Armenia a celebrat Crăciunul, în ciuda pierderilor suferite recent în război

Adaugat la :  13.01.2021

În octombie, luptele au izbucnit între două țări din fosta Uniune Sovietică, între Armenia și Azerbaidjan. Acest război scurt s-a soldat cu 5.000 de morți și 100.000 de oameni translocați. Un armistițiu a pus capăt luptelor în luna noiembrie, însă Armenia continuă să fie chinuită de aceste conflicte. Chuck Holton a mers în Armenia pentru a ne spune motivul.

Chuck Holton: Iarna în Armenia. Iarna rece poate fi grea, dar cetățenii acestei țări creștine din punct de vedere istoric au rezistat prin respectarea unor tradiții călduroase legate de credință și familie. Celebrarea Crăciunului în data de 25 decembrie a început în anul 336 e.n. când Împăratul Constantin al Imperiului Roman Sfânt a stabilit că în acea zi se va celebra nașterea lui Isus. Însă aici, în Armenia, nașterea lui Isus se celebra deja în data de 6 ianuarie cu trei decenii mai devreme. În această zi, noi celebrăm Boboteaza. Și în prezent, Crăciunul se sărbătorește la fel aici, cu mai bine de 1.600 de ani mai târziu.

Seda Grigorian: Celebrăm ajunul Crăciunul în data de 5 ianuarie. Tot atunci celebrăm Adventul și anunțăm nașterea lui Hristos. În ziua următoare, în dimineața de 6 ianuarie, avem liturghii în bisericile din întreaga lume.

Chuck Holton: Mai bine de 95% dintre armeni se consideră creștini. Astfel, sărbătorile religioase ca aceasta sunt foarte importante aici, urmând tradițiile transmise de Biserica Apostolică Armenă de-a lungul mileniilor. Aceasta este mănăstirea Haghartsin în partea de nord a Armeniei, într-un oraș pe nume Dilijan. Creștinii celebrează nașterea lui Hristos în acest loc, în biserica aflată în spatele meu, de peste 1.000 de ani. În acest an, celebrarea este puțin mai modestă. Iată care este motivul. Am vorbit cu unul dintre preoți pentru afla de ce.

Episcopul Bagrat Galstanyan: Este vorba de existența noastră, de identitatea noastră, de tot ce avem.

Chuck Holton: El nu vorbește despre Biserica Armeană, deși aceasta este de o importanță majoră aici, în Armenia. El vorbește despre țara lor natală, din care tocmai au pierdut o parte în urma acestui conflict scurt, dar intens, cu vecinul din est, cu Azerbaidjanul. Începând din septembrtie 2020, armata azeră a pătruns în țară pentru a cuceri tărâmul unde armenii au trăit de mii de ani, iar pierderea este adânc resimțită în rândul oamenilor de aici.

Episcopul Bagrat Galstanyan: Este o experiență traumatizantă și avem nevoie de timp pentru a putea analiza și pentru a înțelege cu adevărat ce s-a ântâmplat, de ce s-a întâmplat și pentru a ne angaja ferm la o renaștere.

Seda Grigorian: Anul acesta, Armenia nu celebrează cu adevărat sărbătorile speciale, Anul Nou și Crăciunul, într-un mod festiv deoarece, așa cum știți, Armenia a fost lovită de un război în 2020, în urma căruia a rămas cu pierderi serioase. Am pierdut mii de vieți tinere. Am pierdut tărâmuri istorice.

Chuck Holton: În mod normal, capitala, Erevan este decorată din plin cu lumini de Crăciun. Însă, în acest an, din cauza virusului COVID și a războiului, atmosfera este tristă. Totuși, acești credincioși își pun credința în Dumnezeu pentru viitor.

Seda Grigorian: Acesta este un moment pentru jelire, un moment pentru a reflecta și un moment în care să apreciem ce avem. De asemnea, nașterea lui Hristos ne face să ne gândim la renașterea națiunii noastre și a viselor noastre. Sperăm să ne putem ridica din nou și să ne protejăm țara.

Chuck Holton: Din Armenia, Crăciun fericit!

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Mapamond Creștin” 861, difuzată la Alfa Omega TV în ianuarie 2021. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega