Descoperirea orașului antic Betsaida Mapamond creștin 827

Adaugat la :  20.05.2020

Urmează să ne oprim la malul de nord al Mării Galileei, unde cercetătorii sunt de părere că au descoperit orașul biblic Betsaida, orașul natal al lui Andrei și Filip. Julie Stahl vine cu detalii.

Julie Stahl: Arheologii fac săpături în Israel pentru a aduce la suprafață misterele trectului. Tocmai asta s-a întâmplat la acest sit despre care se crede că a fost orașul biblic Betsaida.

Dr. Mordechai Aviam: Ne aflăm pe malul nordic al lacului Kinneret sau Marea Galileii. În arabă, locul se numește el-Araj, iar în evreiește Bet Habek, și era cunoscut încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea ca fiind un loc antic și unul din cele trei locuri candidate în încercarea de a identifica Betsaida.

Julie Stahl: De mulți ani, arheologii încearcă să găsească Betsaida din Biblie, casa lui Petru, Andrei și Filip. Până acum s-au găsit câteva locuri posibile, dar, în mod ironic, această baie romană ar putea conține soluția.

Dr. Mordechai Aviam: Baia publică romană de aici e ceva care ne dă indicii cum că ne-am afla într-un oraș. Deși nu am săpat prea mult, îndată ne-a venit ideea că s-ar putea să fi descoperit orașul lui Iulius.

Julie Stahl: Arheologul de la Kinneret College, dr. Mordechai Aviam, conduce operațiunile de săpare de aici.

Dr. Mordechai Aviam: Ce este orașul lui Iulius? Doar vorbim de Betsaida. Iosephus Flavius, istoricul evreu din secolul I, ne spune că împăratul Filip, fiul lui Irod cel Mare, ce domnea de aici până la Golan, spre Damasc, în toată această zonă, a decis să extindă satul Betsaida, ca să devină un polis cu numele Iulius.

Julie Stahl: Experții cred că, undeva lângă satul pescăresc Betsaida, Isus a hrănit oamenii cu cinci pâini și doi pești. Aviam spune că e clar că la fața locului există un strat arheologic din vremea romanilor.

Dr. Mordechai Aviam: Am găsit și două monede, una e de argint de pe vremea lui Nero, între anii 65-66, din secolul I.

Julie Stahl: Potrivit lui Aviam, rămășițele unei aparente biserici bizantine sunt de asemenea semnificative.

Dr. Mordechai Aviam: A existat un document al unui pelerin creștin, vizitator de la sfârșitul secolului al VII-lea d.Hr., care spunea că, după ce a părăsit Capernaum, a ajuns la Betsaida, și acolo a găsit biserica pentru apostolii Petru și Andrei. Așadar, pentru creștinii din secolele VI-VIII, locul încă se numea Betsaida. Dar dacă noi reușim să dovedim științific că acesta e locul lui Iulius, adică Betsaida, credem că ar putea să-i intereseze pe cei care-și doresc să fie aproape de locul unde au trăit apostolii.

Aici găsești edițiile emisiunii „Realități și perspective”, precum și alte materiale despre înțelegerea vremurilor: https://alfaomega.tv/intelegereavremurilor

Reportajul face parte din emisiunea „Mapamond creștin” 827, difuzată în mai 2020. Alte știri și reportaje prezentate din perspectivă creștină te așteaptă aici: https://alfaomega.tv/stiri

Fii parte la răspândirea Cuvântului Domnului, la vestirea venirii Lui și la echiparea credincioșilor: https://alfaomega.tv/donatii