Arabia Saudită și Viziunea 2030

Adaugat la :  11.10.2019

I se spune Viziunea 2030 unuia dintre cele mai ambițioase planuri ale vreunei națiuni de a se transforma pe plan economic și social. Provocarea majoră a Arabiei Saudite e să implementeze această viziune. E vorba despre un plan ambițios de a schimba Arabia Saudită dintr-o economie bazată pe petrol într-una bazată pe investiții de afaceri, tehnologie și turism.

CBN a discutat cu Mohammed Altuwaijri, ministrul economiei și planificărilor din Arabia Saudită.

Chris Mitchell, CBN: Ați putea să ne descrieți „Viziunea 2030”?

Mohammed Altuwaijri, ministrul economiei și planificărilor din Arabia Saudită: Viziunea 2030 este despre deblocarea potențialului Arabiei Saudite, care urmează să-și diversifice activitatea și în alte domenii decât petrolul, va avea o creștere economică sustenabilă, se va implica în sectorul privat, va crea locuri de muncă sustenabile pentru localnici, dar își va asuma și o responsabilitate în regiune și la nivel global de a fi o națiune-model în lume.

Una dintre principalele ținte va fi turismul. Pentru prima dată în istoria sa, Arabia Saudită le permite turiștilor din peste 50 de țări să se înscrie pentru a primi vize, începând cu toamna aceasta.

Mohammed Altuwaijri: Turismul e unul dintre acele lucruri care bifează toate opțiunile. Bifează și diversitatea, și noi locuri de muncă, și evidența încasărilor, însemnând că oamenii vor veni și vor cheltui bani aici. De asemenea, în acest sector al turismului, avem responsabilitatea să ne asigurăm că experiența turistică e cât se poate de bună, din minutul în care intră pe laptop pentru cererea de viză, până când se reîntorc acasă.

Amer Madani, director executiv, Comisiei Regale din Al-Ula: Aici e o oază de civilizație peste care au trecut cel puțin 7 000 de ani și care a văzut epoca preistorică, epoca bronzului, epoca nabateană, epoca lihyanită și multe alte civilizații care au trecut prin această oază, care a fost principala oprire de pe Drumul Tămâiei.

Amer Madani e șeful executiv al Comisiei Regale din Al-Ula.

Amer Madani: E un loc care n-a fost vizitat, n-a fost studiat și pe care ne-am angajat să îl înțelegem pe deplin, să îl conservăm și să-l redeschidem pentru lume într-o strategie prin care Al-Ula devine un muzeu viu, imens și antrenant. Acesta va fi, de fapt, cel mai mare muzeu viu din lume.

Chris Mitchell: Una dintre schimbările majore în societatea saudită poate fi văzută chiar aici, la acest meci de fotbal. Acum un an, pentru prima dată, femeilor li s-a permis să participe la meciurile celui mai popular sport din țară. Stadionul are o secțiune de familie, unde pot veni soții cu soțiile lor, mamele cu copiii sau femei singure pentru a se bucura de participarea în tribună.

E o altă barieră dată la o parte, ca parte din Viziunea 2030 și unul dintre pilonii săi va fi divertisment pentru saudiți și pentru restul lumii. Amr Ahmed Banaja este șeful executiv al autorității generale pentru divertisment.

Amr Ahmed Banaja, șef executiv, autoritatea generală pentru divertisment: Am înființat aceasta pentru o misiune foarte interesantă, anume clădirea sectorului de divertisment din Arabia Saudită.

Banaja lucrează la ample proiecte de divertisment, precum Qiddiya, un parc de distracții Six Flags, care va fi construit la marginea capitalei Riad. Proiectul Marea Roșie, care va amenaja linia de coastă a Arabiei Saudite și NEOM, ca și oraș pentru viitor... NEOM, aflat aici, pe țărmul Mării Roșii, e cel mai mare proiect din lumea de azi, cu costuri estimate la 500 de miliarde de dolari, fiind piesa centrală din Viziunea 2030 a Arabiei Saudite și parte din ceea ce saudiții deschid și oferă lumii.

Amr Ahmed Banaja: Mulți oameni poate n-au știut multe despre saudiți de mulți ani sau știau de un singur tip de turism. Obișnuiam să fim deschiși față de lume cu locurile de pelerinaj Hajj și Umrah, dar acum suntem complet deschiși în ce privește divertismentul, cultura și evenimentele sportive. Mesajul meu pentru lume e: „Bun venit în Arabia Saudită!”

Amer Madani: Cred că sunt multe de descoperit în Arabia Saudită, diversitatea și coloritul său. Oamenii au impresia că Arabia Saudită e un loc unde e extrem de cald, cu cămile și nisip. Aceasta e o perspectivă foarte monotonă. Vă încurajez să vă gândiți la Arabia Saudită cum vă gândiți la SUA. California nu e deloc precum Florida, iar Utah nu seamănă cu Kansas. E o țară foarte diversă și complexă, în ce privește cultura, mâncarea, preferințele culinare și portul oamenilor. Sunt de văzut multă frumusețe și multe detalii. Cred că lumea va veni aici să vadă cel mai mare muzeu viu din lume care va fi inaugurat.

Știre difuzată în cadrul emisunii „Jerusalem Dateline” 298 – octombrie 2019. Fii la curent cu ultimele știri creștine: www.alfaomega.tv/stiri