Cunoastem oamenii din Holocaust prin scrisorile lor

Adaugat la :  9.05.2019

A vorbi despre Holocaust si macelarirea a sase milioane de evrei de catre nazisti si colaboratorii sai poate fi un subiect intimidant.

Deseori e dificil a pricepe realitatea povestirilor fiecarei persoane, a vietilor, familiilor, sperantelor si viselor lor. Cateva expozitii online de la Muzeul Holocaustului din Israel doresc a spune aceste povestiri.

Scott Ross de la CBN a vizitat Muzeul Yad Vashem din Ierusalim pentru a ne spune una dintre ele.

Draga mea Rosi, sunt bucuroasa ca ai primit salutarile noastre. Cum mai esti, draga mea? Sa fii sanatoasa, multi pupici de la mama ta.

- Ce spune aceasta?

- A fost scrisa de o copila de aproape 12 ani. O chema Regina Folkenflick si locuia in estul Poloniei. A fost ascunsa de o familie de crestini, parintii ei crezand ca era cea mai buna cale de a o salva, insa copila a fost impuscata. Restul familiei a supravietuit. Fratele sau, Duluk, care are acum 84 de ani, a donat scrisoarea muzeului Yad Vashem. Scrie in poloneza asa: Draga mama, tata si Duluk, sa fiti sanatosi! Mama, nu fi trista. Te rog sa ma ierti, mama, ca am scris asa de putin. Aceasta e scrisa de o tanara de 19 ani, Rosette Bomblat. Ea era o activista intr-un grup dintr-o miscare subterana din Paris. A ajutat la salvarea altor copii evrei. Familia sa a fost ascunsa intr-un sat nu departe de Paris, iar Rosette scrie aici in franceza. Abia astept ziua in care vom fi din nou impreuna. Toata familia a supravietuit si a emigrat in Israel, cu exceptia Rosettei si a surorii sale mai mari, Sara. Ea n-a reusit. Nu, a fost transferata la Auschwitz si ucisa in lagar.

- Ce ne poti spune despre familia ta?

- Mama s-a nascut in Germania. Ea a fost intr-un lagar de munca fortata dintr-un getou si a mers intr-un mars al mortii extrem de lung. A parcurs 800 km pe jos. Tatal meu a supravietuit la Auschwitz si s-au reintalnit dupa terminarea razboiului. Cand aveam 35 de ani, tata mi-a spus secretul sau. El era vaduv cand a intalnit-o pe mama mea. Si-a pierdut prima sotie si o fiica bebelus in Belzitz. Recent am aflat numele fiicei lui.

Aceasta expozitie online e doar una din multele de la Yad Vashem, cea mai mare colectie de documente despre Holocaust din lume.

Una dintre misiunile principale aici, la Yad Vashem, e sa colectam intr-un singur loc toate documentele, toate dovezile despre soarta evreilor din timpul Holocaustului. Asta a fost intentia supravietuitorilor Holocaustului inca din prima zi in care razboiul s-a incheiat.

Dr. Haim Gertner e directorul arhivelor.

Am inteles ca nazistii nu doar ca au planuit sa ucida evreii, dar ei doreau si sa anihileze, sa stearga abilitatea noastra de a sti cine au fost martirii si ce s-a intamplat cu ei. De aceea Yad Vashem a decis ca una dintre cele mai importante misiuni de aici e sa colectam toate piesele din acest puzzle urias, al istoriei noastre comune, intr-un singur loc.

Cele peste 200 de milioane de pagini de documentatie includ marturii, povestiri ale supravietuitorilor, fotografii si alte lucruri personale.

Yad Vashem, in ultimii peste 20 de ani, incearca sa spuna povestea oamenilor din Holocaust. Ei au fost fiinte omenesti care locuiau in Europa si in alte locuri si aveau fiecare viata lor. Aveau copii, aveau visuri si aceasta ne spune cate ceva despre abilitatea lor de a supravietui in toti acesti ani in acele vremuri imposibile.

- Cat de important e sa avem toate acestea accesibile online?-

- Peste un milion de vizitatori vin la Yad Vashem in fiecare an, dintre care aproape 10 000 viziteaza sala de lectura in fiecare an, insa anul trecut, peste 19 milioane de oameni din toata lumea, evrei si ne-evrei, au accesat bazele noastre de date pe internet.

- Nu sunteti istovit fiindca sunteti mereu pe aici si ati explorat si cercetat atat de mult?

- Trebuie sa va fi afectat inima cumva. Eu insumi sunt fiul unui supravietuitor al Holocaustului. Cred ca, profesor fiind, misiunea noastra aici e sa educam generatia viitoare si aceasta ne confera taria sa gandim dinainte ce vom facecu povestea aceasta in generatiile care vor veni.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 276 - mai 2019.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri