Căderea Libanului

Adaugat la :  19.07.2021

Chris Mitchell, reporter: Libanul, cunoscut cândva ca Elveția Orientului Mijlociu, este acum în pragul falimentului economic și politic. Căderea Libanului ar putea avea consecințe dezastruoase pentru Israel și Orientul Mijlociu. Recent, acești protestatari libanezi au blocat drumul principal către aeroportul din Beirut în semn de protest față de haosul din țară.

Ali Sweid, protestatar: Oamenii sunt flămânzi și nu au ce să mănânce. Nimeni nu mai poate face nimic. Acasă nu avem electricitate. Copiii au nevoie de lapte și nimeni nu-și permite să îl cumpere. De asta suntem aici!

Reporter: Cea mai gravă criză a Libanului din ultimele decenii include faptul că guvernul este nefuncțional, moneda națională este în cădere liberă și datoria națională este în creștere. Lumea a fost martoră la un eveniment care a catalizat acest dezastru în august anul trecut, când această explozie a devastat Beirutul, trimițând unde de șoc în țară. Acum, oamenii așteaptă ore în șir la coadă ca să alimenteze cu combustibil și aceasta în caz că este disponibil. Penele de curent apar zilnic pentru a face economie de electricitate și în multe spitale nu mai sunt medicamente. Prim-ministrul Libanului solicită ajutor din partea națiunilor din Orientul Mijlociu, din partea ONU și a comunității internaționale.

Hassan Diab, prim-ministru interimar libanez: Să salvăm libanezii de la moarte și să împiedicăm decesul Libanului. Libanul se află la câteva zile de o explozie socială. Libanezii se confruntă singuri cu această soartă.

Reporter: Experta Orna Mizrahi spune că situația este cauzată de o combinație între tumultul politic, corupția economică, Hezbollah și epidemia de COVID. Ea mai spune că problema principală este clasa politică disfuncțională.

Orna Mizrahi: Noi avem o elită foarte bogată, cu reprezentanți din toate sectele. Există o combinație de control economic și politic și ei nu fac nimic pentru a-și ajuta propriul popor. Situația s-a deteriorat zilnic până la momentul pe care îl trăim acum.

Reporter: Hezbollah, grupare condusă de Hassan Nasrallah, este cea mai mare putere din țară, datorită puterii militare. Nasrallah vrea ca Libanul să evite Vestul și să depindă exclusiv de ajutorul Iranului. Benny Gantz, ministrul israelian al apărării, a oferit recent ajutor umanitar prin intermediul ONU, deși este improbabil ca Libanul să accepte oferta. Israelul și regiunea au parte de un scenariu dintre cele mai rele.

Orna Mizrahi: Libanul nu va cădea în mâinile Iranului. Dacă nu va face ceva comunitatea internațională, situația se va agrava.

Reporter: Mizrahi avertizează că, fără ajutorul Vestului, Libanul ar putea ajunge precum Siria, un stat aflat acum sub influența Iranului. Dacă Libanul va ajunge pe mâinile Republicii Islamice, aceasta ar putea schimba aspectul Orientului Mijlociu.

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega

Alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 385, difuzată la Alfa Omega TV în iulie 2021.

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

badge google play badge appstore

Alte informații

Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.