Interviu cu George Thomas despre situația misionarilor străini din Turcia

Adaugat la :  17.10.2019

Corespondentul internațional George Thomas este în Turcia și are informații referitoare la situația misionarilor străini din această țară.

Wendy Griffith, reporter: De la eliberarea pastorului Brunson a crescut în mod dramatic numărul misionarilor străini care au fost deportați. Ce ne poți spune despre asta?

George Thomas, corespondent-șef internațional la CBN: În ultimele luni, în jur de 25 de străini au fost deportați. Acești oameni sunt aici de o viață, de 15-30 de ani, oameni care s-au implicat în diverse părți ale țării și care slujesc mult. Într-o situație, o persoană a plecat din țară în concediu. Aici, la aeroportul din Istambul, i s-a spus că nu se va putea întoarce în țară. Ceilalți 25 de slujitori din străinătate au pățit la fel. Este o tendință foarte alarmantă.

Wendy Griffith: Există o părere potrivit căreia creștinii din Turcia nu sunt turci autentici, ci loiali Occidentului. Tu ce ai auzit?

George Thomas: Da, așa este. Nu este o noutate. Ei au această viziune de ceva vreme. Biserica din Turcia are 30-35 de ani. Un turc care părăsește islamul și devine creștin este ceva neobișnuit. Astfel, indentitatea și loialitatea acelui turc sunt puse la îndoială. În ultimele zile, de când sunt aici am stat de vorbă cu credincioși turci. Cu toții își iubesc țara. Ei sunt patrioți și vor binele țării. Ei vor schimbări, vor să contribuie la dezvoltarea țării, sunt patrioți desăvârșiți. Ei încearcă să convingă guvernul că doar pentru că ei au părăsit islamul, că s-au convertit, nu înseamnă că nu sunt turci loiali. Mai mult, ei își iubesc țara. Există această mentalitate și nu doar în Orientul Mijlociu ci în întreaga lume, în Africa sau în sud-estul Asiei, potrivit căreia dacă ești creștin atunci ești cu siguranță loial Occidentului deoarece creștinismul vine din Occident. Însă turcii îmi spun în mod constant că ei își iubesc țara și vor continua să își iubească țara chiar dacă ei cred în Isus Hristos.

Wendy Griffith: Andrew Brunson spune că s-ar putea să le vină lor rândul. Deoarece sunt turci, ei nu sunt persecutați în aceași măsură ca misionarii străini, cum a fost cazul lui, dar el spune că s-ar putea să le vină și lor rândul.

George Thomas: Am pus această întrebare multor lideri din Turcia. Până acum nu au fost persecutați, nu au fost hărțuiți. Cei vizați sunt slujitorii străini care trăiesc aici. Am pus această întrebare unui lider aici, în Turcia. El a spus că poate Dumnezeu le dă un rol proeminent în comunitatea creștină. Ei sunt pregătiți din punct de vedere spiritual pentru a prelua mantaua. Sunt întristați când văd că prietenii lor, care au investit așa de mult în această țară, părăsesc zona. Oamenii se confruntă cu o provocare legală. Unii care au fost expulzați din țară au depus o plângere la tribunal împotriva guvernului. Ei vor să afle de la guvern motivul pentru care au fost expulzați din țară. Ei au angajat avocați din Turcia pentru a întreba oficialitățile motivul pentru care au fost deportați, de ce au fost expulzați din țară. Acesta este un pas important. Ei trimit un mesaj guvernului și spun că nu au făcut nimic ilegal, nu au fost implicați în nicio activitate ilegală, nu sunt un pericol pentru securitatea Turciei și iubesc țara. Ei și-au petrecut majoritatea vieții în Turcia, copiii lor s-au născut aici, cel puțin în unele cazuri. Acesta este un pas pozitiv făcut de cei care au fost expulzați din țară. Au dat în judecată guvernul pentru a afla care este motivul expulzării lor.

Wendy Griffith: Ultima întrebare. Ce se întâmplă cu creștinii care fug de persecuția din Iran și din alte țări din Orient? Adesea, ei se refugiază în Turcia. Ce li se întâmplă odată ajunși în Turcia?

George Thomas: În mod surprinzător, ei nu sunt intimidați fiindcă refugiații nu sunt persecutați. Cu câteva zile în urmă am avut posibilitatea de a petrece ceva timp cu câțiva refugiați din Iran. Ei se confruntă cu alte provocări. Ca refugiați, ei nu au acces la îngrijire medicală, la educație, sunt dați uitării. Nu se confruntă cu persecuție religiosă, indiferent dacă vin din Iran, Afganistan sau Siria unde au fost persecutați. Până acum refugiații creștini nu au fost persecutați.

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Mapamond creștin” 796 – octombrie 2019. Fii la curent cu ultimele știri creștine: www.alfaomega.tv/stiri