Cutremur politic în Israel

Adaugat la :  14.06.2021

Chris Mitchell, reporter: După negocieri-maraton pe ultima sută de metri, Yair Lapid și Naftali Bennett au reușit să formeze un guvern de coaliție. Cutremurul politic a clătinat Israelul și este pentru prima dată în 12 ani când e posibil ca Beniamin Netanyahu să nu mai fie premierul Israelului. Membrii coaliției l-au numit un nou început.

Merav Michaeli, lider, “Labor Party”: Astăzi am reușit, am făcut istorie ! Ne-am ținut de promisiunea că vom spune adevărul și că vom face ceea ce am spus. Iată că în această seară am reușit.

Reporter: Coaliția de partide de dreapta, centru, stânga și un partid arab islamist, pentru prima dată în istoria Israelului, s-au unit în jurul obiectivului principal de a-l doborî pe Netanyahu.

Merav Michaeli: Am întărit și am promis că Partidul Muncii va depune toate eforturile pentru a forma un guvern care să înlocuiască regimul Netanyahu.

Reporter: Bennett, un conservator religios și un fost aliat al lui Netanyahu, și Lapid, un lider al aripii stângi seculare, au căzut de acord să fie premieri prin rotație. Bennett ar urma să fie primul, pentru doi ani, după care Lapid, pentru doi ani. Este nesigur însă că această coaliție fragilă va putea rezista și dacă animozitatea lor comună contra lui Netanyahu va fi destul ca să își mențină guvernul împreună. Cele opt partide din cadrul coaliției reprezintă ideologii opuse ale spectrului politic. Fostul ambasador american în Israel spunea pentru Știrile CBN că întrebarea este dacă ei vor putea conlucra cu succes.

David Friedman, fost ambasador american în Israel: Este un guvern neobișnuit fiindcă, deși sunt uniți ca și coaliție, ei niciodată n-au fost uniți în principiile politice pe care și-au clădit partidele. Ce aștept eu să aflu este nu neapărat ceea ce i-a adus împreună, fiindcă știm cu toții că este ceva relativ superficial, ci care sunt principiile comune prin care vor guverna.

Reporter: Acordul are nevoie totuși de votul în Knesset de săptămâna viitoare. Dacă va fi învestit, se va evita un al cincilea tur de scrutin în numai doi ani și va pune capăt domniei de 12 ani a lui Netanyahu, cel mai longeviv premier din istoria Israelului.

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega

Alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 381, difuzată la Alfa Omega TV în iunie 2021.

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

badge google play badge appstore

Alte informații

Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional.
Cod de conduită profesională