„Regina arheologilor din Ierusalim”

Adaugat la :  7.06.2021

Chris Mitchell, reporter: Familia, prietenii și colegii jelesc pe unul din arheologii cei mai cunoscuți și iubiți din Ierusalim, doamna Eilat Mazar. Supranumită de unii Regina arheologilor din Ierusalim, Mazar a făcut unele din cele mai semnificative descoperiri din oraș. Știrile CBN i-a luat interviu doamnei Eilat Mazar de câteva ori de-a lungul anilor. Iată câteva dintre relatări. Eilat Mazar a avut în familie trei generații de arheologi. Bunicul său, Benjamin, a supravegheat primele săpături arheologice după Războiul de Șase Zile din 1967 care a dus la reunificarea Ierusalimului.

Eilat Mazar, arheolog, Israel: Bunicul meu a efectuat săpături zece ani la rând fără oprire. Acesta a fost un proiect fantastic, aproape fără seamăn în ce privește amploarea sa. Sute de oameni au lucrat dezvăluind rămășițe uimitoare ale Ierusalimului antic din toate perioadele.

Reporter: La 10 ani, Mazar simțea de parcă o parte din familie a revenit acasă, când a auzit că Israelul a recapturat Orașul Vechi din Ierusalim.

Eilat Mazar: Chiar copilă fiind, puteam simți că acesta este un eveniment de proporții. Era ca și cum ai primi ceva înapoi. Era ca și cum un fiu pierdut a revenit acasă. Așteptam ca acest lucru să se întâmple, iar acum iată că are loc.

Reporter: Ea a făcut unele dintre cele mai mărețe descoperiri din Israel. În timp ce efectua săpături în Cetatea lui David, Mazar crede că a descoperit palatul regelui David.

Eilat Mazar: Monumentalitatea acestuia este una evidentă, poate să o vadă toată lumea. De asemenea, vârsta acestuia, care datează din jurul anului 1 000 î.H., din vremea regelui David, bazat pe vasele de lut găsite dedesubt și la nivelul săpăturilor. Aceste dovezi ne-au condus la concluzia că avem de-a face cu o construcție monumentală.

Reporter: Mazar a mai descoperit și locul numit Ophel, aflat sub Muntele Templului din Ierusalim, l-a restaurat și i-a descris povestea în cartea Discovering the Solomonic Wall in Jerusalem. Poate cea mai mare descoperire a doamnei Mazar aduce paginile Bibliei la viață.

Eilat Mazar: Faptul că am găsit amprenta sigiliului regelui Ezechia din vremurile biblice este ceva nemaiauzit: să putem ajunge atât de aproape de un personaj biblic, mai ales că acest personaj este însuși regele Ezechia. Faptul că am găsit amprenta sigiliului său este ca și cum l-am atinge.

Reporter: Pentru Mazar a fost descoperirea vieții ei.

Eilat Mazar: Am fost uluită. Cred că pentru mine aceasta a fost cea mai mare descoperire pe care am făcut-o.

Reporter: Deși mulți arheologi neagă scrierile Bibliei, Mazar susținea că Biblia este un izvor istoric important.

Eilat Mazar: Relatările biblice și povestea Noului Testament merg mână în mână, fiindcă ele dovedesc cu precizie dezvoltarea Ierusalimului, iar modul în care Ierusalimul este descris acolo este unul exact. Sunt uimită să văd din nou și din nou că dovezile arheologice se potrivesc atât de frumos cu povestea biblică. Ne arată în mod repetat că atât de multe relatări biblice sunt pur și simplu precise.

Reporter: De când era copilă, Ierusalimul și comorile sale i-au captat inima.

Eilat Mazar: Mă trezesc dimineața și merg la somn cu Ierusalimul în inimă. Săpăturile din Ierusalim sunt 100% în mintea mea, în afară de familie. Noi suntem niște oameni foarte familiști.

Reporter: Fostul ambasador în SUA, Michael Oren, a numit-o pe Mazar o eroină.

Michael Oren, fostul ambasador în SUA: Ea a luptat pentru viitorul Israelului luptând pentru trecutul său, contrar tuturor scepticilor și în special a oamenilor din lumea de azi care neagă legăturile istorice dintre Israel și orașul Ierusalim, oameni care au negat existența regelui David, a lui Ezechia sau a profetului Isaia. Eilat sapă, găsește și dovedește că toți aceștia au greșit. Arheologia nu este doar despre a revela trecutul. Arheologia este despre asigurarea prezentului și a viitorului nostru. Arheologia este despre bogăție și după cum v-ar spune Eilat Mazar, este despre adevăr.

Reporter: Eilat Mazar a fost o prietenă dragă a familiei CBN. Ne va fi dor de ea și dorim ca amintirea ei să fie binecuvântată.

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega

Alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 380, difuzată la Alfa Omega TV în iunie 2021.

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional.
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.