Complex bizantin dedicat unui martir misterios

Adaugat la :  15.11.2019

Recent, arheologii israelieni au descoperit o biserică din vremea primilor creștini, nu departe de Ierusalim, dedicată unuia dintre martirii care au murit în glorie. Povestea ne-o spune corespondentul CBN din Orientul Mijlociu, Julie Stahl.

Această biserică de 1 500 de ani se află la 45 km de Ierusalim. Arheologii au descoperit-o în timpul unor săpături înainte de extinderea comunității Romat Bet-Șemeș.

Directorul Autorității Israeliene pentru Antichități, Benjamin Storchan, are detalii.

Benjamin Storchan, Directorul Autorității Israeliene pentru Antichități: Am descoperit aceste rămășițe uimitoare ale unui complex din jurul unei biserici bizantine care cuprinde 0,6 hectare. Cuprinde elemente arhitecturale tipic bizantine, o biserică cu secțiune bazilicală, o curte exterioară sau un atrium cu încăperi laterale.

Primii creștini, ne mai spune Storchan, au clădit o biserică mare în secolul al VI-lea d.H., în timpul domniei împăratului Iustinian, după care, mai târziu, au extins-o. Au decorat biserica cu mozaice spectaculoase, fresce și inscripții grecești.

Această biserică le întrece pe multe altele prin mărimea sa, gradul de conservare, dar și prin asocierea cu unul dintre martiri.

Conform unei inscripții, creștinii au dedicat biserica unui martir glorios. Identitatea acestui martir nu e cunoscută, dar, datorită grandorii bisericii, arheologii spun că probabil a fost o persoană importantă.

Am reușit să ajungem la cripta subterană, aflată sub amvonul bisericii. O intrare și ieșire separată le permiteau grupurilor de pelerini să treacă pe lângă criptă fără s-o observe. Aici se afla relicva. Avem aici o construcție care pare să fi fost un altar de marmură care demarca zona sfințită de sala adunării și aici se păstrau relicvele bisericii.

Cam 5 000 de tineri din Israel au ajutat la săpăturile de la acest sit.

E distractiv și îmi place să lucrez cu mâinile.

Când venim în locuri ca acesta, cu tot grupul, reușim să ne facem prieteni și să vedem lucruri pe care altfel n-am fi avut nicio șansă să le vedem dacă nu eram aici.

În timp ce săpam aici, am găsit vreo 300 de lămpi cu ulei ce datează din perioada abbasizilor.

Artefactele descoperite sunt expuse la Muzeul Bibliei din Ierusalim.

Julie Stahl, „Știrile CBN”!

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 303 – noiembrie 2019. Fii la curent cu ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri