Arheolog israelian descopera un altar din vremea Genezei - sa fie acesta inceputul monoteismului?

Adaugat la :  12.07.2019

O descoperire majora din Cetatea lui David reveleaza locul unde omul posibil ca a inceput sa se inchine unui singur Dumnezeu, in urma cu 4 000 de ani.

Un arheolog Israelian a descoperit ramasitele unui altar datand din perioada Genezei, cand omul a inceput sa se inchine singurului Dumnezeu. Se crede ca, in acel timp, Avraam s-a intalnit cu marele preot Melhisedec in Ierusalim. Iata detaliile acestei descoperiri-cheie din Cetatea lui David.

Arheologul Eli Shukron si-a petrecut mare parte a vietii cautand sa descopere istoria biblica in Cetatea lui David. El ne-a aratat o zona despre care el crede ca e veche de 4 000 de ani si contine tot ce e necesar pentru sacrificiul de animale si inchinare.

In aceasta camera, avem asa: o platforma, pe care era un altar, iar pe canal se scurgea sangele si toate celelalte care se scurgeau de pe altar, care erau mai apoi colectate aici, in acest loc.

In aceasta zona, el a oferit CBN o perspectiva speciala legat de ceea ce el crede a fi una dintre cele mai importante descoperiri ale sale, tinute sub lacat.

Daca veti veni aici, putem vedea ca aceasta e o descoperire foarte importanta, fiindca aceasta era inima palatului. Iata aici si stalpul !

Shukron spune ca acest stalp de piatra e ca cel descris in Geneza 28, cand Iacov a avut un vis cu o scara care ajungea la cer in Betel. Dupa vis, Iacov a spus: Cat de infricosat este locul acesta ! Aici este casa lui Dumnezeu, aici este poarta cerurilor ! Si Iacov s-a sculat dis-de-dimineata, a luat piatra pe care o pusese capatai, a pus-o ca stalp de aducere aminte si a turnat untdelemn pe varful ei.

Shukron e de parere ca Melhisedec ar fi pus aceasta piatra in Ierusalim asa cum a facut Iacov la Betel.

Ceea ce spun eu e ca s-a inchinat lui Dumnezeu asa cum a facut Iacov si Iacov s-a inchinat lui Dumnezeu asa cum a facut Melhisedec.

Shukron crede ca, in acest loc, omul a inceput sa se inchine singurului Dumnezeu.

Acesta e inceputul monoteismului si, din aceasta cauza, e foarte special. Suntem intr-un loc extrem de important. Intoarceti-va la vremea lui Melhisedec si a lui Avraam si intelegeti in ce fel se inchinau acesti oameni lui Dumnezeu la inceput.

Shukron mai spune ca acest loc e in contrast cu alte locuri de inchinare antice din alte parti.

Daca mergem in alte locuri din lume din acea perioada, in Egipt sau Mesopotamia, putem vedea temple de aur si idoli, chiar si stalpi. Aici e simplu: piatra, animale, jertfa. Piatra e casa lui Dumnezeu, nu aurul sau diamantele. Totul este simplu. Dumnezeu vrea ca noi sa fim un templu, e ceva fantastic ! Sa ne conectam cu Dumnezeu !

Shukron mai spunea ca o combinatie intre altarul pentru jertfe, canalul de scurgere, presa pentru masline si uleiul de ungere, locul unde se legau si sacrificau animalele si unde se transau, combinatia acestor lucruri l-a facut sa traga concluzia ca aici a fost locul unde Melhisedec l-a intalnit pe Avraam.

Geneza 14 descrie intalnirea: Melhisedec, imparatul Salemului, a adus paine si vin, el era preot al Dumnezeului celui Preainalt. Melhisedec a binecuvantat pe Avram si a zis: Binecuvantat sa fie Avram de Dumnezeul cel Preainalt, Ziditorul cerului si al pamantului ! Binecuvantat sa fie Dumnezeul cel Preainalt, care a dat pe vrajmasii tai in mainile tale ! Si Avram i-a dat zeciuiala din toate.

El l-a binecuvantat pe Avraam aducand paine si vin, iar Avraam i-a dat zeciuiala. De ce i-a dat zeciuiala Avraam ? Fiindca asa se inchina lui Dumnezeu. Iata o traditie si un mod de viata care continua dupa 4 000 de ani. Ce fac crestinii si evreii astazi ? Binecuvantam painea si vinul, e adevarat, intr-un mod diferit, si ungem cu undelemn, insa toate acestea au inceput aici, in Cetatea lui David, in templul lui Melhisedec. Aici e locul cu pricina.

Shukron mai spune ca zona a fost inchisa pentru a face loc unui alt loc de inchinare.

L-au umplut si l-au inchis. De ce ? Pentru ca nu mai era un loc de inchinare. Sa ne aducem aminte de muntele Moria si de templul lui Solomon construit pe acest munte !

Shukron vede aceasta zona ca fiind punctul de plecare al monoteismului, care data cu sute de ani inaintea templului lui Solomon si al lui Irod de pe Muntele Templului.

Acesta e inceputul monoteismului, primul templu. Apoi s-a construit al doilea templu, cel de pe muntele Moria. Vorbim de inceputul monoteismului, avandu-l pe Melhisedec ca mare preot.

In zona inca se fac sapaturi si, intr-o buna zi, publicul va putea vedea locul unde omenirea a inceput sa I se inchine singurului Dumnezeu.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 284 - iulie 2019. Ultimele stiri crestine: https://alfaomega.tv/stiri

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

badge google play badge appstore

Alte informații

Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.