Ierusalim, mărul discordiei în negocierile dintre israelieni și palestinieni

Adaugat la :  14.02.2020

Ierusalimul dintotdeauna a fost mărul discordiei în negocierile dintre israelieni și palestinieni și aceasta nu s-a schimbat nici cu planul secolului, al lui Trump.

Corespondentul CBN în Orientul Mijlociu, Julie Stahl, are detalii.

Julie Stahl: Președintele AP, Mahmud Abbas, a respins ideea că Ierusalimul va fi capitala nedivizată a Israelului.

Mahmud Abbas, președintele Autorității Palestiniene: La scurt timp după lansarea planului, când s-a spus că statul palestinian nu va avea Ierusalimul, l-am respins imediat. Nu va rămâne în istoria mea sau a țării că am vândut Ierusalimul.

Ambasadorul SUA în Israel, David Friedman, explică planul referitor la Ierusalim: Ierusalimul e un oraș nedivizat, înconjurat de o barieră de securitate și, conform planului lui Trump, Ierusalimul va fi 100% sub suveranitatea Israelului, iar Muntele Templului va rămâne așa cum e acum.

Muntele Templului se află sub controlul securității israeliene și sub autoritatea religioasă a Iordaniei.

David Friedman: Dincolo de bariera de securitate, Ierusalimul se extinde ca municipiu și în acea zonă există un teritoriu marcat pentru a fi capitala palestinienilor. Abu Dis face parte din acea zonă, însă primarul din Abu Dis, Ahmad Abu Hilal spunea pentru Știrile CBN că această idee nu e fezabilă.

Ahmad Abu Hilal, primar palestinian: Refuzăm această propunere. Eu ca primar al Abu Dis, refuz să fim capitala Palestinei. Noi suntem parte din Ierusalim.

În 1996, AP a început să construiască o clădire de parlament în Abu Dis, care avea să fie centrul guvernării lor din Ierusalim. Clădirea nu a fost terminată însă.

Ahmad Abu Hilal: Au construit clădirea parlamentului fiindcă vedeau Abu Dis ca fiind parte din Ierusalim. Mai demult nu aveam nimic între noi, acum sunt aceste ziduri.

Israelul a construit cordonul de securitate din Ierusalim în urmă cu peste 15 ani, în toiul celei de-a doua Intifada palestiniană, pentru a împiedica teroriștii să pătrundă în oraș. De pe un acoperiș din Abu Dis, cu vedere spre bariera de securitate și Ierusalim, e ușor de văzut că aceste două zone erau odată un întreg.

Ahmad Abu Hilal: Înainte să se construiască zidul, eram în fiecare seară în Ierusalim și mergeam la cinematograf.

Aici e al-Azariya, un orășel cu populație predominant musulmană, aflat sub AP, la doar 2 km de Ierusalim. În Biblie e cunoscut ca fiind Betania, locul unde Isus l-a înviat pe Lazăr din morți. Primarul din al-Azariya, Issam Faroun, spunea că planul lui Trump pierde din vedere ideea esențială despre Ierusalim.

Issam Faroun, primar: Zona aceasta, al-Azariya, Abu Dis și alte sate de aici sunt importante fiindcă înconjoară Ierusalimul.

Ahmad Abu Hilal: Fără Ierusalimul nostru, nu valorăm nimic aici. Vă spun, eu sper că vom avea pace, fiindcă de aceasta avem nevoie. Toți au nevoie de pace, e bună pentru toată lumea.

Cu palestinienii care resping planul, e puțin probabil că un tratat de pace va fi semnat curând. Julie Stahl, Știrile CBN, din Abu Dis și al-Azariya !

Material difuzat în cadrul emisiunii de știri „Jerusalem Dateline” 314 – februarie 2020. Află știri și reportaje din lumea creștină: https://alfaomega.tv/stiri