Interviu cu Faith McDonnell despre situația creștinilor din China

Adaugat la :  10.10.2019

Faith McDonald, directoarea programelor de libertate religioasă la Institutul de Religie și Democrație a fost în studioul CBN pentru a vorbi despre Biserica din China.

Wendy Griffith, reporter: Cât de gravă este situația creștinilor din China în acest moment?

Faith McDonnell, Institutul pentru Religie și Democrație: Situația creștinilor din China se înrăutățește tot mai mult, în timp ce Biserica se răspândește. Avem dovezi potrivit cărora biserica se răspândește în ciuda persecuției. Președintele Xi Jinping persecută în mod sever și alte grupuri, cum ar fi mișcarea Falun Gong sau budiștii tibetani, dar mai mult pe creștini, deoarece aceștia recunosc că există o putere mai mare decât Xi Jinping.

Wendy Griffith: În ce măsură diferă situația actuală de cea din trecut? A fost o perioadă în care situația creștinilor din China se îmbunătățise.

McDonnell: Așa este. Unii spun că situația este diferită în funcție de regiune, că situația creștinilor depinde de guvernul local care poate decide să îi persecute sau să le dărâme bisericile. La un moment dat situația s-a îmbunătățit, cel puțin în unele părți ale Chinei. Însă Xi Jinping a spus că va transforma China în cea mai mare putere a lumii, iar creștinii nu au ce căuta în țară. Bisericile creștine sunt dărâmate, numărul creștinilor trimiși la închisoare este în creștere. Cele zece porunci sunt îndepărtate de pe zidurile bisericilor, mai ales în cazul celor protestante. Bisericile clandestine au început să iasă la lumină în acea perioadă mai bună. În prezent, bisericile rămân ascunse, dar se vor răspândi.

Wendy Griffith: Cum pot Statele Unite să ajute? Aici vorbim mereu de libertatea religioasă. Chiar și președintele Trump promovează asta. Ce putem face noi pentru a ajuta China?

Faith McDonnell: Președintele Trump promovează libertatea religioasă în întreaga lume. El a înțeles că pentru Statele Unite, China reprezintă o amenințare, mai mare față de multe alte administrații precedente. Noi am crezut că vom beneficia de pe urma relațiilor de afaceri cu China. Însă, așa cum am mai spus, China încearcă să devină superputerea lumii. Președintele Trump trebuie să se ocupe de ambele probleme. Trebuie să se asigure că libertatea religioasă este legată de securitatea țării noastre, să ajute creștinii din China, dar și să oprească această țară din a-și impune supremația în lume. Îmi place ce a spus Joshua Wong, că proiectul de lege privind drepturile umane din Hong Kong trebuie să fie aprobat de Congres, pentru a-i încuraja pe oamenii de aici. Este uimitor faptul că ei au continuat să protesteze, în ciuda reprimării violente a manifestațiilor. Este uimitor faptul că s-au comportat în mod respectabil și rațional. Veți vedea cum se comportă oamenii care vor democrație și libertate autentică.

Wendy Griffith: Din fericire, persecuția nu a reușit să oprească mișcarea bisericilor în case din China, nu-i așa ?

Faith McDonnell: Așa este. Auzim același lucru, că Biserica se răspândește datorită prsecuției. Episcopul Tertullian a spus că sângele martirilor este sămânța Bisericii. Asta nu înseamnă că în Occident, creștinii care au parte de libertate religioasă să stea cu mâinile în sân și să se simtă binecuvântați fără să facă nimic. Trebuie să facem tot ce ne stă în putere să-i susținem pe frații și pe surorile noastre din China și Biserica persecutată, mai ales acum. Trebuie să facem tot ce putem pentru a încuraja guvernul nostru să pună mai multă presiune pe China chiar dacă asta ne va afecta financiar din cauza sancțiunilor impuse pe mărfurile din China. Trebuie să ne asigurăm ca piața noastră financiară să nu fie legată de China, chiar dacă asta ar însemna anumite probleme financiare minore.

Wendy Griffith: Mai am o ultimă întrebare. Liderii mișcării pro-democrație din Hong Kong sunt creștini. Care este motivul și cum influențează ei mișcarea?

Faith McDonnell: Am scris un articol pe site-ul Institutului pentru Religie și Democrație, despre o misionară britanică, Jackie Pullinger care, cu ani în urmă, a venit în Hong Kong și a lucrat cu crima organizată, cu dependenții de heroină și cu prostituatele și a schimbat Hong Kong-ul. Ea și-a început lucrarea în Kowloon, care este un loc oribil. Duhul lui Dumnezeu lucrează în Hong Kong mai ales începând din acele vremuri. Am scris o scrisoare care se poate găsi pe acel site, semnată de arhiepiscopul Foley Beach a Bisericii anglicane din America de Nord, de Eric Metaxas și de alții, prin care încurajăm creștinii din Hong Kong. Am redat melodia „Cântați Aleluia Domnului”, pentru a le arăta că suntem alături de ei.

Wendy Griffith: Fascinant! Îți mulumesc, Faith, mi-a făcut plăcere să stau de vorbă cu tine. Faith McDonnell, îți mulțumim pentru mesaj. Dumnezeu să te binecuvânteze!

Faith McDonnell: Dumnezeu să binecuvânteze Hong Kong-ul.

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Mapamond creștin 795 – octombrie 2019. Fii la curent cu ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri