Înființarea unei zone sigure, pretext pentru masacru

Adaugat la :  15.11.2019

Juliana Taimoorazy e fondatorul și președintele organizației Iraqi Christian Relief Council și o susținătoare a celor de la Philos Project. Am discutat cu Taimoorazy în studioul nostru despre starea creștinilor din nord-estul Siriei și nu numai.

Chris Mitchell, reporter CBN: E foarte bine să fim din nou împreună în studioul CBN din Ierusalim.

Juliana Taimoorazy, fondatorul și președintele organizației Iraqi Christian Relief Council: Mulțumesc pentru invitație. Și mie îmi face plăcere să fiu din nou aici, mulțumesc.

Chris Mitchell: Ești la curent cu ce se întâmplă în nord-estul Siriei și, mai ales, creștinilor asirieni. Spune-ne despre situația lor din acest moment. Mulți dintre ei au plecat, căutând refugiu în Hassakah sau Damasc. Oamenii au fugit fiindcă bombardamentele, când au început, au devastat câteva case ale creștinilor sirieni.

Care crezi că sunt ambițiile președintelui Erdogan al Turciei ?

Juliana Taimoorazy: El vrea să-și extindă împărăția. În același timp, vrea să se asigure că relațiile cu Vestul nu sunt ruinate, nu sunt pătate. Sper că SUA și restul lumii nu vor ceda la pretențiile sale legat de acea „zonă sigură” pe care el încearcă să o extindă. Trebuie să ne uităm înapoi în istorie, la ce i-a făcut Imperiul Otoman comunității creștine din regiune, din Mesopotamia antică, și să stopăm înaintarea acestuia fiindcă el e un dictator. Ei au distrus complet și vor să islamizeze și să turcească întreaga comunitate creștină din Turcia, formată din armeni, greci și sirieni, foarte mult a suferit și comunitatea yazidită, e vorba de un genocid comis pe durata a 30 de ani.

Chris Mitchell: Crezi că mulți sirieni și creștini au fugit fiindcă se temeau de un nou genocid?

Juliana Taimoorazy: Fără îndoială. Ne confruntăm cu masacre și genocide cam tot la 10 ani. Apoi ne reîntoarcem la casele noastre, sperând să reconstruim, sperând la reconciliere sau la pace și, după alți 10 ani, ceva se întâmplă din nou. Numărul de creștini în scădere din regiune ar trebui să alarmeze vesticii, fiindcă, dacă leagănul creștinătății e pustiit și toată lumea migrează în Vest, se întâmplă două lucruri. Primul, islamul radical, va fi în plină creștere fiindcă nu mai e nicio zonă-tampon între estul islamic și vestul creștin.

Apoi, dispar civilizații, precum cea antică asiriană, ne vom dispersa printre vestici și nu vom mai face parte din Orientul Mijlociu, care e leagănul civilizației și al creștinismului. Cei din Vest ar trebui să se alarmeze serios când creștinii sunt dezrădăcinați din Orientul Mijlociu. Mai spune-ne ceva din inima ta, Juliana.

Cred că lumea vorbește continuu despre efectele SI în Irak, de exemplu, sau ale lui Erdogan în Siria. Lumea însă nu vorbește despre situația refugiaților. Acești oameni au fost dezrădăcinați din casele lor, li s-a luat demnitatea și trăiesc în condiții teribil de grele. Nu li se permite să lucreze în țările unde au ajuns, precum Iordania, Liban sau Turcia. Comunitatea creștină din Orientul Mijlociu a fost punctul forte în ce privește cultura și educația.

Am avut cei mai buni doctori, avocați și ingineri, dar acum, această generație, generația pierdută, trăiește în condiții de refugiere de patru, cinci ani, fără să aibă acces la educație și aceasta înseamnă distrugerea comunității noastre care a prosperat de sute de ani în Orientul Mijlociu, Mesopotamia antică.

Chris Mitchell: Juliana, mulțumim pentru expertiza ta legat de atât de multe lucruri care au loc în Orientul Mijlociu.

Juliana Taimoorazy: Mulțumesc frumos pentru invitație.

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 303 - noiembrie 2019. Fii la curent cu ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

badge google play badge appstore

Alte informații

Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional.
Cod de conduită profesională