Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
Peste 10.000 de clipuri video vă stau la dispoziție oricând în MEDIACENTER-UL nostru: Știri, emisiuni, seminarii, predici, emisiuni, muzică, divertisment și multe altele.

Ian Green - cum defineste Isus Biserica

Adaugat la :  23.07.2018

„Aceasta a fost o provocare pentru mine in ultimii 8-10 ani, pentru ca am citit Biblia de cel putin 150 de ori, din scoarta in scoarta, insa abia acum mi-am dat seama ca Isus a folosit termenul ecclesia, sau biserica, de trei ori. Mare parte din lucrarea mea de slujire, adica timp de 35 de ani, am vorbit numai despre Biserica, ecclesia, iar despre Imparatie abia am mentionat vreodata.

Insa El a vorbit despre Imparatie de 83 de ori. Apoi am descoperit ca Isus nici macar nu a inventat termenul ecclesia.

A fost un adevarat soc pentru mine, fiindca studiam la Colegiul Biblic si platisem acel curs de ecleziologie. Am aflat ca termenul ecclesia avea originea in Atena, unde desemna un corp de conducere al orasului.

Puteai face parte din acesta numai daca faceai serviciul militar timp de doi ani, te dovedeai a fi loial orasului si erai de sex masculin. Daca indeplineai cele trei conditii, puteai face parte din Ecclesia. Aceasta era un fel de curte de judecata uriasa, unde oamenii isi aduceau disputele inaintea membrilor Ecclesiei, care decideau daca erai vinovat, sau erai liber.

Romanii au preluat apoi acest concept fiindca si-au dat seama ca o cucerire militara nu are succes decat daca e insotita si de o cucerire culturala. De exemplu, cand s-au dus in Franta, dupa ce au cucerit-o militar, i-au dus pe toti oamenii influenti din Franta in Roma, i-au educat, le-au spalat creierii, iar apoi le-au inoculat cultura romana.

Le-au zis ca, odata intorsi in Franta, voiau ca acestia sa transmita in fiecare zi viziunea si valorile Romei. Spre deosebire de alte natiuni cotropitoare, romanii au simtit ca au contributii valoroase in natiunile cucerite. Spre deosebire de Ginghis Han, care jefuia, prada, viola si distrugea, romanii considerau ca aduceau un plus de valoare. Cand au ajuns in Franta, au vazut o femeie care trebuia sa parcurga cinci kilometri ca sa duca acasa o galeata cu apa, din care varsa cam jumatate in drumul inapoi spre casa. Cand au intrebat-o pe femeie daca nu-si dorea ca apa sa ajunga singura la ea acasa, ea a crezut ca era magie, dar romanii stiau ca era vorba de un apeduct, prin care faceau ca apa sa ajunga singura la femeie.

Romanii au considerat mereu ca aduceau un plus de valoare la cultura popoarelor cucerite. Cand oamenii influenti s-au intors in Franta, alaturi de alti cetateni romani, acestia erau condusi de un apostol, care era un lider militar, nicidecum unul religios. Ca sa ma exprim in termeni actuali, acestia erau insotiti de contabili, avocati, chelnerite, maturatori de strada, carora li se spusese ca, atunci cand ajungeau pe teritoriile nou cucerite, sa le impartaseasca zilnic noilor colegi de munca viziunea, valorile si beneficiile oferite de Roma. Acestia incepeau sa inoculeze cultura romana in cultura franceza, greceasca sau britanica. Cam aceasta era ideea.

Pe atunci, circula o zicala celebra: Cand veti merge in acele locuri, veti avea nevoie de ajutor si incurajare.

Daca sunteti numai doi sau trei, adunati-va si, atunci, imparatul va fi prezent in mijlocul vostru, impreuna cu puterea Imperiului Roman. Aceea va fi Ecclesia voastra. Barclay, care e un comentator britanic de incredere, ne explica aceste cuvinte din Noul Testament. Asadar, Isus a folosit acest model de Ecclesia, desemnand doi sau trei oameni adunati care reprezentau regele si Imperiul Roman si promovand valorile societatii romane pe teritoriul nou cucerit. Acesta a fost modelul folosit de El atunci cand facea referire la Biserica. Mi s-a parut fascinant faptul ca ar fi putut spune Imi voi construi templul sau sinagoga, dar nu a facut-o. El a folosit modelul unei institutii laice, pentru a sluji implinirii scopului Imparatiei lui Dumnezeu, acela de a invada planeta.

Multi cred ca Isus a folosit expresia comuna cand doi sau trei se aduna in numele meu, eu sunt in mijlocul lor cu scop rascumparator. Aceasta expresie era folosita des de cetatenii romani in Palestina acelor vremuri. El a rascumparat acea declaratie, spunand: Stiti ce inseamna Ecclesia, fiindca e peste tot in jurul nostru, dar acum Imi voi construi si Eu o Ecclesia. Roma urmarea sa-si inoculeze cultura in Palestina, dar Ecclesia lui Isus urma sa transfere cultura cereasca pe pamant pentru a-i elibera pe oameni.”

Urmariti emisiunile „REALITATI SI PERSPECTIVE” pentru a obtine o perspectiva crestina asupra contextului actual in care traim - in fiecare sambata, de la ora 21, la Alfa Omega TV. Urmareste toate emisiunile Realitati si Perspective - https://alfaomega.tv/mediacenter/cate... #RSP ‪#RealitatiSiPerspective

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.