, dupa cate o perioada de 500 de ani, are loc ceva dramatic in istoria Bisericii si ca viitorul nu seamana cu trecutul. Acum 500 de ani, a avut loc Reforma, pe care am sarbatorit-o anul trecut. Putem spune ca, din acel moment, viitorul Bisericii s-a schimbat. Daca mai mergem inca 500 de ani in trecut, ajungem la Marea Schisma, cand Biserica Rasariteana si cea Apuseana s-au despartit, iar acum avem Biserica Ortodoxa si Biserica Catolica.

Dupa acel moment dificil si plin de provocari, Biserica s-a schimbat. Cu alti 500 de ani in urma, a fost perioada lui Grigore cel Mare si a miscarii monastice.

Apoi, viitorul Bisericii s-a schimbat. Inainte de asta, a avut loc marea reforma a lui Isus, care a schimbat situatia Bisericii. Cu inca 500 de ani in urma, a avut loc captivitatea babiloniana, cand viitorul nu semana deloc cu trecutul.

Apoi, in perioada judecatorilor, conducerea Israelului a trecut de la judecatori la regi si asa mai departe. Ce vreau sa spun este ca, la fiecare 500 de ani, pare sa aiba loc cate un eveniment dramatic. Acesta nu are loc cu o precizie extrema, fix la aceeasi data, sau aceeasi ora, caci, uneori, pot fi 50 sau 60 de ani de tranzitie de la o generatie la alta, de la o era la alta. Au loc anumite procese, schimbarea neavand loc dupa o intrerupere brusca.

Acum simt ca are loc o schimbare majora.”

Ian Green, din Marea Britanie, este director executiv la Ian Green Communications. El a fost invitatul nostru la emisiunea Realitati si Perspective 079 - Un nou sezon in viata bisericii.

Urmariti emisiunile „REALITATI SI PERSPECTIVE” pentru a obtine o perspectiva crestina asupra contextului actual in care traim - in fiecare sambata, de la ora 21, la Alfa Omega TV. Urmareste toate emisiunile Realitati si Perspective - https://alfaomega.tv/mediacenter/category/realitati-si-perspective #‎RSP‬ ‪#‎RealitatiSiPerspective‬