Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
Peste 10.000 de clipuri video vă stau la dispoziție oricând în MEDIACENTER-UL nostru: Știri, emisiuni, seminarii, predici, emisiuni, muzică, divertisment și multe altele.

Înălțimile Golan, sau cine ar vrea să trăiască într-un loc periculos

Adaugat la :  6.12.2019

Când președintele Trump a recunoscut suveranitatea Israelului la Înălțimile Golan, Israelul i-a mulțumit, numind o comunitate cu numele său. Însă cine și-ar dori să locuiască atât de aproape de granița cu Siria dincolo de care e Iranul, care vrea să atace? Scott Ross de la CBN a vizitat recent Înălțimile Golan și s-a întâlnit cu câțiva israelieni care spun că, de fapt, n-ar dori să locuiască altundeva.

Pe cât de frumos și de pașnic e aici, granița cu Libanul și Siria trece chiar pe la Înălțimile Golan. Iranul încearcă și el să își construiască baze în partea siriană, în apropiere, pentru a putea ataca Israelul.

Cât de aproape suntem de granița cu Siria?

Foarte aproape!

Nu e nicio amenințare din partea cealaltă?

Cu excepția războaielor din 1967 și 1973, acest loc a fost cel mai liniștit din țară.

Ați devenit cumva mai neliniștit de cânt Iranul a început să ajungă tot mai aproape de partea israeliană a Înălțimilor Golan?

Dacă privim în ansamblu, la istoria acestui loc, de mii de ani, am trecut prin situații extreme, dar iată că acum suntem aici. Mai la nord, am vizitat un expert în securitate, Coby Marone, fostul comandant al armatei israeliene de la Înălțimile Golan și care acum locuiește aici. Dată fiind situația instabilă din Siria cu desfășurarea iraniană, e esențial ca Israelul să aibă o bună prezență aici, la Înălțimile Golan, și să rămână aici fiindcă sunt multe provocări și nu pot accepta o situație ca aceea din 1967. Israelul a cucerit Înălțimile Golan în 1967, în ultimele două zile din timpul Războiului de Șase Zile. Granița dintre Israel și Siria la Înălțimile Golan e lungă de 88 km.

Sunteți sub o continuă amenințare aici?

Noi ne simțim în siguranță, acțiunile defensive ale Israelului sunt foarte eficiente. Regimul iranian avea un proiect, plănuiau să aducă aici, după graniță, 100 000 de militanți șiiți cu Hezbollah și plănuiau să-și înființeze baze aeriene, navale, centre de informații, o industrie avansată ca să producă rachete de precizie care să reprezinte o amenințare reală pentru centrul Israelului și punctele sale strategice.

În ultimii 3-4 ani, am văzut că Israelul a atacat această desfășurare iraniană și a distrus-o cu succes.

Aici locuiesc 50 000 de oameni, dintre care peste jumătate sunt evrei-israelieni. La nivel internațional, însă, Înălțimile Golan sunt considerate ca fiind teritoriu sub ocupație.

În martie 2019, președintele Trump a rupt tradiția și a recunoscut aceste înălțimi strategice ca fiind parte din Israel. Israelul a numit o comunitate după numele său, Înălțimile Trump.

E o afirmație dramatică, incredibilă, foarte importantă.

- Pozitivă ?

- Cu siguranță !

E o declarație semnificativă fiindcă a venit din partea celei mai puternice națiuni și a celui mai important aliat al Israelului, Statele Unite. Cu recomandarea lui Trump legat de Înălțimile Golan, următorul guvern israelian are o mare provocare, de a aduce 100 000 de israelieni la Înălțimile Golan în următorii 10 ani.

Nu sunteți intimidat de evenimentele din jurul Israelului, în special, cele de la Înălțimile Golan?

Întotdeauna ne facem griji legat de Israel, însă avem destule motive să fim optimiști. Nu știu ce cred oamenii despre Golan. Au construit buncăre aici când au venit și nu au fost folosite niciodată. Cunoscut în Biblie ca fiind Basan, teritoriul Înălțimile Golan a fost vizitat anul trecut de 635 000 de turiști, trei sferturi dintre ei fiind creștini. Au venit pentru a vedea panoramele extraordinare, cât și locurile istorice și podgoriile sale. Noi eram mai retrași, dintotdeauna, și când văd cât de interesați sunt creștinii de Israel, pentru noi e ceva complet nou și aceasta mă face optimist, sunt foarte fericit. Cred că îi ajutăm să fie niște creștini mai buni, iar ei cu siguranță mă ajută să fiu un evreu mai bun.

În ce fel?

Dacă veneați aici între anii 2000-2005, aici a avut loc un fel de Intifada. Locul era pustiu, dar creștinii n-au încetat să vină.

- Din ce cauză ?

- E vorba de perspectivă.

Legătura noastră cu acest pământ e din Biblie, sau e de la știrile CNN, sau dintr-o perspectivă îngustă, formată în câțiva ani de probleme ?

Dacă ai acea perspectivă îngustă, vei spune că e prea periculos să vii aici.

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 306 – decembrie 2019. Fii la curent cu ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.