Calatorie inedita pe Marea Moarta

Adaugat la :  21.08.2019

Marea Moarta e o minune naturala care, de fapt, aduce viata, dar aceasta perla unica e in pericol de a seca. In urma cu doi ani, am mers intr-o calatorie cu barca pe Marea Moarta. Chiar si cu iarna ploioasa de anul trecut, marea e intr-o stare mai rea ca niciodata.

Iata un rasarit pe Marea Moarta, aici e o atmosfera linistitoare, un reper biblic, o comoara minerala. E asezata intr-un mare rift tectonic dintre Israel si Iordania. Alimentata cu apa dulce din raul Iordan si de izvoarele minerale, acesta e unul dintre cele mai sarate lacuri din lume, atat de sarat, incat niciun peste nu poate supravietui aici. Nominalizat intre cele sapte minuni ale lumii, apa, namolul si atmosfera de aici au proprietati vindecatoare, insa toate acestea ar putea disparea pur si simplu.

Marea Moarta scade cu 1,5 - 2,1 metri anual. Acest scaun albastru marcheaza locul unde era tarmul in urma cu patru ani.

Aceasta inseamna ca cel mai jos loc de pe pamant e tot mai jos.

Prof. Avner Adin, Ebraica: Motivul e extrem de simplu. Pe de o parte, apa se evapora constant si suprafata e foarte mare. De alta parte, apa dulce din Iordanul din amonte a fost folosita pentru irigatii in agricultura, ca sa fie hrana pentru popor si atunci nu mai reuseste sa alimenteze Marea Moarta. Astfel, echilibrul s-a schimbat.

Avner Adin, profesor la Universitatea Ebraica, ne spune ca exista o singura solutie pentru restaurarea marii.

Prof. Avner Adin: Marea Moarta poate fi salvata daca va fi alimentata cu apa.

Adin spunea pentru CBN ca nu exista alta cale.

Prof. Avner Adin: Una dintre metode ar fi cea naturala, anume sa lasam raurile sa o alimenteze, sa nu mai luam apa din Iordan sau din alte rauri si s-o lasam sa-si revina in mod natural. Alta metoda ar fi una artificiala, ceea ce ar face ca proiectul Marea Rosie la Marea Moarta sa devina realitate.

Israelul si Iordania au semnat un acord prin care vor construi un canal lung de 225 km de la Marea Rosie pana la Marea Moarta. Proiectul de miliarde de dolari ar incepe cu statiile de desalinizare care ar trebui sa poata produce suficienta apa dulce pentru Iordania, iar restul sa ajunga in Marea Moarta.

Prof. Avner Adin: Un alt mod de abordare, in paralel, ar fi sa se aduca apa din Mediterana, sa se desalinizeze aceasta apa ca mai apoi sa se foloseasca drept apa potabila si pentru agricultura in loc sa se mai scoata apa din Marea Galileii si din parauri.

Adin spune ca nu e usor sa convinga guvernul sa investeasca pentru a salva marea. De aceea, activisti precum Iacob Ben Zaken si Noam Bedein suna alarma.

Iacob Ben Zaken: Vreau sa vad Marea Moarta restaurata.

Ben Zaken, un locuitor dintr-un kibbutz din apropiere, e singurul care ofera o calatorie cu barca pe Marea Moarta.

Iacob Ben Zaken: Scopul e sa facem oamenii constienti de starea Marii Moarte, de frumusetea ei si de tot ceea ce se petrece aici, inclusiv legat de disparitia marii si modurile in care poate fi salvata.

Lucrurile functioneaza. In urma cu mai bine de un an, fotojurnalistul Bedein a mers intr-un tur cu barca.

Noam Bedein, fotojurnalist: Aceasta m-a facut, israelian fiind, sa incep sa vorbesc despre acest minunat loc preistoric si biblic si sa incep sa il apar asa cum pot.

Acesti stalpi si aceste camine de sare sunt intr-adevar frumoase, dar aparitia lor semnaleaza probleme. Fotografiile lui Bedein arata cat de mult a scazut nivelul apei in doar un an.

Noam Bedein: M-am documentat cu privire la acest loc unic mai mult ca niciodata. Am mers o vreme in tururi cu barca si am documentat frumusetea si farmecul acestui loc cu scopul de a educa generatia urmatoare legat de acest loc unic, dar si pentru a arata cat de dramatice sunt schimbarile care se petrec aici.

Scaderea nivelului apei a provocat deschiderea unor doline mari de-a lungul tarmului, fortand inchiderea plajelor si provocand surparea unui drum din apropiere.

Marea Moarta e o destinatie favorita in randul turistilor. E atat de sarata, ca nu te poti scufunda, poti doar pluti. Mai mult, in Biblie se spune despre David cand era tanar ca s-a ascuns in pestera En Ghedi din apropiere.

Nu doar atat, dar manuscrisele de la Marea Moarta au fost gasite in pesterile Qumran, oferindu-ne cele mai vechi manuscrise ale Bibliei.

Marea Moarta, de fapt, da viata. Apele si aerul de la Marea Moarta au proprietati curative speciale pentru piele si pentru vindecarea altor boli, iar extractiile miniere de carbonat de potasiu ajuta la fabricarea ingrasamintelor folosite in agricultura, ceea ce le aduce hrana oamenilor.

Potrivit lui Adin, Marea Moarta e ca un diamant special care trebuie neaparat pastrat.

Stire difuzata in cadrul emisiunii Jerusalem Dateline 291 – august 2019. Citeste ultimele stiri crestine aici: https://alfaomega.tv/stiri