Confiscarea de catre Rusia a navelor ucrainene - legatura cu lupta pentru Biserica Ortodoxa

Adaugat la :  6.12.2018

In Europa de Est exista posibilitatea unui risc de noi conflicte, dupa ce Rusia a atacat trei nave ucrainene. Mii de oameni au murit in urma luptelor intre separatistii rusi si nationalistii ucraineni in est. Totul a inceput in 2014, cand Rusia a anexat Peninsula Crimeea. Asa cum ne va spune Dale Hurd, acest conflict poate face parte din lupta pentru Biserica Ortodoxa.

Dale Hurd: Este aceasta criza intre Rusia si Ucraina rezultatul unei lupte intre Biserica Ortodoxa din Rusia si Ucraina? Unii spun ca da. In cele din urma, Vladimir Putin a pierdut o batalie, lucru care l-a infuriat, si acest fapt poate fi cauza incidentului care a avut loc duminica, langa Crimeea, cand granicerii rusi au deschis focul asupra trei nave ucrainene care calatoreau pe Marea Neagra spre un port din Ucraina.

Steve Weber: Cred ca Putin doreste sa arate cine controleaza Crimeea.

Dale Hurd: Directorul CBN pentru Rusia si Ucraina, Steve Weber este de parere ca actiunea rusilor ar putea fi raspunsul furios al lui Putin fata de decizia liderului mondial al Bisericii Ortodoxe de a elibera biserici ortodoxe din Ucraina de sub controlul patriarhului rus din Moscova.

Steve Weber: Acest incident poate avea legatura cu evenimentul care a avut loc acum cateva saptamani cand Bartolomeu in Istanbul, printr-o semnatura, a luat 12 mii, adica o treime din toate bisericile conduse de patriarhul de la Moscova si le-a dat patriarhului din Ucraina. Aceasta decizie l-a infuriat pe Putin, care a pierdut puterea asupra a unei treimi din parohiile sale.

Dale Hurd: Putin s-a folosit de dominatia Moscovei asupra unei comunitati de 300 de milioane de ortodocsi pentru a controla credinciosii ortodocsi din Ucraina si pentru a-si promova imaginea sa ca lider. Conform lui Weber, pierderea bisericilor din Ucraina a fost o provocare imensa pentru Putin si indeparteaza Ucraina mai mult in ghearele Moscovei. Parlamentul Ucrainei se teme de razboi si a introdus Legea martiala pentru 30 de zile, ceva ce Ucraina nu a facut nici in 2014, cand Rusia a anexat Peninsula Crimeea, cand a trimis trupe in estul Ucrainei. Rusia a declarat ca va instala o divizie de sisteme antiracheta in Crimeea. Statele Unite si aliatii sai au condamnat reactia Rusiei la ONU.

Nikki Haley: Incalcarea abuziva a suveranitatii Ucrainei care a avut loc duminica, face parte dintr-un tipar al comportamentului rus care include si anexarea Peninsulei Crimeea si a abuzurilor impotriva numerosilor ucraineni din Crimeea.

Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 751 - decembrie 2018. Ultimele stiri crestine: https://alfaomega.tv/stiri