Deconstrucția credinței

Adaugat la :  20.05.2022

Deconstrucția credinței este o mișcare care primește multă atenție, mai ales în rândul unor artiști creștini cunoscuți. Muzicianul David Crowder, care deține mai multe discuri de platină, este unul dintre ei. Brody Carter de la CBN a stat de vorbă cu Crowder despre experiența sa personală legată de această practică, din cauza căreia un număr mare de creștini și-au părăsit credința.

Brody Carter, reporter CBN: David Crowder este cunoscut ca fiind un artist care crede în Biblie și se teme de Dumnezeu, având misiunea de a vesti mesajul lui Isus Hristos.

David Crowder, muzician: Citiți Scriptura în fiecare zi și veți vedea ce se întâmplă.

Brody Carter: Un muzician cu mai multe discuri de platină, Crowder a scris ceea ce el numește muzică bisericească din primul an de facultate la Universitatea Baylor.

David Crowder: Am început cu imnuri vechi și am căutat contexte muzicale noi. Apoi, într-un an, a o anumită persoană, pastorul unei biserici, mi-a spus: ”De ce nu începi să scrii cu o exprimare mai organică cu privire la ceea ce trăim noi, ca și grup de credincioși?”

Brody Carter: În public, piesele sale au devenit pilaștrii ai închinării. Însă în viața privată Crowder s-a luptat cu credința sa, și a trecut printr-un proces care se numește deconstrucție.

David Crowder: Pe mine asta m-a salvat. A trebuit să o dobor pentru a afla adevărul.

Brody Carter: Pentru a înțelege mai bine acest subiect dezbătut frecvent, am stat de vorbă cu dr. Corné Bekker decanul Universității Regent.

Dr. Corné Bekker, decanul Universității Regent: Deconstrucția credinței face adesea uz de un termen filozofic, deconstructivism sau deconstrucție. Acesta se bazează în mod fundamental pe punerea la îndoială a credinței noastre cu două presupuneri fundamentale. Prima presupunere e că nu există un adevăr absolut, ceea ce e problematic pentru noi, creștinii. A doua presupunere constă în faptul că mediul nostru are mai mult de spus despre înțelegerea adevărului decât adevărul în sine.

Brody Carter: Practica a primit avânt în cercurile de cultură creștină conduse de nume mari, cum ar fi Kevin Max de la DC Talk care acum se consideră un fost evanghelic și rapperul creștin Lecrae care a scris recent pe Twitter: Cândva am crezut că am terminat cu creștinismul. Însă în realitate am terminat cu varianta instituționalizată, corporatistă, gentrificată, politizată, exclusivistă din punct de vedere cultural.

David Crowder: Pentru mine deconstrucția credinței nu e controversată, deoarece dacă ceva e adevărat, atunci e adevărat. Nu există nicio amenințare dacă examinezi credințele care ți-au fost date. Dacă rezistă, atunci rezistă.

Brody Carter: Alți credincioși cunoscuți, ca solistul de la Skillet, John Cooper și pastorul Matt Chandler au o abordare diferită. Chandler compară practica aceasta cu abandonarea credinței.

Matt Chandler, pastor, Biserica Village: Trăim în vremuri în care deconstrucția și părăsirea credinței au devenit un gest atractiv. Susțin că dacă ați experimentat vreodată harul și mila lui Isus Hristos, atunci nu puteți fi „deconstruiți” de ei.

Brody Carter: Lupta cu credința nu e ceva nou.

Dr. Corné Bekker: Fiecare persoană din Biblie s-a luptat cu credința. Un mod simplu de a înțelege subiectul este să luăm exemplul lui David, care a scris un număr impresionant de psalmi. Dacă citiți psalmii pe care i-a scris, veți vedea cum s-a luptat cu întrebările pe care i le-a pus lui Dumnezeu. Profund.

Brody Carter: Din acest motiv Bekker a subliniat importanța examinării și înlăturării influenței culturii asupra credinței noastre prin prisma Cuvântului lui Dumnezeu.

Dr. Corné Bekker: Când deconstruim credința noastră din perspectiva faptului că nu există un adevăr suprem, ajungem în derivă cu emoțiile noaste, cu experiența noastră și cu filozofiile răspândite în lumea noastră. Cred că o terminologie mai potrivită e să spui pur și simplu: lupta cu modul în care interpretăm credința noastră, lupta cu Cuvântul lui Dumnezeu.

Brody Carter: Însă dr. Bekker subliniază faptul că este esențial ca oamenii să o facă în mod sigur și potrivit.

Dr. Corné Bekker: Majoritatea studenților pe care îi avem aici, la Universitatea Regent merg adesea cu valul deconstrucționismului. Primul pas pe care îl facem e să împărtășim cu ei caracterul Cuvântului lui Dumnezeu și disciplina citirii și a lăsării Cuvântului să ne vorbească.

Brody Carter: Bekker spune că poate fi benefic să punem sub semnul îndoielii credința noastră în contextul legat de modul în care am fost crescuți ca și creștini prin examinarea Scripturii de unii singuri și în comunitate.

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega Alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri Știre prezentată în cadrul emisiunii „Mapamond creștin” 931, difuzată la Alfa Omega TV în mai 2022.

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

badge google play badge appstore

Alte informații

Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.