Realitati si perspective 55 - Practica asistentei sociale centrata pe valori

Adaugat la :  14.09.2017

Despre PASCV (practica asistentei sociale centrtata pe valori) – denumire veche PASOS - Alex Neagoe: In anul 2001 a fost infiintat un masterat care exploreaza relatia dintre asistenta sociala si spiritualitate (in preponderent, spiritualitate crestina) in „Universitatea de Vest din Timisoara”, sub coordonarea domnului profesor Viorel Prelici, ce era pe atunci directorul „Departamentului de Asistenta Sociala”, iar apoi Alex Neagoe a avut onoarea de a prelua acest departament si a-l duce mai departe.

Profesionistii care lucreaza cu oamenii, trebuie sa inteleaga faptul ca oamenii nu sunt doar o dimensiune psihologica, sociala si spirituala, ci sunt o imbinare a mai multor dimensiuni. Astfel, daca vrei sa ajuti cu adevarat pe cineva, trebuie sa tii cont de toate dimensiunile ce ii afecteaza viata.

In acest sens, ne-am propus cateva obiective majore prin acest masterat, inca de la infiintarea lui. In primul rand am avut ca scop sprijinirea absolventilor de asistenta sociala in intelegerea dimensiunii spirituale in practica lor profesionala. Este important ca un asistent social sa fie sensibil la nevoile spirituale ale clientilor cu care lucreaza si trebuie ca acestia sa cunoasca in ce fel ii poate sprijini sau directiona spre a primi spriin.

Ce inseamna sa fii asistent social astazi in slujirea crestina?

Gabriela Povian: Asistentul social este specialistul care ofera ajutor semenului intr-un mod profesionist. Asistenta sociala este o arta, deoarece asistentul social trebuie sa stie cate putin din foarte multe lucruri. Trebuie sa stie cum sa comunice pe partea legislativa, pe partea de psihologie, sociologie si din foarte multe alte domenii, pentru a-i ajuta profesionist pe cei care au nevoie.

Alex Neagoe: Pornind de la ideea ca asistentul social incearca sa sprijine transformari pozitive la nivel de individ, comunitati, grupuri sociale sau comunitati umane mai largi, in acest sens noi am urmarit prin infiintarea acestui masterat sa sprijinim asistentii sociali care invata despre componenta spirituala in timpul facultatii. Noi am vrut ca la nivelul masteratului, ei sa invete cum se imbine aceste componente si cu componenta spirituala, adica sa inteleaga faptul ca aceste persoane pe care ei vor sa le ajute sunt si fiinte spirituale. Multi dintre ei manifesta preocupari in domeniul acesta in moduri foarte diverse si un bun asistent social trebuie sa ia in calcul tot ce este important pentru beneficiarul serviciilor sale. Daca pentru clientul unui asistent social credinta in Dumnezeu este importanta, asistentul social indiferent de conceptia lui (ca e crestin, musulman sau ateu), el este obligat sa ia in calcul dimensiunea aceasta spirituala, care pentru clientul sau este importanta si are impact asupra vietii acestuia. Acesta a fost un prim obiectiv pe care l-am vizat. Sa ajutam asistentii sociali sa acorde un sprjin care tine cont nu numai de dimensiunea sociala, ci si de cea spirituala.

Alex Neagoe: In decursul anilor am avut in fiecare generatie preoti si pastori care au parcurs acest program. Defapt, ei au reprezentat al doilea segment tinta important pentru noi si anume: slujitori ai Bisericii, pe care ne dorim sa ii sprijinim prin acest masterat, incat acestia sa poata intelege mai bine problemele sociale cu care se confrunta enoriasii sau fratii din bisericile de unde se inchina intreaga comunitate crestina sau religioasa de unde ei apartin. Am urmarit sa echipam slujitori ai bisericii pe componenta sociala.

In spatiul crestin, in Sfanta Scriptura in cartea Faptele Apostolilor capitolul 6 ni se spune despre prezbiterii din Ierusalim (apostolii) ca au constatat ca biserica se confrunta cu probleme sociale (vaduvele aveau niste nevoi materiale) si ei s-au gandit atunci ca infiinteze un segment de diaconi. Acestia erau slujitori ai Bisericii, care erau pusi sa se ocupe de aceste probleme sociale. Aceasta este ceea ce ne-am dorit ca al doilea obiectiv major al masteratului. Noi am vrut ca slujitorii Bisericii (indiferent de confesiunea lor) sa inteleaga componenta sociala a comunitatii in care ei slujesc.

A fost si ramane un al treilea segment de cursanti ai acestui program. Ei sunt oameni care nu au absolvit nici asistenta sociala si nici teologie (nu sunt slujitori angajati ai unei biserici). Sunt reprezentanti ai societatii civile, indiferent de profesia lor, insa care isi doresc sa faca o diferenta pozitiva in societate.

Invitati: Alex Neagoe, Daniel Tut, Gabriela Povian. RSP 55 - practica asistentei sociale centrata pe valori - 16 septembrie 2017, ora 21, la Alfa Omega TV. Urmariti emisiunile „REALITATI SI PERSPECTIVE” pentru a obtine o perspectiva crestina asupra contextului actual in care traim - in fiecare sambata, de la ora 21, la Alfa Omega TV.

Urmareste toate emisiunile Realitati si Perspective - http://alfaomega.tv/mediacenter/category/realitati-si-perspective

#RSP‬ ‪#RealitatiSiPerspective‬

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.