Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
Peste 10.000 de clipuri video vă stau la dispoziție oricând în MEDIACENTER-UL nostru: Știri, emisiuni, seminarii, predici, emisiuni, muzică, divertisment și multe altele.

Interviu cu Aykan Erdemir despre decizia președintelui Erdoğan Știre Mapamond Creștin

Adaugat la :  15.07.2020

Aykan Erdemir a făcut parte din Adunarea Națională a Turciei. În prezent este director la Fundația pentru Apărarea Democrației. George Thomas de la CBN a discutat cu Erdemir pentru a afla mai multe detalii.

George Thomas: Kemal Atatürk a transformat Sfânta Sofia în muzeu pentru a fi un simbol al rădăcinilor laice ale Turciei. Erdoğan încearcă să facă opusul?

Aykan Erdemir: Cu siguranță. Decizia lui Erdoğan are consecințe atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Pe termen scurt, el dorește să distragă atenția populației de la eșecul său pe plan economic și politic în Turcia. Pe termen lung, el anulează puterea de decizie a Turciei de a separa statul și moscheea. În 1934 s-a decis transformarea catedralei Sfânta Sofia în muzeu pentru a semnala că Turcia se îndepărtează de era otomană, de dogmatism și de hieratism și se îndreaptă spre o republică laică, unde cetățenii au drepturi egale. Acum, prin această decizie, Erdoğan declară din nou, supremația islamică și dominația Turciei față de minoritățile religioase.

George Thomas: Întărește această decizie ambiția lui Erdoğan de a islamiza și mai mult Turcia, de a transforma țara într-un stat mai fundamentalist?

Aykan Erdemir: Cu siguranță. Acesta este unul dintre pașii numeroși pe care i-a făcut și pe care îi va mai face pentru a transforma Turcia din punct de vedere social într-un regim autoritar și dogmatic. Aceste decizii vor avea consecințe, repercusiuni care vor trece dincolo de granițele Turciei. În Orientul Mijlociu există alte state și alți actori adepți ai supremației, ai dogmatismului, care vor să își impună voința asupra minorităților etnice și religioase. Mă aștept și la alte transformări ale siturilor aflate în patrimoniul minorităților în Orientul Mijlociu și în alte zone.

George Thomas: Reacția creștinilor din întreaga lume a fost vehementă, nu-i așa?

Aykan Erdemir: Au existat presiuni din partea Statelor Unite, Greciei, din partea UNESCO, dar sincer, aceste presiuni nu sunt suficiente. Sunt de părere că ar fi fost nevoie de mai multă presiune din întreaga lume, din partea celor cărora le pasă de catedrala Sfânta Sofia, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Însă ceea ce e și mai important, este faptul că cei care ar fi trebuit să ia o atitudine fermă sunt musulmanii adepți ai mișcării pro-seculare din Turcia. Ei ar fi trebuit să respingă ideologia dogmatismului și a supremației și ar fi trebuit să solidarizeze cu toți creștinii și cu celelalte religii minoritare din Turcia.

George Thomas: Poate vom vedea asta în zilele următoare. Sunt curios, Ayjkan, care sunt implicațiile pentru mica comunitate creștină din Turcia?

Aykan Erdemir: Efectele vor fi dezastruoase pentru populația creștină pe cale de dispariție din Turcia. Populația greco-ortodoxă este de 1.000 de oameni și este o populație îmbătrânită. Astfel, aceasta este o comunitate pe cale de dispariție. În același timp, comunitatea neoprotestantă prosperă a fost lovită dur în ultima vreme de politica sistematică a guvernului turc, prin care sunt expulzați slujitorii bisericilor și nu li se acordă vize și permise de ședere. Astfel, se pare că are loc o campanie pentru a alunga creștinii din Turcia, pe de o parte, iar pe de altă parte, de a impune o ideologie sunită musulmană dogmatică și dominantă.


Știrea face parte din emisiunea „Mapamond creștin” 835, difuzată în iulie 2020.


Alte știri aici: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește noua pagină de Facebook Știrile Alfa Omega: https://facebook.com/StirileAlfaOmega

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.