52 de ani de la razboiul de 6 Zile din 1967 si reunificarea Ierusalimului. Ce a urmat de atunci?

Adaugat la :  13.06.2019
Vizualizari :  110
+ Add To

In acest an, Israelul a sarbatorit 52 de ani de la Razboiul de Sase Zile si Ziua Ierusalimului, momentul reunificarii Ierusalimului sub suveranitate israeliana. Multe s-au intamplat de atunci. Lumea a vazut caderea Cortineide Fier si ascensiunea terorismului.Prin toate acestea, cel putino alianta a ramas in picioare,aceea dintre SUA si Israel. Presedintele Trump a facut acea legatura si mai puternica,mutand ambasada americana la Ierusalim si recunoscand suveranitatea israeliana la Inaltimile Golan. Desi aceasta legatura a suferit incercari, a trecut proba timpului.

Fundamentul aliantei dintre SUA si Israel s-a pus in Razboiul de Sase Zile. Dupa ce Israelul si-a recucerit patria biblica, inclusiv Ierusalimul, in 1967, intreaga lume a remarcat aceasta. Prietenii Israelului si milioane de americani s-au bucurat, insa dusmanii Israelului au inceput sa numeasca SUA marele Satana si pe Israel, micul Satana. Cand Israelul a castigat Razboiul de Sase Zile, a fost o reusita extraordinara fiindca s-a trecut brusc de la anticiparea dezastrului... Amintirea Holocaustului era recenta, fiind probabil un alt masacru al poporului evreu, dar s-a ajuns totusi la o victorie incredibila.

Ambasadorul Dore Gold e fostul director al Ministerului Afacerilor Externe din Israel.

Va reamintesc, in termeni globali, ca SUA s-a impotmolit in Vietnam,incercand sa limiteze raspandirea puterii sovietice in Estul Indepartat. Dintr-odata, Israelul ramane in picioare si ii invinge nu doar pe dusmanii arabi, dar si pe clientii Uniunii Sovietice care folosesc armament sovietic. A fost o victorie pentru Israel, care a reprezentat supravietuirea poporului evreu si a fost o victorie enorma pentru Occident.

Expertul in Orientul Mijlociu, Joel Rosenberg, spunea ca invingerea delegatilor sovietici de catre Israel a trezit Casa Alba si pe presedintele Lyndon Johnson.

Dintr-odata, acest Israel mic si fragmentat era vazut ca un bastion, intr-o pozitie fruntasa intre democratiile vestice, care avea capacitatea sa infrunte MiG-urile, tancurile, tacticile sovietice, soldatii sovietici. Deodata, Statele Unite s-au gandit ca poate Israelul e mult mai important decat credeau, din punct de vedere geopolitic.

Aceasta a inlesnit ceea ce avea sa devina cea mai importanta alianta a secolului al XX-lea, alianta dintre SUA si Israel. Presedintele Johnson i-a refuzat pe rusi cand i-au cerut Israelului sa renunte la intreg teritoriul recucerit in razboi. Johnson clarifica intarirea si recunoasterea granitelor Israelului, o politica dezvoltata apoi si de presedintii Reagan si Bush. Aceasta a devenit baza diplomatiei americane din urmatoarele decenii. Doar recent unii vorbeau despre o retragere israeliana totala. Aceasta insa ar contraveni securitatii israeliene de azi si, cu siguranta, a contravenit sigurantei nationale a Israelului de atunci.

In jumatatea de secol de dupa razboi, Israelul a devenit o putere militara, in timp ce amenintarile din jurul sau au crescut.Iranul isi urmeaza ambitiile nucleare, in timp ce indeamna la distrugerea Israelului. Mana sa terorista din Liban,

Hezbollah, dispune de peste 100.000 de rachete plasate in nordul Israelului, iar ursul batran, Rusia, a revenit in regiune, cautand sa-si faca o pozitie. Gold atrage atentia ca legaturile Iranului cu Coreea de Nord inarmata nuclear si cartelurile de droguri mexicane aduc amenintarea in pragul americanilor.

Intregul program balistic de rachete iranian e conectat intr-o mare masura cu programul balistic de rachete din Coreea de Nord. SUA si Israel au interesul sa se asigure de stoparea proliferarii rachetelor balistice in statele barbare.

In timp ce Europa devine tot mai musulmana, intreaga idee a civilizatiei vestice se clatina. Rosenberg e de parere ca schimbarile vor aduce implinirea tot mai ampla a profetiei biblice in Orientul Mijlociu.

Unul dintre cele mai sumbre scenarii pentru Israel ar fi daca Rusia si Iran ajung sa controleze ce a mai ramas din Siria, in timp ce aceasta continua implozia. Daca va fi doar Iranul, ne trezim la granita cu o teocratie apocaliptica siita de genocid. Daca rusii le vor cere iranienilor sa plece, Rusia totusi e o putere inarmata nuclear care va ajunge tocmai la granita cu Israelul.

Daca ne uitam la profetia biblica din Ezechiel 38-39, stim ca Rusia si Iran vor forma o alianta si vor veni impotriva Israelului din partea nordica in vremea sfarsitului. Nu spun ca suntem deja acolo, dar tendintele continua sa se contureze in faza de pregatire a implinirii profetiilor legate de Gog si Magog.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 281 - iunie 2019. Ultimele stiri crestine: https://alfaomega.tv/stiri

Adauga comentariul tau!