Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
MEDIACENTER Alfa Omega TV - Peste 10.000 de clipuri video va stau la dispozitie, accesibile oricand de pe calculator, tableta sau telefon. Stiri, conferinte, predici, emisiuni, muzica, divertisment si alte programe va asteapta in mediacenter.

Cuvantul lui Dumnezeu schimba comunitatile de romi

Adaugat la :  1.02.2019
Vizualizari :  0
+ Add To

Romii din Romania constituie unul dintre grupurile etnice minoritare cele mai mari din tara noastra. Conform recensamantului din 2011, ei numarau peste 620 mii de persoane, adica 3,3% din totalul populatiei. Exista opinii ca aceste cifre nu corespund realitatii. Potrivit unor estimari la nivelul anului 2013, romii sunt 10% din populaţia Romaniei, reprezentand circa 1,5 milioane de persoane.

„In Romania traiesc aproximativ 1.500.000 de romi. Acestea sunt estimarile Bancii Mondiale ale Consiliului Europei si ale Agentiei Nationale pentru romi. INS-ul ne spune ca in Romania traiesc 624.000 de romi. Exista o diferenta majora intre cele doua cifre”. A spus Daniel Vasile, parlamentar.

„In comunitatea in care eu lucrez, maxim 20% dintre familii au in case apa, o baie sau o toaleta inauntru. Bineinteles, aproape jumatate dintre ei au un acoperis stricat si podea de pamant”.A spus Nicole Triff-Rast, din cadrul Fundatia LOC - Targu Mures.

De-a lungul timpului s-au realizat programe speciale pentru integrarea romilor, care au adus imbunatatiri vizibile. Insa unul dintre cele mai de impact instrumente a fost Cuvantul lui Dumnezeu, dupa cum au observat cei care s-au implicat in comunitatile de romi.

„Romii au nevoie de Evanghelie. Spun lucrul acesta pentru ca in ultima perioada, Dumnezeu mi-a dat ocazia sa plantez o biserica in randul unei comunitati de romi, in localitatea Maguri. Am vazut dorinta lor sincera de a-L cunoaste pe Dumnezeu, am vazut pasiunea lor pentru muzica, interesul lor pentru a-si schimba viata dar si dorinta de a investi in generatiile care urmeaza. Multi dintre ei au ajuns la concluzia ca Evanghelia are solutii pentru rezolvarea problemelor comunitatilor de romi”.A declarat Ionel Tutac, pastor al Bisericii Harul din Lugoj.

„Am avut posibilitatea de a-i vedea pe fratii romi... uneori, traiam cu impresia ca Dumnezeu a luat harul de la alte popoare, inclusiv de la poporul nostru roman si l-a dat pentru vremea aceasta fratilor romi”. A precizat Viorel Candreanu, pastor al Bisericii Betel din localitatea Ipotesti, judetul Suceava.

Odata ce Evanghelia patrunde in comunitatile de romi se observa cresterea interesului pentru o viata diferita si pentru educatia tinerei generatii. Totodata au loc schimbari sociale.

„Intr-o comunitate in care acestia beau, se taiau cu cutitele iar oamenilor le era frica sa treaca pe strada, in loc de trei baruri s-au ridicat trei biserici. Acolo, intr-una dintre bisericile din Murgeni, noi am deschis un centru de zi. Lucram cu copiii iar adultii au inceput sa-si schimbe atitudinea cand au vazut ca noi ne tinem promisiunea, ca ne pasa cu adevarat de copiii lor si ca vrem sa le dam o alta sansa pentru viitorul lor.”A mentionat Aurora Vatamaniuc, presedinte executiv al Fundatiei Star of Hope Romania.

„Sunt placut impresionat si ma astept ca ceea ce vad astazi ca seamana foarte bine cu ceea ce s-a intamplat cu evreii cand au iesit din Egipt, sa duca la o urmatoare generatie care va avea maturitate de a-si permite sa abordeze problemele grele din comunitatea lor, care sa vizeze transformarea intregii societati.” A subliniat Mihai Dumitrascu, pastor al Bisericii Emanuel din Galati.

Integrarea romilor in societate poate avea si un important impact socio-economic pe termen lung. Se estimeaza ca in urmatorii ani, in Romania vor fi mai multi pensionari decat persoane integrate pe piata muncii.

„Sa stiti ca pensiile noastre pot fi platite de romi. Spun acest lucru constient fiind si totodata dorind sa trag un semnal de alarma ca in procent de 30% din populatia activa roma activeaza pe piata fortei de munca in mod licit. Daca nu vom intelege acest lucru si nu ii vom integra pe piata fortei de munca in urmatorii ani pe romi, s-ar putea ca in momentul in care vom iesi la pensie sa nu avem cine sa ne plateasca pensiile.”A mai spus Daniel Vasile, parlamentar.

Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 759 - ianuarie 2019. Ultimele stiri crestine: https://alfaomega.tv/stiri

Adauga comentariul tau!


Te-ar mai putea interesa

In editia din aceasta saptamana la Alfa Omega in obiectiv: - Reportaj: Rugul Aprins, intalnire de rugaciune pe munte...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 0

De 15 ani la Ponoara, in judetul Bihor, au loc intalnirile de rugaciune „Rugul Aprins” care trec dincolo de orice...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 5

Haideti sa vedem cum incepe noua viata pentru imigranti ! De la fondarea sa in 1948, cam trei milioane si jumatate de...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 5

Presedintele Harry Truman a recunoscut statul Israel a doar cateva minute dupa ce a fost declarat ca natiune. Noua...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 0

Ben Kinchlow a fost un moderator iubit al emisiunii Club 700, alaturi de Pat Robertson, timp de 17 ani. Kinchlow, un...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 0

Testul care a avut loc peste Alaska i-a oferit Israelului incredere in capacilitatile sale de a face fata...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 91

Recent, Iranul a capturat un petrolier sub pavilion britanic in Stramtoarea Ormuz, care e una dintre cele mai...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 71

Israelul considera ca Iranul reprezinta o amenintare crescanda. Recent se spunea ca, intr-o actiune rara, avioanele de...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 80

Din sumarul editiei: Brexitul va avea loc in 31 octombrie, indiferent ce s-ar intampla; Planul lui Vladimir Putin de a...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 3

Eusebio Laurian Stefanescu: „Multi din noi n-am muncit. Eu de exemplu, 40 de ani n-am muncit fizic.” Dupa 12 ani...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 45
x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.