Ajutoare cruciale pentru refugiați

Adaugat la :  7.11.2019

Mai bine de 400.000 de oameni și-au părăsit casele, creându-se astfel o uriașă cirză umanitară. Corespondentul CBN Chuck Holton se află într-o tabără de refugiați din nodrul Irakului și ne va vorbi despre eforturile care se depun pentru a ajuta acești refugiați.

Chuck Holton, reporter: La granița dintre Siria și Kurdistan, mulțimi de oameni sosesc în fiecare zi în speranța că vor putea trece râul, scăpând astfel de dezastrul creat de invazia Turciei dinspre nord. Acestei familii nu i s-a permis să treacă granița deoarece, asemenea multora, nu au pașaportul cu ei.

Bărbat kurd cu familie: Ne-am adus familiile din Kobani și din alte zone din cauza bombardamentelor. Poate dacă se mai calmează situația, ne putem întoarce. Însă nu ne lasă să părăsim Siria deoarece nu avem actele în regulă.

Chuck Holton: Mulți bărbați tineri părăsesc zona dintr-un alt motiv. Ei nu vor să fie siliți să se alăture armatei siriene.

Creștin sirian: Sunt cetățean sirian și am fost aici în vacanță cu soția mea, dar trebuie să plecăm mai repede deoarece sunt căutat pentru serviciul militar sirian.

Chuck Holton: Această tabără de refugiați din Kurdistan a fost construită pentru a găzdui 3.000 de oameni, însă acum sunt deja peste 8.300 de refugiați. Autobuzele vin de la graniță cu aproape 1.000 de oameni zilnic, iar presiunea exercitată asupra acestei tabere este imensă.

Botan Mohammed, Fundația Barzani: Vin doar cu hainele de pe ei. Au nevoie de apă, de mâncare. Pentru bebeluși avem nevoie de lapte praf, de scutece.

Chuck Holton: Fundația Barzani este o organizație umanitară kurdă care ajută, în prima linie, refugiații sirieni de ani de zile. Nevoile devin tot mai mari.

Botan Mohammed: Oamenii din tabăra Bardarash sunt foarte triști. Ei suferă foarte mult, și-au pierdut nădejdea. Este cea mai mare problemă a acestor oameni.

Chuck Holton: Aceasta va fi o problemă pe termen lung. Operation Blessing de la CBN împreună cu Fundația Barzani vor să ajute acești oameni cu resursele necesare pentru a supraviețui încă o zi.

Botan Mohammed: Noi nu urâm poporul american, nu urâm America, dar nu ne plac faptele rele. Poporul kurd și-a pierdut încrederea în America. Ați văzut că au aruncat cu pietre și roșii în trupele americane. Nădăjduiesc că președintele Trump își va revizui decizia și va ajunge la o înțelegere cu poporul kurd pentru a-i ajuta. Dacă o va face, îi vom primi, din nou, cu flori.

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Mapamond creștin” 799 - noiembrie 2019. Fii la curent cu ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri