Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
MEDIACENTER Alfa Omega TV - Peste 10.000 de clipuri video va stau la dispozitie, accesibile oricand de pe calculator, tableta sau telefon. Stiri, conferinte, predici, emisiuni, muzica, divertisment si alte programe va asteapta in mediacenter.

Hanuka – sarbatoarea ce marcheaza o mare victorie de acum 2 000 de ani

Adaugat la :  13.12.2018
Vizualizari :  1
+ Add To

Dupa cum am vazut, vreme de opt zile, poporul evreu din lume sarbatoreste Hanuka, o sarbatoare ce marcheaza o mare victorie de acum 2 000 de ani.

Stirile CBN a vizitat Orasul Vechi din Ierusalim pentru a lua parte la Festivalul Luminilor si pentru a vedea cum sarbatoreste una dintre familii.

Mii de israelieni vin la Ierusalim pentru a celebra si a vedea luminile care se aprind. Peste tot in lume, evreii spun rugaciuni speciale in care Ii multumesc lui Dumnezeu pentru minunile din trecut si din prezent si aprind un candelabru special, o menora numita Hanukia, ce lumineaza opt zile. Aceasta e o sarbatoare despre spiritualitate, despre valori si despre legatura cu Dumnezeu.

Multi israelieni vin aici si toata lumea e atrasa de lumini. Hanuka, sau sarbatoarea innoirii templului, nu apare in Vechiul Testament, dar apare in Noul Testament.

Ioan 10:22: In Ierusalim se praznuia atunci Praznicul Innoirii Templului. Era iarna si Isus Se plimba prin Templu, pe sub pridvorul lui Solomon.

CBN s-a alaturat Rebecai Spiro si familiei sale pentru aceasta sarbatoare evreiasca. E o sarbatoare a libertatii religioase, a victoriei contra opresiunilor si a rededicarii Templului.

In secolul al II-lea i.H., evreii din Iudeea s-au rasculat impotriva cuceritorilor seleucizi greci. Seleucizii incercau sa le impuna cultura lor, fortand evreii sa manance carne de porc si au interzis tinerea sabatului, citirea Torei si circumcizia.

Mai rau, seleucizii au profanat Templul de la Ierusalim si l-au dedicat zeului grec Zeus. Condusi de o familie de preoti, macabeii au recastigat Ierusalimul si au rededicat Templul. Au dorit insa sa aprinda menora, dar n-a mai ramas decat foarte putin ulei sfant.

Celebram cele opt zile in care menora a luminat atunci, ceva ce a fost un miracol.

Sarbatorim si victoria militara. Mancarurile prajite precum clatitele cu cartofi si gogosile sunt o alta traditie de Hanuka.

Familia Spiro si vecinii au si traditia lor, pentru promovarea unitatii dintre israelienii seculari si cei religiosi. Scoatem afara o masa pe care punem diverse bauturi calde si cum mii de oameni trec prin Orasul Vechi pentru a se uita si a vedea menorele, noi le oferim o cana cu ceva cald.

Spiro spune ca sarbatoarea are un mesaj pentru astazi.

Lumea vine impotriva Israelului, lupii inconjoara oile, ceva deloc nou.

Mesajul de Hanuka e ca, indiferent ce se intampla, candelele noastre sunt aprinse. Civilizatiile au venit si au trecut, dar poporul evreu inca e aici.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 258 - decembrie 2018, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Adauga comentariul tau!


Te-ar mai putea interesa

Ultimele stiri crestine: https://alfaomega.tv/stiri

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 0

Dupa ce ciclonul Fani a lovit coasta Indiei luna trecuta, omorand cel putin 16 oameni, organizatia caritabila pentru...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 418

In timp ce tulburarile politice continua sa provoace diviziuni pe tot teritoriul Marii Britanii, mii de crestini s-au...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 0

Cu 15 ani in urma, la Bistrita s-au pus bazele unui proiect de suflet prin care s-au ridicat aproape 60 de case...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 135

Crestinii sunt chemati sa raspandeasca Evanghelia si sa slujeasca oamenilor, la fel cum a facut-o Domnul Isus Hristos....

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 71

Datorita copiilor care vin la biserica, Dumnezeu va schimba viata locuitorilor din satul Serinane. Oamenii din acest...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 8

Buna dimineata! Sunt doctorul Brian. Va rog sa-mi acordati un moment si sa va alaturati mie in rugaciune inainte de a...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 0

Recent, in Washington, D.C. nu a mai fost nicio separare intre Biserica si stat. Intreaga Biblie a fost expusa. Insa,...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 225

O echipa de crestini rusi a mers in zonele indepartate ale Mongoliei cu Evanghelia. Mongolia este cunoscuta ca...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 0

Acum 44 de ani, fortele armate ale Vietnamului de Nord au ocupat teritoriul vecinilor lor din sud. Multi au decis sa...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 3
x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.