Hebronul, oras fantoma?

Adaugat la :  21.08.2019

Deseori, mass-media si politicienii portretizeaza conflictul dintre Israel si palestinieni in termeni de lupta, ura, ocupatie si opresiune israeliana, insa Scott Ross de la CBN a mers in Hebronul biblic si a aflat ca realitatea de pe teren poate fi cu totul alta.

Scott Ross, jurnalist CBN: La Hebron se gaseste pestera patriarhilor, unde au fost ingropati Avraam, Isaac, Iacov si sotiile lor. Hevron, in ebraica, si Al-Khalil, in araba, provin de la un cuvant-radacina care inseamna prieten, dar aceasta e departe de a fi imaginea reprezentativa a orasului. Uneori, orasul a fost un focar de terorism, dar povestea nu se termina aici.

Yishai, aici e zona care a fost descrisa ca fiind un oras fantoma, unde totul e baricadat si inchis. De ce ?

Yishai Fleisher, purtator de cuvant al comunitatii evreiesti din Hebron: In 1994, armata israeliana a decis sa inchida magazinele. Arabii inca locuiesc aici, dar, pe atunci, teroristii foloseau masele de oameni care treceau pe aici pentru a se ascunde si a comite atacuri teroriste. Acum, locul nu e dintre cele mai frumoase, dar arabii care au avut bacanii s-au mutat intr-o parte a orasului cu mai multi arabi si au fost despagubiti.

Yishai Fleisher e purtatorul de cuvant al comunitatii evreiesti de aici.

Yishai Fleisher: Intotdeauna exista doua razboaie, unul fizic, iar cand acesta s-a incheiat, exact in acel moment, a inceput razboiul vorbelor. Ce vreau sa spun ? Am de-a face mult cu mass-media de aici si ei abia asteapta sa poata surprinde o poza cu armata israeliana langa magazinele inchise. Sau ar fi foarte incantati sa surprinda un tanar cu perciuni evreiesti, caci atunci ar putea spune imediat ca, iata, colonistii folosesc armata israeliana ca sa curete etnic Hebronul.

Daca urcam pe acoperisul acestei cladiri, vom avea o perspectiva cu totul aparte. Intins pe kilometri intregi, Hebronul adaposteste cam 200 000 de locuitori arabi. E si cel mai prosper oras din partea de Cisiordania controlata de palestinieni. Aici locuiesc si 1 200 de evrei.

Yishai Fleisher: Aici avem un exemplu de propaganda.

Scott Ross: Orasul stafiilor: politica Israelului de separare, evacuarea fortata a palestinienilor din centrul Hebronului. Nu e adevarat.

Yishai Fleisher: Pe una din strazi e adevarat, asa e ? E vorba de o strada micuta, insa restul Hebronului e cel mai bogat si de succes dintre orasele arabe de aici si unul dintre cele mai de succes din Orientul Mijlociu.

Scott Ross: Sunt ceva firme pe aici ? Firme mari, vreau sa zic.

Yishai Fleisher: Aici sunt 17 000 de firme si fabrici. De fapt, e un adevar ironic faptul ca Hebronul exporta anual bunuri in valoare de 5 miliarde de shekeli.

Date fiind chiar legaturile comerciale, relatiile interumane sunt mixte.

Scott Ross: Arabii care locuiesc aici nu va vor langa ei.

Yishai Fleisher: Sunt multi arabi care gandesc asa. Ei sunt cei care au acceptat ideologia jihadista. E important sa stim ca sunt multi arabi care stiu ca Autoritatea Palestiniana e corupta, ca jihadul nu le va face bine copiilor lor si ca ei nu-si doresc un asemenea stil de viata, nici pentru ei, nici pentru ai lor, si ei vad Israelul ca fiind de viitor pentru ei.

Unul dintre aspectele deseori ignorate si chiar combatute e faptul ca poporul evreu are legaturi antice la Hebron.

Yishai Fleisher: Conflictul pentru drepturile asupra acestui teritoriu s-a incheiat.

Scott Ross: Asa e, iar Hebronul exista de cate mii de ani, potrivit Bibliei ?

- Exista de 3 800 de ani.

- 3 800 !

Yishai Fleisher: Intreaga Geneza se pecetluieste aici, la Hebron.

Inainte ca Iacov sa moara in Egipt, el le spune copiilor sai sa nu il ingroape in Egipt, ci la Hebron, acolo unde se odihnesc si Avraam si Sara, Isaac si Rebeca si unde a ingropat-o pe Lea. Povestea noastra e chiar sub aceasta cladire.

Scott Ross: Aceste scari la care ne uitam au 4 500 de ani ?

Yishai Fleisher: Mai exact, locul de aici era inainte de Avraam cu 700 de ani. Avraam avea sa vina aici si sa negocieze cu fiii lui Het cumpararea mormantului, de fapt, o pestera intr-un teren la capatul indepartat al orasului. Dusmanii nostri inteleg semnificatia spirituala si faptul ca ne ancoram istoria in poporul nostru, asa ca ei depun eforturi sa taie aceste legaturi si unul dintre modurile in care vor s-o faca e ca se folosesc de organizatii internationale precum UNESCO.

In urma cu doi ani, o agentie a ONU a declarat ca pestera e un patrimoniu palestinian aflat in pericol.

Stire difuzata in cadrul emisiunii Jerusalem Dateline 291 – august 2019. Citeste ultimele stiri crestine aici: https://alfaomega.tv/stiri