Interviu cu George Thomas despre situația din nord-estul Siriei

Adaugat la :  14.11.2019

Vă propunem un interviu cu George Thomas, care s-a întors recent de pe câmpul de luptă. El vorbește despre situația din nord-estul Siriei și ne oferă mai multe detalii despre ce se întâmplă acolo.

Wendy Griffith, reporter: George, te-ai întors recent din nord-estul Siriei. De la bun început, Turcia a vorbit despre crearea acestei zone sigure la granița dintre Siria și Turcia. Însă, ambițiile lor sunt mai mari.

George Thomas, corespondent-șef internațional la CBN: Inițial, turcii au vorbit despre existența organizației teroriste numită Partidul Muncitorilor din Kurdistan și Unitățile de Apărare a Poporului care își desfășoară activitatea în zonă și ei trebuie să între și să curețe zona. Au cerut o „zonă sigură” cu o lățime de 30 km, lângă granția Turciei. Însă, este vorba de mai mult. De la începerea operațiunii acum o lună, au avut loc atacuri dincolo de „zona sigură”, de această zonă tampon de 30 de km. Ambițiile Turciei depășesc cu mult această zonă, dincolo de spațiul acesta geografic. Situația este alarmantă. Astfel acești senatori, indiferent de partidele politice, îi spun secretarului de stat că, în cazul în care atacurile trec dincolo de „zona sigură”, Turcia trebuie să fie trasă la răspundere.

Wendy Griffith: Președintele Trump a spus că vrea ca trupele americane să părăsească zona. Ai văzut trupe ale Statelor Unite cât ai fost acolo?

George Thomas: Nu. După ce s-au făcut presiuni de către diverși legiuitori și de publicul american, președintele a spus că va proteja câmpurile de țiței. Potrivit Pentagonului, petrolul aparține poporului kurd, nu americanilor. Aici este vorba de mai mult decât de protejarea câmpurilor de țiței. Nu știm ce fel de decizii vor lua.

Wendy Griffith: Cum trăiesc kurzii și creștinii din Siria?

George Thomas: Viața pentru ei este foarte dificilă. Am fost în orașul Al-Quamishli, unde a trăit cândva o populație creștină numeroasă. Orașul este gol, creștinii, musulmanii, kurzii, arabii părăsesc orașul. Situația este foarte dificilă. Așa cum ne-a spus și Chris, în curând întreaga populație va părăsi zona.

Wendy Griffith: Ne bucurăm că te-ai întors nevătămat. Nu a fost un loc sigur.

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Mapamond creștin” 800 – noiembrie 2019. Fii la curent cu ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri