Despre POCĂINȚĂ, mântuire, urâciunea pustiirii, aproapele și departele - Arhim. Melchisedec Velnic

Adaugat la :  30.12.2019

Arhimandritul Melchisedec Velnic ne vorbește despre POCĂINȚĂ, mântuire, aproapele și departele! Mai ales acum, la trecerea dintre ani, se cuvine să ne cercetăm morala și să vedem care e legătura dintre noi și Dumnezeu.

În Biblie scrie că sfâritul va veni când urâciunea pustirii va ajunge în locul cel sfânt. Care e locul cel sfânt?

Locul central este mintea noastră. Dacă Hristos nu e în viața noastră și urâciunea pustiirii ajunge în locul cel sfânt.

Locul cel sfânt este mintea și inima omului. Păcatul îngustează și mărginește, păcatul îl mărginește pe om. Oml care nu-și recunoaște păcatul, care nu se vede pe sine, care nu se cunoaște pe sine, ajunge să fie mărginit și nu are o viziune largă. Să ne cercetăm morala proprie și a celor la care privim pentru a lua exemplu. Dacă, atunci când ne cercetăm, constatăm că legătura dintre noi și Dumnezeu e una bună, înseamnă că avem și o viziune largă. Atunci aproapele nu mai este departele, cum spunea Zoe Dumitrescu-Bușulenga. Aproapele este, într-adevăr, aproapele pentru mine.

În 2 Corinteni 6: 11-12, sfântul apostol Pavel spune: „nu sunteți la strâmtoare în inima noastră”. Adică el îi purta pe corinteni în inima lui. Ca să poți purta pe cineva în inima ta trebuie să ai o inimă largă. Inima este largă numai atunci când păcatul e scos din inimă, când Hristos e așezat în ea și te călăuzește. Dar așezarea lui Hristos în inima ta vine în urma acelei sfinte smerenii. Când spun smerenie, mă refer la pocăință adevărată. Pocăința realizează legătura dintre om și Dumnezeu.

Arhimandritul Melchisedec Velnic e starețul mănăstirii Putna din județul Suceava.

Mai multe resurse ți-am pregătit aici: https://alfaomega.tv/viata-spirituala/bazele-crestinismului