Ce urmează pentru biserică, Israel și Orientul Mijlociu ?

Adaugat la :  20.09.2021

Chris Mitchell, reporter: De la dușmani, la oportunități și vremurile din urmă, ce credeți că rezervă viitorul acestei regiuni și ce impact va avea în lume și în viața dumneavoastră ? În ultima parte a cărții tale ne descrii cum vezi viitorul. Cum vezi viitorul Orientului Mijlociu ?

Joel Rosenberg, scriitor al „Enemies and Allies: An Unforgettable Journey inside the Fast-Moving & Immensely Turbulent Modern Middle East”: Cred că sunt două tendințe opuse care se dezvoltă în regiune. Tendința pozitivă este pacea dintre arabi și israelieni care se înfăptuiește. Este ceva istoric, care schimbă regulile jocului și aduce schimbări tectonice în gândire. Nu este vorba doar că o mână de lideri din regiune stau împreună și semnează niște hârtii. Am fost în EAU de două ori de la semnarea Acordurilor Abraham și ei te primesc cu căldură știind că ești israelian. Am ținut conferințe acolo, m-am întâlnit cu lideri, cu oameni, ei sunt entuziasmați. Este o pace bună. Am fost și în Bahrain după semnarea acordurilor și este aceeași atmosferă. Și ei sunt entuziasmați și simt că a sosit vremea. Da, spun ei, nu suntem de acord cu Israelul în anumite chestiuni, dar este ceva imens. Nu sunt doar unul sau doi lideri care își schimbă opinia. Începând din 77 și apoi 79, Anwar el-Sadat, președintele Egiptului, este cel care a ordonat invadarea Israelului de Yom Kippur, cu forțe egiptene și siriene, încercând să distrugă Israelul. Dar tot el a fost cel care a venit apoi la Ierusalim să facă pace. A fost în mare parte decizia sa și cei mai mulți egipteni nu au fost de acord. Nu voiau să își trimită copiii la război, dar nici nu erau interesați să facă pace cu Israelul. Poporul din EAU însă vrea pace, la fel și cei din Bahrain. Cred că și poporul marocan vrea pace. Există așadar o tendință pozitivă, îmbucurătoare. Tendința negativă este la fel de reală și constă din faptul că Iranul se apropie periculos de mult de capabilitatea de a construi nu doar o armă nucleară cu un arsenal întreg de arme nucleare. Dețin rachete balistice care pot ajunge în Israel și în curând vor avea rachete care pot ajunge în SUA. Tocmai de aceea, trebuie să ne rugăm cu atât mai mult pentru pacea Ierusalimului.

Chris Mitchell: Cum vedeți viitorul pentru creștinii evanghelici din regiune ?

Joel Rosenberg :Cred că tendința din ultimii 20 de ani a fost negativă pentru creștini, fiind în pericol în marea parte a regiunii din cauza islamului radical, din cauza atacurilor asupra bisericilor, incendierea lor, decapitarea creștinilor, măcelărirea lor și aducerea lor în sclavie. Am văzut aceste lucruri din Libia până în Egipt și Yemen, cât și în Siria și Irak. Cele mai grave dintre acestea nu mai există în momentul de față, ei nu mai sunt măcelăriți și tot mai multe guverne arabe iau măsuri pentru a-i proteja pe creștini și chiar să le reclădească bisericile și să ne susțină. Este un lucru încurajator. Cei mai mulți creștini din regiune, cu excepția Israelului, nu au nivelul de libertate pe care musulmanii îl au aici sau în SUA. Vreau așadar, să continui să pledez pentru expansiunea libertății religioase din această regiune. Am vorbit la conferința Departamentului de Stat care se ocupă de libertatea religioasă, la invitația secretarului de stat Pompeo și a ambasadorului de atunci pentru libertatea religioasă, Sam Brownback. Amândoi îmi sunt prieteni dragi și creștini minunați. Am prezentat un fel de sondaj cu cele bune, cele rele și cele foarte rele în ce privește libertatea religioasă descrisă în această carte. Cred că mai sunt multe de făcut. Sunt multe alte probleme pe care le au creștinii din SUA și din lume. Începem să ne pierdem libertățile în SUA și asta este o problemă, dar trebuie să stăm pentru frații noștri și surorile noastre de aici din regiune. Mai este un lucru pe care îl prezint în cartea Enemies and Allies, faptul că cea mai mare parte a mass-mediei a devenit un dușman al Israelului, al creștinilor și al adevărului. Acesta este unul din motivele pentru care am demarat proiectul All Israel News și site-ul-soră, All Arab News. De fapt vreau să dedic cartea Enemies and Allies membrilor și bordului celor două site-uri noi, fiindcă adevărul este sub asediu. Cred că CBN a făcut lucruri minunate de-a lungul anilor, dar aș spune, să fie tot mai mulți ca voi ! Se întâmplă atât de multe lucruri bune în regiune, dar există și multe pericole. Aș dori să închei interviul cu modul în care începe cartea. Se spune de multă vreme o zicală despre Las Vegas: Ce se întâmplă în Vegas rămâne în Vegas, dar nimeni nu poate spune acest lucru despre Orientul Mijociu.

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega Alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 394, difuzată la Alfa Omega TV în septembrie 2021.

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

badge google play badge appstore

Alte informații

Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.