Implicatiile Brexit-ului pentru romanii din Marea Britanie

Adaugat la :  23.05.2019

Brexitul a scos in evidenta o serie de probleme existente in cadrul Uniunii Europene. Peste 30 milioane de britanici au votat pentru iesirea din Uniunea Europeana in vara lui 2016. Dar, mass media a fost preocupata de Brexit cu cativa ani mai devreme din cauza interpretarii gresite a fenomenului migratiei.

Brexit-ul, din punctul meu de vedere, dar si al altor colegi, chiar si britanici, nu a inceput in 2013. E o chestiune la care mass media britanica a avut un aport foarte mare pe o durata lunga. A inceput din 2005. A fost o interpretare gresita a fenomenului migratiei. A afirmat Annemarie Visoianu-Kanatas, consul onorific al Romaniei la Leeds, Marea Britanie.

La nivel oficial, Marea Britanie este foarte deschisa catre comunitatea de europeni, indiferent din ce tara provin, sustine consulul roman. Dupa Brexit va fi o perioada in care cetatenii europeni se vor inregistra online pe baza unor documente. Pentru obtinerea unei rezidente in Marea Britanie inainte trebuiau aduse foarte multe dovezi. Ceea ce propun pentru viitor va fi mai simplu, spune consulul roman.

In perioada pe care ei o vor da, trebuie sa demonstrezi ca ai locuit acolo prin diverse documente. E o lista lunga: ai fost la medicul de familie, ai copiii la scoala... Cred ca multi dintre romani vor avea posibilitatea sa se inregistreze. Ei ofera doua variante. Daca ai locuit acolo pana la 5 ani se va putea obtine un fel de rezidenta temporara si daca vei dovedi ca ai locuit 5 ani sau mai mult se va obtine echivalentul rezidentei permanente. A spus Annemarie Visoianu-Kanatas, consul onorific al Romaniei la Leeds, Marea Britanie.

Ce se va intampla dupa aceasta perioada de inregistrare?

Se va trage o linie si vei putea veni fara viza, dar nu poti sa locuiesti decat 3 luni, dupa care trebuie sa te inregistrezi. Adica sa dovedesti ca ori ai posibilitatea materiala sa ramai sau sa lucrezi. Dar se va circula fara viza. Cel putin asa au anuntat (n.r. autoritatile britanice). A precizat Annemarie Visoianu-Kanatas, consul onorific al Romaniei la Leeds, Marea Britanie.

Ca si credinciosi, avem incredere ca Dumnezeu este in controlul lucrurilor si nu trebuie sa ne sperie aceste schimbari care apar.

Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 775 - mai 2019. Ultimele stiri crestine: https://alfaomega.tv/stiri