Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
Peste 10.000 de clipuri video vă stau la dispoziție oricând în MEDIACENTER-UL nostru: Știri, emisiuni, seminarii, predici, emisiuni, muzică, divertisment și multe altele.

Hebron - Un palestinian si un evreu pot fi prieteni

Adaugat la :  5.06.2019

Hebron e deseori cunoscut ca fiind unul dintre cele mai instabile orase din Cisiordania. Aici, insa, in probabil cel mai prosper oras arab-palestinian, un alt fel de pace intre israelieni si palestinieni e discutata de ambele parti. Jaabri si Arnon sunt prieteni de 30 de ani. Dupa discutia introductiva, Jaabri a preferat sa discute cel mai mult in evreieste.

Voi sunteti prieteni, tu esti arab, iar el este evreu. Cum de sunteti prieteni ?

- El este vecinul nostru.

Asadar, e posibil ca evreii si arabii sa locuiasca impreuna ca prieteni, fara conflicte ?

Da, fara nicio indoiala. Acum 30 de ani, lucram impreuna, faceam afaceri impreuna.

De ce nu sunt mai multi arabi ca tine ?

E din cauza politicienilor. In urma cu peste 25 de ani, Israelul a deschis o usa pentru Yasser Arafat si OEP, organizatia pentru eliberarea Palestinei, din Tunisia, recunoscandu-i ca fiind singurii reprezentanti ai poporului palestinian in cadrul negocierilor. Arafat si premierul israelian de atunci, Yitzhak Rabin, au semnat in 1993 acordurile de la Oslo in fata Casei Albe. Astfel, din OEP a rezultat Autoritatea Palestiniana pentru a-i guverna pe palestinieni. Scopul a fost sa faca sa inceteze conflictul dintre israelieni si palestinieni si sa infiinteze in final un stat palestinian pe teritoriul Iudeii, Samariei si Gazei.

Jaabri spune ca acesta n-a functionat. OEP a semnat acordurile de la Oslo acum 25 de ani si nici in ziua de azi nu este pace, ci dimpotriva.

Am pornit de la inceput cu o mare problema. Dupa acordurile de la Oslo, guvernul a adus OEP pentru a controla populatia locala, iar ei intrebau: De ce ii aduceti pe acei corupti si teroristi sa ne controleze ?

Imi pare rau pentru aceasta. Noi i-am dezamagit si i-am tradat.

- Ce spune OEP de tine ?

- Nu-mi pasa. Lucrul important pentru mine e sa putem locui impreuna in aceasta zona, in Israel. Daca mergem pe mana celor din OEP, nu vom avea pace nici in urmatorii 50 de ani.

El ne spune ca trebuie sa existe o alta cale.

Cum vom reusi sa convietuim ? Sub conducerea Israelului ! Pana la urma, aceasta e singura solutie.

Credeti ca israelienii sunt corecti si drepti ?

In principiu, da, dar se pun presiuni uriase pe guvernul Israelului. Inainte de semnarea acordurilor de la Oslo, era libertate in tara, nu erau puncte de verificare.

Sa inteleg ca acordurile de la Oslo nu au fost bune ?

Niciuna din parti n-a castigat nimic de aici.

Ati putut sa influentati si alti lideri cu modul vostru de a vedea lucrurile ?

Desigur, 90% dintre palestinieni se gandesc la viitorul lor.

Desi Jaabri spune ca oamenii vor schimbare, daca ei se arata pe fata, vor avea probleme cu Autoritatea Palestiniana.

Ati avut dusmani care v-au amenintat ?

Nu ne temem de nimeni. Noi vorbim din inima, adevarul.

Aveti sperante de viitor pentru pacea din tara ?

Desigur, sperante sunt, dar trebuie sa continuam a merge pe calea pacii reale, fiecare din cele doua parti. Problema dintre noi e una politica.

Jaabri, un om de afaceri, cat si alti oameni de afaceri palestinieni si israelieni au idei despre modul cum ar putea face sa functioneze relatiile la nivel personal si doresc ca lumea sa se implice.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 280 - iunie 2019. Ultimele stiri crestine: https://alfaomega.tv/stiri

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.