Înghețata, mărul discordiei?

Adaugat la :  2.08.2021

Chris Mitchell, reporter: Mișcarea pentru boicot, oprirea investițiilor și sancțiuni, sau BDS, împotriva Israelului pare să fi înregistrat o victorie majoră când Ben&Jerrys a anunțat că va interzice vânzarea de înghețată în așezările israeliene din Cisiordania. Israelul ripostează. Yair Lapid, ministrul israelian de externe, a trecut în ofensivă după anunțul din partea Ben&Jerrys că nu își va mai vinde produsele în comunitățile evreiești din Cisiordania și cartierele evreiești din estul Ierusalimului.

Yair Lapid, ministrul israelian de externe: Decizia celor de la Ben&Jerrys este o predare rușinoasă în fața antisemitismului, a mișcării BDS și a tuturor celor care au intenții rele prin discursuri anti-israeliene și anti-evreiești. Vă spunem că noi nu vom tăcea.

Reporter: Decizia celor de la Ben&Jerrys îi impulsionează pe cei de la BDS, care au luat Israelul ca țintă de peste un deceniu.

Yair Lapid: Peste 30 de state din SUA au adoptat legi anti-BDS în ultimii ani. Voi solicita aplicarea lor, una câte una, contra ideilor celor de la Ben&Jerrys fiindcă ei nu ne vor tratat astfel fără să sufere consecințele.

Reporter: Ambasadorul Israelului în SUA, Gilad Erdan, scria pe Twitter că a trimis o scrisoare către guvernatorii a 35 de state americane, spunând: Vă rog să condamnați decizia companiei și să luați măsurile care se impun, inclusiv în ce privește legile din statul vostru, cât și legăturile comerciale din statul vostru în ce privește compania Ben&Jerrys. Ben&Jerrys a emis o declarație prin care spunea că vânzarea de înghețată produsă de ei către ceea ce ei numesc teritoriu palestinian sub ocupație încalcă valorile lor. Compania-mamă, Unilever, a spus însă că a împiedicat producătorul de înghețată să boicoteze Israelul. Israelul a deținut controlul în Cisiordania, în Fâșia Gaza și în întreg Ierusalimul după Războiul de Șase Zile din 1967. Ținut cunoscut sub numele de Iudeea și Samaria, cam 700 000 de israelieni locuiesc în zone despre care ei cred că fac parte din moștenirea lor biblică.

Allan Gonsher, rezident efrat, Iudeea și Samaria: Nu are niciun sens, dar are sens. Dacă ești antisemit și urăști Israelul, din punctul tău de vedere, totul este perfect și pentru tine aceasta este mai important decât înghețata. Rabinul Yitzchok Adlerstein de la Centrul Simon Wiesenthal spunea pentru Știrile CBN că sunt mulți care subestimează impactul boicotului.

Rabinul Yitzchok Adlerstein, Centrul Simon Wiesenthal: Faptul că Ben&Jerrys și-a legat imaginea corporației de ideea că Israelul este o națiune colonialistă, un opresor brutal al unei țări care a fost născută moartă și care nu ar fi trebuit să fie aici, este o mare problemă. Odată ce o companie a făcut acest lucru, alte companii o vor face mult mai ușor apoi.

Reporter: Rabinul Adlerstein spune că cea mai importantă acțiune pe care oamenii o pot întreprinde este să discute cu managerul supermarketului unde își fac cumpărăturile.

Rabinul Yitzchok Adlerstein: Și să îi spună: Ben&Jerrys le stă în gât multora care cumpără de aici și nu vrem să spunem că vă vom boicota dacă nu veți scoate marfa celor de la Ben&Jerrys de pe raft, dar ați putea cel puțin să o puneți într-un loc mai puțin vizibil?

Reporter: Autoritatea Palestiniană a aplaudat boicotul, numindu-l legal și moral. Campania de solidaritate palestiniană de asemenea scria pe Twitter: Este ceva nemaipomenit, un pas foarte important din partea celor de la Ben&Jerrys și un mesaj către toate companiile complice. Soarta istoriei se schimbă.

Reporter: Spre deosebire de această aromă obișnuită de cafea, boicotul a mai inspirat câteva arome satirice pe platformele de socializare din partea celor care se opun boicotului, între care și aceasta: Împingeți toți evreii în marea de caramel sărat. Israelienii speră acum că acest boicot al companiei Ben&Jerrys se va topi de la căldura verii.

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega Alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 387, difuzată la Alfa Omega TV în iulie 2021.

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

badge google play badge appstore

Alte informații

Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.