1. Politicienele americane Omar si Tlaib au interdictie de a vizita Israelul

Adaugat la :  21.08.2019

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a sustinut decizia guvernului sau de a interzice accesul in Israel in cazul lui Ilhan Omar si Rashida Tlaib, membre in Congres, fiindca sustin o miscare care boicoteaza Israelul. Lui Tlaib i s-a permis totusi sa-si viziteze familia din Cisiordania, dar a refuzat, spunand ca nu poate veni in contextul restrictiei impuse de Israel. Interdictia controversata a facut ca mai multi lideri din SUA si din Israel sa aiba pareri diferite in aceasta situatie.

Iata cum si-a aparat Netanyahu decizia ! Intr-o declaratie, el spunea:

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: Ca democratie libera si vibranta, Israelul e deschis criticilor cu o singura exceptie: legea israeliana le interzice accesul in Israel celor care indeamna si lucreaza la impunerea de boicoturi fata de Israel, la fel cum si alte democratii interzic intrarea oamenilor care urmaresc sa aduca vatamare tarii.

Presedintele Trump a postat pe Twitter inainte de anuntul lui Netanyahu...

Donald Trump, presedintele Americii: Aceste femei vor sa boicoteze Israelul si au spus lucruri oribile despre poporul evreu, despre Israel si israelieni. Cred ca ar fi ceva foarte neobisnuit ca Israelul sa le permita accesul in tara acestor doua femei care vorbesc atat de rau despre Israel.

Multi cred ca din cauza postarii lui Trump, Netanyahu a luat decizia sa le puna interdictie celor doua membre ale Congresului American. Trump spunea ca Israelul ar arata o mare slabiciune daca le-ar permite sa vina, desi, in urma cu cateva saptamani, ambasadorul Israelului in SUA spunea ca Israelul ar putea permite accesul lui Omar si Tlaib din respect pentru Congres.

Omar si Tlaib au ripostat fata de Netanyahu. Omar l-a acuzat ca pune interdictie femeilor musulmane si a adaugat ca decizia e o insulta la valorile democratiei.

Unul dintre motivele pentru care Netanyahu spunea ca Omar si Tlaib au primit interdictie e fiindca vizita lor a fost sponsorizata de MIFTAH, o organizatie ce sustine miscarea BDS si care indeamna atentatorii sinucigasi sa ia parte la miscarea de rezistenta.

Ambasadorul american in Israel, David Friedman, spunea intr-o declaratie ca 70 de noi membri ai Congresului American, din ambele partide, si-au finalizat vizita in Israel, dar ca delegatia Tlaib-Omar le-a impus limite sa ia parte doar la tururile turistice organizate de activistii BDS dintre cei mai inversunati.

Ted Lieu, membru democrat in Congres, l-a acuzat intr-o postare pe Friedman de loialitate dubla, o acuzatie socotita de multi a fi antisemita. Mai apoi si-a cerut scuze si a sters postarea.

Cu cateva zile inainte de scandalul legat de Omar si Tlaib, una dintre cele mai mari delegatii bipartide din partea Camerei Reprezentantilor SUA a venit in vizita in Israel si a aratat sustinere fata de statul evreiesc. Cei care au lipsit din cadrul delegatiei au fost patru femei membre in Congres, anume Rashida Tlaib, Ayanna Pressley, Ilhan Omar si Alexandria Ocasio-Cortez, cunoscute ca fiind plutonul. Toate patru au vorbit pe fata impotriva Israelului. Tlaib spunea recent in Camera Reprezentantilor ca boicotul fata de Israel are legitimitatea boicotului fata de Germania din perioada nazista.

Rashida Tlaib: Eu nu pot sta pasiva la aceste atacuri asupra libertatii noastre de exprimare si a dreptului de a boicota politicile rasiste ale guvernului statului Israel. Americanii au boicotat Germania din perioada nazista ca raspuns la dezumanizarea, incarcerarile si genocidul fata de evrei.

Din cauza comentariilor recente ale lui Tlaib si Omar, se pare ca Departamentul de Stat american si-a revizuit definitia antisemitismului, care include acum comparatii intre politicile Israelului contemporan si cele ale nazistilor.

Steny Hoyer, liderul majoritatii din Camera Reprezentantilor si Kevin McCarthy, liderul minoritatii, au fost sefii delegatiei formata din 41 de democrati si 31 de republicani, recent alesi in Camera Reprezentantilor. Ei spuneau ca daca plutonul ar fi venit avand o minte deschisa, puteau invata mai multe despre Israel.

Steny Hoyer, liderul majoritatii din Camera Reprezentantilor: Daca ar face acest lucru, cred ca ar putea avea o intelegere si o sustinere mai buna fata de interesele israelienilor si ale palestinienilor deopotriva.

Stire difuzata in cadrul emisiunii Jerusalem Dateline 291 – august 2019. Citeste ultimele stiri crestine aici: https://alfaomega.tv/stiri