Crestinii din Siria sunt in pericol

Adaugat la :  16.01.2019

Deoarece administratia Trump nu a renuntat la planul de a retrage trupele SUA din Siria, lumea priveste spre Turcia. Aliatul NATO al Americii asteapta cu nerabdare sa curete statul vecin de luptatorii kurzi. SUA insa, doreste sa protejeze kurzii. Crestinii se tem de o invazie a Turciei si de consecintele acesteia dupa ce trupele SUA vor parasi regiunea. Jennifer Wishon vine cu detalii.

Jennifer Wishon: Pentru presedintele Donald Trump, retragerea trupelor SUA din Siria se potriveste cu sloganul sau privind politica externa: „America pe primul loc”.

Donald Trump: Nu vreau sa ramanem vesnic in Siria. Nu gasesti altceva acolo decat nisip si moarte.

Jennifer Wishon: In timp ce SUA se pregateste sa se retraga, crestinii din Siria se tem ca vor fi stersi de pe fata pamantului, deoarece Turcia vede o posibilitate de a-si vana dusmanul, natiunea kurda. Intr-o scrisoare deschisa adresata lumii, un crestin sirian scrie ca „100.000 de sirieni si alti crestini vor fi ucisi sau deportati in cazul unei invazii a Turciei. Jihadistii turci au vanat crestinii si yaziditii din Aftin, in nord-vestul Siriei. Si acum vor proceda la fel, insa actiunea va lua o amploare mai mare.” Ei se refera la operatiunea transfrontaliera in orasul kurd Afrin lansata de Turcia in martie. Nu este vorba doar de armata turca. Crestinii se tem de agentii islamisti turci care ii respecta doar pe islamisti. Aykan Erdemir este un fost parlamentar turc si membru al organizatiei „Defence for Democracies”.

Aykan Erdemir: Jihadistii islamici se intorc si oprima minoritatile religioase, ii ucid, distrug biserici. Este vorba de nimicirea unui stil de viata antic, despre distrugerea crestinismului in leaganul sau, despre distrugerea yazidismului in tara natala.

Jennifer Wishon: Este interesant, pentru ca luna trecuta s-a votat o lege conform careia: „Departamentul de Stat va identifica orice pericol de persecutie, de genocid, de crima impotriva umanitatii si de crime de razboi impotriva membrilor minoritatilor religioase si etnice din Irak si Siria.” Retragerea trupelor SUA si pericolele de care ati vorbit, sunt in contradictoriu cu aceasta lege?

Aykan Erdemir: Trimitem semnale mixte, cu siguranta.

Jennifer Wishon: Turcia nu are o reputatie buna privind respectarea libertatii religioase. Recent, SUA a afirmat despre Turcia ca este o tara care da motive de ingrijorare legate de permiterea crestinilor si a altor minoritati religioase de a-si practica credinta. Insa, presedintele Trump a decis sa retraga trupele SUA.

Jennifer Wishon: Care este solutia? Ce se poate face?

Aykan Erdemir: In Orientul Mijlociu, odata ce se creeaza un vid, apare Iranul, jihadistii suniti si patronii lor si Rusia.

Jennifer Wishon: O optiune ar fi ca SUA sa recunoasca Kurdistanul ca tara. Insa, ca totul in Orientul Mijlociu, Erdemir spune ca aceasta e o problema complicata deoarece un numar mare de kurzi traiesc in mai multe tari, printre care se afla si Iranul. In prezent, se pare ca politica SUA pune in pericol 2.000 de ani de traditie si istorie crestina.

Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 757 - ianuarie 2019. Ultimele stiri crestine: https://alfaomega.tv/stiri

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

badge google play badge appstore

Alte informații

Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.