Descoperiri antice lângă Muntele Templului

Adaugat la :  19.07.2021

Chris Marshall, reporter: Arheologii israelieni au descoperit o a doua cameră în tunelele subterane de lângă Zidul Plângerii din Ierusalim, din vremea celui de-al Doilea Templu. După cum ne spune Julie Stahl, corespondenta CBN în Orientul Mijlociu, structurile magnifice fac parte dintr-o nouă rută care va fi deschisă publicului în curând și care va aduce vizitatorii înapoi în vremurile antice.

Julie Stahl, corespondenta CBN în Orientul Mijlociu: Descoperirile sunt punctul de atracție al unei noi rute care trece prin tunelele de lângă Zidul Plângerii și care aruncă o lumină asupra stilului de viață evreiesc din Ierusalim în vremea lui Isus.

Yohanna Bisraor, fundația Western Wall Heritage: Este incredibil să vedem aceste noi săpături aici. În urmă cu aproape 15 ani, când am început aici ca și ghid, mă aflam undeva deasupra și le spuneam oamenilor că acolo, sub acea boltă, se află ceva. Acum suntem înăuntrul acelui ceva.

Julie Stahl: Yohanna Bisraor de la fundația Western Wall Heritage spune că noul traseu va fi deschis în câteva luni. Vedetele au fost invitate însă pentru o previzualizare.

Yohanna Bisraor: Avem un complex frumos din perioada celui de-al Doilea Templu, poate cel mai frumos după Zidul Plângerii. Puteți vedea o baie rituală, coloane frumoase...

Julie Stahl: Descoperirile au început aici în urmă cu 100 de ani, când arheologul britanic Charles Warren a urcat printr-o gaură în această încăpere. Acum, arheologii au mai descoperit încă două încăperi.

Shlomit Weksler-Bdolach, directoare pentru excavații, Autoritatea pentru Antichități din Israel: Când am văzut această încăpere, care a fost primul lucru pe care l-am găsit când am început aceste noi săpături, am fost foarte entuziasmați, fiindcă am aflat ceea ce nu se știa pe atunci, că ne aflăm de fapt în camera paralelă cu Sala Irodiană, care era cunoscută încă din vremea lui Warren, din secolul al IX-lea. Aceasta este o clădire imensă.

Julie Stahl: Descoperirea acestor încăperi la mai puțin de 30 m de Muntele Templului mărește înțelegerea legat de perioada celui de-al Doilea Templu de acum 2 000 de ani.

Shlomit Weksler-Bdolach: Era o clădire pentru elitele orașului, pentru membrii consiliului, pentru domnitori, era o sală de ședințe, o sală unde îi puteau primi pe distinșii lor invitați, înainte ca să se suie împreună cu ei la Muntele Templului.

Julie Stahl: Este improbabil ca Isus să fi fost unul dintre acei invitați.

Shlomit Weksler-Bdolach: Isus putea fi un invitat al consiliului orașului Ierusalim. Clădirea era un loc pentru elite, așadar, cine știe ? Nu sunt sigură că El era văzut ca o somitate, dar cine știe ? Orice este posibil.

Julie Stahl: Shlomit Weksler-Bdolach, directoarea pentru excavații de la IAA, Autoritatea pentru Antichități din Israel, spunea că singura clădire decorată ca și aceasta din Ierusalim a fost Muntele Templului. S-a mai găsit și o fântână interioară și un rezervor care leagă cele două încăperi.

Shlomit Weksler-Bdolach: Aici se pot vedea capitelurile, care s-au păstrat încă. În mijlocul fiecărui capitel există un orificiu unde s-a inserat câte o conductă de plumb, pe unde venea apa. Aceasta este o fântână care era într-o clădire magnifică. Este posibil ca ei să fi putut controla cumva fluxul apei. Când aveau invitați și voiau să-i impresioneze, lăsau apa să curgă. Când nu aveau invitați, o închideau.

Julie Stahl: La un moment dat, acestei încăperi i s-a schimbat funcțiunea în baie rituală mikveh, poate cea mai mare din Ierusalim. Arheologii spun că acest lucru e posibil să fi avut loc cu puțin timp înainte ca templul să fie distrus și evreii să se împrăștie, în anul 70 d.H.

Yohanna Bisraor: Cu două săptămâni înainte de data de 9 a lunii evreiești Av, ziua în care a fost distrus al Doilea Templu, să putem revela acest lucru, ajutându-ne să învățăm ceva din trecut și pentru viitor, este foarte emoționant.

Julie Stahl: Julie Stahl, pentru Știrile CBN, tunelele de lângă Zidul Plângerii, Ierusalim.

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega

Alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 385, difuzată la Alfa Omega TV în iulie 2021.

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

badge google play badge appstore

Alte informații

Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.