Genocidul armean, în sfârșit recunsocut de America

Adaugat la :  10.05.2021

Chris Mitchell, reporter: Este pentru prima dată când un președinte american a recunoscut oficial genocidul armenilor petrecut în urmă cu peste 100 de ani. Deși anunțul a dus la multă bucurie, a adus și condamnare din partea Turciei. De ani de zile, Casa Albă ținea Ziua Comemorării Armenilor în timp ce evita termenul de genocid, în principal pentru a nu înstrăina Turcia, un aliat NATO.

Declarația de la Casa Albă spunea: În fiecare an, în această zi, ne amintim de viețile tuturor celor care au murit în genocidul armenilor din era otomană și ne rededicăm în a împiedica asemenea atrocități să se repete.

Chris: Armenii americani au lăudat decizia pe care o văd ca fiind de mult întârziată.

Araz Artinian, american armen: Am muncit din greu să vedem că America recunoaște genocidul armenilor. Este un nou început pentru noi și cred că este un nou început pentru copiii mei.

Chris: Pe Twitter, ministrul de externe al Turciei a condamnat declarația, scriind că vorbele nu pot schimba sau rescrie istoria și Turcia respinge complet această recunoaștere.

Începând din aprilie 1915, autoritățile otomane au deportat, au masacrat sau au făcut să mărșăluiască până la moarte 1.5 milioane de armeni, în prima exterminare în masă din secolul al XX-lea.

Turcia nu neagă morții din acea eră, dar refuză să îl numească genocid. Guvernul insistă că numărul morților este umflat și că ar fi fost rezultatul unei răscoale civile. Aici, în Orașul Vechi din Ierusalim, cartierele armene ne reamintesc de moștenirea bogată creștină a acestei comunități.

Totuși mai există mementouri precum acest afiș care arată ce răni și ce amintiri a lăsat genocidul asupra armenilor de aici, din Ierusalim, și din lume.

În timpul unei ceremonii din Armenia, premierul Armeniei spunea despre afirmația lui Biden că este un pas puternic în direcția recunoașterii adevărului.

Anunțul de la Casa Albă probabil va avea un impact dureros în relațiile dintre SUA și Turcia. Ministrul de externe al Turciei spunea că aceasta deschide o rană adâncă ce subminează încrederea reciprocă și prietenia cu SUA.

Turcia a solicitat ambasadorului său în SUA să protesteze față ide decizia președintelui Biden. Pentru moment totuși, armenii din toată lumea simt că se rezolvă o nedreptate istorică.

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega

Alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 376, difuzată la Alfa Omega TV în mai 2021.

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

badge google play badge appstore

Alte informații

Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional.
Cod de conduită profesională