Deciziile președintelui Trump provoacă certuri între politicienii americani

Adaugat la :  15.01.2020

De la Teheran la Washington și în toată lumea, națiunile își revin după șocul provocat de posibil unul dintre cele mai explozive evenimente din istoria recentă, anume asasinarea liderului secund al Iranului, Qassem Suleimani. Mulți se întreabă ce urmează. Corespondentul internațional senior al CBN, Gary Lane, ne aduce această știre.

Oficialii vestici spun că în acest moment e foarte posibil ca Iranul să fie responsabil de doborârea unui avion de pasageri ucrainean marțea trecută, soldat cu moartea tuturor celor 176 de suflete la bord. Accidentul a avut loc la câteva ore după ce Iranul a lansat un baraj de rachete împotriva bazelor SUA din Irak.

Acest videoclip arată momentul în care acel Boeing 737 a fost lovit de o rachetă. Un locuitor iranian a înregistrat momentul în care avionul s-a lovit de sol la marginea Teheranului. Mass-media din Iran difuza un videoclip de la camera de supraveghere care arată rămășițele avionului arzând în aer.

Justin Trudeau, prim-ministru canadian: Dovezile arată că avionul ar fi fost doborât de o rachetă iraniană.

Oficialii serviciilor secrete vestice spun că posibil iranienii au trimis racheta anti-aeriană, crezând că avionul ucrainean de pasageri era un posibil avion de luptă american. Iranul a invitat oficiali de la Boeing, din SUA și Canada să facă investigații, dar SUA probabil nu ar vrea ca americanii să meargă în Iran cu tensiunile actuale.

La câteva ore după accident, Iranul a îndepărtat toate dovezile accidentului din zonă. Cutiile negre au fost recuperate, dar încă nu e clar dacă Iranul le va preda anchetatorilor vestici. Între timp, la Washington, Camera Reprezentanților a adoptat rezoluția „War Powers”, care spune că președintele trebuie să informeze Congresul înainte să întreprindă alte acțiuni împotriva Iranului. Doar trei republicani au votat în favoarea rezoluției, iar opt democrați au votat împotrivă. Rezoluția nu e lege, e o simplă rezoluție a Camerei, care nu necesită semnătura președintelui. Purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Nancy Pelosi, spune, însă, că măsura are consecințe. Ea spune că Trump a pus în pericol viețile diplomaților americani și ale soldaților când a ordonat acțiunea care l-a ucis pe generalul forțelor Quds, Qassem Suleimani.

Nancy Pelosi, purtător de cuvânt al Casei Albe: Dacă președintele zice că ne informează pe Tweeter, țin să spun că nu acest tip de relație aveau în vedere fondatorii noștri.

Pelosi și alți lideri democrați sunt supărați fiindcă președintele nu i-a informat înainte să acționeze împotriva Iranului. La un miting de joi seara din Toledo, președintele spunea că a avut un motiv bun să nu le spună.

Donald Trump, președintele SUA: Aceasta a fost o decizie-fulger și cineva a trebuit să o ia. Nu am avut timp să o sunăm pe Nancy, care, în plus, nu era în cea mai bună formă mentală. Rezoluția a trecut după ce Trump a spus că Suleimani plănuia să detoneze ambasada americană din Irak. Gary Lane, „Știrile CBN” !

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 310 – ianuarie 2020. Fii la curent cu ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri