Integrarea romilor in societate cu ajutorul Bibliei

Adaugat la :  12.04.2019

In Europa traiesc aproximativ 15 milioane de romi, conform estimarilor Bancii Mondiale şi a Consiliului Europei. Situaţia romilor de pe continent nu difera foarte mult de cea a romilor care traiesc in Romania. Şi alte ţari se confrunta cu integrarea acestei etnii, afirma parlamentarul Daniel Vasile.

Spania are probleme cu integrarea romilor. Polonia, de asemenea, are probleme. Adica de la est la vest, inclusiv fostele state ale Uniunii Sovietice, sunt reale probleme cu integrarea romilor pentru ca exista o discrepanţa majora. Exista o diferenţa de dezvoltare socio-economica intre populaţia roma şi populaţia majoritara. A declarat Daniel Vasile, parlamentar.

Potrivit Bancii Mondiale, Consiliului Europei şi Agenţiei Naţionale pentru Romi, in Romania sunt aproximativ 1,5 milioane de romi, iar cea mai mare parte a lor traiesc in mediul rural. Realitatea acestei minoritaţi in zona rurala este dramatica, susţine parlamentarul Daniel Vasile. Acesta a adaugat ca lipsa actelor de proprietate creeaza un cerc vicios.

Nu ai act de proprietate nu ai act de identitate. Potrivit legislaţiei romaneşti, dovada cetaţeniei se face cu actul de identitate. Daca nu ai act de identitate nu eşti beneficiar de drepturi, de libertaţi pentru ca nu eşti cetaţean. Exista o situaţie şi mai tragica. Daca dai naştere unui copil, neavand act de identitate copilului nu i se poate elibera certificat de naştere. Lipsa certificatului de naştere genereaza excluziune sociala. A menţionat Daniel Vasile, parlamentar.

Deşi integrarea romilor este dificila, una dintre soluţiile care a avut rezultate bune este Cuvantul lui Dumnezeu. Cei care s-au implicat in comunitaţile de romi spun ca transformarile sunt vizibile.

Pentru vremea asta, romii care au fost neglijaţi, care au fost daţi de-o parte, acelaşi Dumnezeu care echilibreaza lucrurile işi face lucrarea Lui. Oamenii aceştia au acum acces la Evanghelie, au acces la harul lui Dumnezeu. A aratat Viorel Candreanu, pastor, Biserica Betel din localitatea Ipotesti, judeţul Suceava.

Lucrez in localitatea Maguri, de langa Lugoj, de vreo 2 ani de zile. Bucuria mea a fost sa vad in aceasta localitate un interes foarte mare al copiilor de romi, şi chiar al parinţilor, pentru muzica de buna calitate, pentru Cuvantul lui Dumnezeu, şi dorinţa lor de a vedea ca localitatea in care traiesc ei devine tot mai prospera din punct de vedere material, dar şi o localitate cu tot mai puţine probleme sociale. A precizat Ionel Tuţac, pastor, Biserica Harul din Lugoj.

Grija noastra ar trebui sa fie sa le prezentam o Evanghelie clara, curata, pe inţelesul lor, dar sa nu ne oprim aici. Sa-i ajutam sa-şi verifice viaţa de credinţa şi, aşa cum spune Iacov - credinţa se vede prin fapte, sa-i rugam pe ei sa vada daca intr-adevar Evanghelia i-a schimbat sau este vorba doar de o schimbare a modului lor de inchinare ori o schimbare de confesiune. A afirmat Viorel Iuga, presedinte, Alianta Evanghelica din Romania.

In ultimii ani s-a observat un interes crescut pentru Scriptura. Atat in Romania cat si in diaspora sunt biserici crestine care se infiinteaza sau se dezvolta. De asemenea, se organizeaza evenimente de evanghelizare.

Vreau sa va spun care este secretul rromilor pentru care ei se intorc mai mult la Domnul. Noi romii avem o inima mai sensibila - asa consideram noi. Suntem mult mai sensibili la Cuvantul lui Dumnezeu si ne atinge foarte repede. Nu se mai adeveresc vorbele de demult, cum ca romii nu au o biserica. Prin harul Domnului avem biserici, pastori si slujitori ai lui Hristos. A declarat Ioan Ghica, pastor judetean, Filiala Brasov.

Un exemplu de trezire spirituala in randul romilor este fenomenul Toflea, in judetul Galati. Aici, peste 3 mii de etnici, reprezentand jumatate din totalul locuitorilor, au intrat in apa botezului si fac parte din Biserica Rugul Aprins.

Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 769 - aprilie 2019. Ultimele stiri crestine: https://alfaomega.tv/stiri