Donează     Rugăciune       TV LIVE                      
MEDIACENTER - Accesati nelimitat resursele Alfa Omega TV! Peste 7000 de clipuri video va stau la dispozitie, accesibile oricand de pe calculatorul, tableta sau telefonul dumneavoastra. Stiri, conferinte, predici, emisiuni, muzica, divertisment si alte programe va asteapta pe mediacenter-ul online AOTV.

Interviu cu Chuck Holten despre situatia din Siria si Irak

Adaugat la :  14.03.2019
Vizualizari :  5
+ Add To

Pentru detalii despre calatoria sa recenta pe frontul sirian, ni se alatura acum corespondentul CBN Chuck Holten.

Gray Lane: Chuck, iata ca presedintele Trump spune acum ca, in mod cert, trupele vor ramane in Siria. Ce inseamna acest lucru?

Chuck Holten: Cred ca aceasta inseamna ca ii sustinem pe kurzi si gruparea SDF, compusa in cea mai mare parte din kurzi, si le dam loc ca ei sa poata infiinta o zona sigura in estul Siriei. In acest moment, kurzii detin controlul la est de Eufrat si, de fapt, ei asta isi doreau. Unul dintre motivele pentru care au luptat atat de mult impotriva SI si au fost atat de implicati in lupta e fiindca intrevad oportunitatea de a infiinta, daca nu o tara a lor, macar o zona de siguranta

pentru kurzi. Faptul ca trupele SUA raman pe loc are un efect calmant in regiune, fiindca in zona sunt o multime de jucatori ce nu se inteleg de minune unii cu ceilalti. Sunt rusii, iranienii, mai e si Hezbollah, care e prezenta in numar mare pe malul estic al Eufratului. Mai sunt si fortele SDF, americanii, dar si turcii. Daca SUA pleaca, atunci Turcia, fortele lui Bashar Al-Assad, rusii, IGRC, toate acestea vor veni impotriva SDF, a kurzilor, si aceasta va aduce cu siguranta o destabilizare in regiune. Unul dintre lucrurile in care a gresit presedintele Trump a fost ca vorbea la telefon cu Erdogan, care in aparenta e aliatul nostru, dar, in realitate, nu e. Toata lumea stie ca Erdogan este complicele SI. Erdogan face parte din Fratia Musulmana. In trecut, Erdogan a sustinut gruparea SI, i-a lasat sa treaca granita Turciei inainte si inapoi. Asa este, si fortele SDF au gasit gramezi de pasapoarte turcesti in casele recuperate de la SI. Turcia, asadar, nu e prietenul nostru in aceasta lupta.

Erdogan a dorit sa foloseasca SIpentru a rasturna regimul lui Assad. Faptul ca SUA ramane acolo inseamna ca fortele democrate siriene vor reusi, speram, sa poata crea un spatiu sigur.

Gray Lane: Ce ti-au spus ei, erau ingrijorati ca SUA isi va abandona prietenii, adica pe ei?

Chuck Holten: Da, acesta era cu siguranta unul dintre lucrurile pe care le-am auzit mereu printre kurzi. Mai spuneau ca americanii intotdeauna iau decizia cea buna dupa ce epuizeaza toate celelalte optiuni. Cred ca, din nefericire, le-am dovedit ca e adevarat.

Gray Lane: Ai fost pe linia frontului. Spune-ne, am terminat cu califatul SI sau nu?

Chuck Holten: Daca vorbim de califat, cu siguranta, SI a creat un guvern in Siria si in nordul Irakului. Califatul lor era cat o tara. Au avut chiar moneda proprie. Am asupra mea o moneda batuta de ei si acesta era modul lor legal de plata, fie ca vindeau sau cumparau. Toate acestea s-au spulberat, acea tara nu mai exista, insa a spune ca SI a disparut e o chestiune diferita. Ideea e ca SI n-a murit inca, ci s-a raspandit in alte 30-40 de tari din lume. Se spune ca urmeaza ca Yemen, Nigeria si alte locuri din Africa sa devina baze ale SI.

Gray Lane: Oamenii nu stiu ca SI se trage din Irak, din gruparea Al-Qaeda.

Noi, de fapt, avem de-a face cu Al-Qaeda.

Chuck Holten: Am discutat mai devreme ca, in acea zona, cultura musulmana din acel loc se invarte in jurul celui ce detine puterea. Cand SI era la putere, oamenii s-au alaturat in masa. Asa au putut ei sa cucereasca atat de mult intr-un timp atat de scurt si cu atat de putine resurse, fiindca toata acea regiune era una sunnita. SI e o organizatie sunnita si, cand au venit, spuneau ca ei sunt noii lideri si toata lumea a fost de acord. Acum, ca sunt aruncati in uitare, oamenii se gandesc ca turcii poate sunt o varianta mai buna.

Gray Lane: Credeti ca o alta grupare ca SI va veni la putere?

Chuck Holten: Cred ca miscarea jihadista globala se va reuni sub un alt nume, in special miscarea islamica jihadista sunnita, si ei vor fi noul dusman al omenirii. Lupta nu s-a terminat! Poate ca lupta contra SI se incheie, dar razboiul nu e gata.


Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 269 - martie 2019, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Adauga comentariul tau!


Te-ar mai putea interesa

1. Ciclonul tropical devastator din sudul Africii, cel mai violent din ultimul deceniu, a omorat cel puţin 64 de...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 14

In editia din aceasta saptamana la Alfa Omega in obiectiv: - Spot video: revista Alfa Omega TV Magazin „Crestinul si...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 0

Deseori va spuneam de tehnologia israeliana de varf si ca lor li se mai spune natiunea start-up. Mare parte din acea...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 1

O familie de crestini irakieni de noua membri a fugit de SI si a gasit refugiu in Iordania, insa le era frig si erau...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 0

Sute de luptatori ai Statului Islamic renunta la luptele din Siria. Ei parasesc satul Baghouz unde au rezistat pana la...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 92

Mii de civili parasesc zonele de razboi din zona satului Baghouz. Acolo sunt intampinati de voluntari cu un grup...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 69

In Africa, medicul misionar Rick Sacra si-a pus viata in pericol pentru a ajuta oamenii din Liberia. El a fost...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 17

Biserica Metodista Unita a votat recent pentru o abordare traditionala a casatoriei. Biserica a mai decis sa nu...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 119

Ganditi-va la urmatorul lucru: Daca biserica voastra ar disparea, ar observa tinerii din comunitate absenta ei? Poate...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 22

Barbatul nigerian care a fost arestat saptamana trecuta pe o strada din Londra pentru ca a predicat Evanghelia a fost...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 26
x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Scrie-ne! Ne rugăm împreună cu tine.

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.