Despre stilul de viață al Bisericii Primare

Adaugat la :  14.01.2022

Chris Mitchell, reporter CBN: Recent, arheologii israelieni au descoperit niște comori spectaculoase în largul coastei Israelului. Descoperirile antice deschid o ușă înspre stilul de viață al Bisericii primare. La intrarea Portului din Cezareea, scafandrii Autorității Israeliene de Antichități au făcut o descoperire rară.

Jacob Sharvit, director, unitatea de arheologie marină: A fost interesant să găsească două epave diferite în același loc, naufragiate la o diferență de peste 1 000 de ani, una din perioada romană, cealaltă 1 000 de ani mai târziu.

Chris Mitchell: Într-o zonă, Sharvit și partenerul său au găsit amândoi monede de bronz din secolul al III-lea și monede de argint din secolul al XIV-lea.

Jacob Sharvit: Este nemaipomenit din punctul nostru de vedere fiindcă acestea spun o poveste. Nu este vorba doar de artefacte, ci este întreaga poveste a acestor două naufragii. Ce făcea acea navă acolo ? Care a fost perioada de timp, care a fost poziția sau situația de fapt, ce se întâmpla cu această navă ?

Chris Mitchell: S-au găsit, între altele, o figurină de bronz a unui vultur, un simbol al domniei romane, și o piatră prețioasă roșie având gravată o liră, ca harpa lui David. În cartea 1 Samuel se spune că David îi cânta regelui Saul la harpă. Au mai găsit un inel de aur cu referințe din Noul Testament. Este un inel cu Bunul Păstor, găsit în epava din Mediterană, și ajută la descrierea poveștii primilor creștini din orașul Cezareea, din timpul Imperiului Roman.

Helena Sokolov, departamentul de monede: După cum știm, simbolul Bunului Păstor este unul din primele simboluri ale lui Isus și de fapt ideea Bunului Păstor a fost adoptată de majoritatea populației locale care căuta să adopte noua religie fiindcă în Vechiul Testament avem o referință despre Bunul Păstor și turma Lui.

Chris Mitchell: Inelul spune de asemenea povestea creștinilor din Cezareea, de acum 1 700 de ani.

Robert Kool, doctor, șeful departamentului de monede: În secolul al III-lea, creștinismul încă era în subteran, creștinii erau persecutați pe atunci. Abia după 100 de ani, împăratul Constantin a decretat creștinismul ca religie de stat și acest inel este al unui creștin care trăia într-o perioadă în care creștinii erau încă persecutați și uciși chiar și în Cezareea. Cred că am găsit ceva dramatic aici.

Helena Sokolov: E foarte simplu și laconic, doar imaginea unui bărbat care poartă un miel pe umeri. Este aproape aceeași imagine pe care o putem vedea pe zidurile catacombelor din Roma în zona unde se țineau serviciile religioase.

Chris Mitchell: Artefactele, monedele și inelul ajută la reconstruirea jocului de puzzle cu trecutul Cezareei.

Robert Kool: Inelul este fantastic, desigur. Găsim deseori monede din perioadele romane. Arheologia este ca un joc de puzzle, luăm elemente diferite și ce e frumos este că putem pune piesele împreună. Avem locul, avem monedele, avem nava și avem acest inel frumos și deodată toate se potrivesc împreună.

Chris Mitchell: Inelul creează și o legătură personală.

Helena Sokolov: Inelul te leagă de oameni, mai ales când găsești ceva. De exemplu, când văd așa ceva, este ceva foarte personal. Imaginați-vă persoana care purta acest inel, care erau oare gândurile, sau credința lui ? Mișcător. Eu nu sunt o persoană religioasă, dar când văd așa ceva, parcă simt o legătură cu cineva care a trăit cu sute și sute de ani în urmă.

Chris Mitchell: Descoperirile mai dau la iveală faptul că Portul Cezareei are o istorie mai lungă decât s-a crezut inițial.

Jacob Sharvit: Unii oameni sau unii arheologi se gândeau că acest port s-ar fi prăbușit în secolul I d.H. Acum ne dăm seama că navele veneau din toată zona Mediteranei la Chris Mitchell: Cezareea și mai târziu, mai ales în perioada romană târzie și perioada bizantină timpurie. Cezareea a avut un rol proeminent în Biserica primară. Cartea Faptele Apostolilor documentează că primul botez creștin al unui non-evreu a avut loc aici, și din Cezareea, apostolul Pavel a ajutat la răspândirea Evangheliei în lume.

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega Alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 409, difuzată la Alfa Omega TV în ianuarie 2022.

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.