Faimoasa Piatră Magdala este readusă în Galileea

Adaugat la :  8.08.2022

Julie Stahl, corespondenta CBN în Orientul Mijlociu: O piatră unică dintr-o sinagogă dezgropată, sinagogă unde e posibil ca Isus să se fi rugat, a fost trimisă acolo unde aparținea, în Galileea. Haideți să vedem de ce Piatra Magdala ar trebui să fie un punct de atracție pentru vizitatori. Socotită de experți ca fiind una din cele mai importante descoperiri ale Israelului, Piatra Magdala a fost ani de zile la Autoritatea Israeliană pentru Antichități, după care a făcut un tur internațional prin expoziții în New York și la Roma.

Părintele Juan Solana, director al Centrului Magdala: Eu însumi, împreună cu alți angajați de aici, am ajutat ca piatra să fie scoasă din sit și pusă în camion, pe la începutul lui ianuarie 2010. Ne bucurăm să vedem că piatra revine la noi.

Julie Stahl: În 2009, arheologii care efectuau săpături aici au descoperit Piatra din Magdala. Această replică însă, se află în același loc unde a fost găsită cea originală. Părintele Juan Solana: Directorul IAA de la acea vreme a venit, s-a uitat în jur și a spus că Piatra din Magdala trebuie să revină aici fiindcă, fără această piatră, sinagoga este ca un trup decapitat.

Julie Stahl: Orașului Magdala astăzi i se spune Migdal, se află lângă Marea Galileii și era cunoscut ca fiind localitatea de proveniență a Mariei Magdalena. În 2005, Părintele Juan Solana a demarat proiectul Magdala pentru a evidenția lucrarea lui Isus și ca o oportunitate de a onora femeile credinței. Lucrările au început în 2009 și centrul cuprinde acum un parc arheologic, o capelă și un hotel pe malurile mării Galileii.

Părintele Juan Solana: Când eram pe punctul de a cumpăra terenul, la început, mă gândeam că nu trebuie să aparțină doar bisericii catolice, ci tuturor creștinilor fiindcă Magdala, ca oraș natal al Mariei Magdalena, este o comoară pentru toți creștinii. Însă când a descoperit sinagoga și întregul oraș Magdala, acela din primul secol, am spus că aparține nu doar tuturor creștinilor, ci și evreilor.

Mordechai Aviam, arheolog: Piatra Magdalei este unică, este un obiect unic. Face parte dintr-o colecție necunoscută a ceea ce eu cred a fi simbolismul iudaic și care simbolizează templul din Ierusalim.

Julie Stahl: Arheologul Mordechai Aviam crede că piatra a avut o mare însemnătate pentru închinătorii evrei care nu puteau efectua o călătorie la Ierusalim și înapoi, călătorie ce dura săptămâni întregi.

Mordechai Aviam: Ei vedeau piatra și simțeau Ierusalimul și templul și pe Dumnezeu în inimile lor. Aceasta este însemnătatea acestei pietre.

Părintele Eamon Kelly, director adjunct al Centrului Magdala: Părerea mea despre Magdala este legată de oamenii care vin aici. Întotdeauna caut să abordez oamenii care vin și aici putem spune că este ca o secțiune transversală a umanității însăși. Noi mai spunem că arheologia de aici este la intersecția dintre istoria evreiască și cea creștină, dar spiritul Magdala este o intersecție pentru toată lumea.

Julie Stahl: Părintele Kelly spune că el crede că revenirea pietrei originale va atrage oamenii ca un magnet.

Părintele Eamon Kelly: Magdala este ca o oază de întâlniri spirituale. Aici avem o întâlnire spirituală și cred că aceasta va da acest impuls fiindcă oamenii vin aici și vor deschide conversații, dialoguri și vor căuta să înțeleagă mai multe. Aceasta va fi o ușă a înțelegerii trecutului și prezentului, dar și o cale spre viitor.

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega Alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 438 difuzată la Alfa Omega TV în august 2022.

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.