Interviu cu președintele Armeniei despre conflictul din Nagorno-Karabah Știre Alfa Omega TV

Adaugat la :  22.10.2020

George Thomas, corespondentul senior internațional al CBN, a discutat despre conflictul din Nagorno-Karabah cu președintele Armeniei, Armen Sarkissian, din Erevan, capitala Armeniei.

George Thomas: Domnule președinte, apreciem prezența dvs. în emisiune. Sunt mai multe rapoarte care spun că Turcia trimite sute de jihadiști islamici sirieni pentru a lupta alături de soldații azeri. Domnule președinte, puteți confirma aceste rapoarte și care ar fi consecințele implicării lor?

Armen Sarkissian: În primul rând vreau să confirm aceasta și nu doar eu, ci și organizațiile internaționale și chiar departamente de informații ale statelor au confirmat aceasta. Avem însă dovezi și la sol despre implicarea Turciei și aducerea de teroriști militanți în regiune, lucru care a schimbat complet peisajul. Dacă mergeți în regiunea Nagorno-Karabah, veți vedea rămășițele turnurilor și ale clădirilor, ale bisericilor din secolele al III-lea, al IV-lea, când Armenia a devenit stat, primul stat creștin din lume, în anul 301. Armenii locuiesc acolo de mii de ani și după destrămarea URSS-ului, locuitorii din Nagorno-Karabah au decis să fie autonomi și să-și ducă viața, religia și moștenirea, să fie niște oameni liberi. Acum, pe 27 septembrie însă, Azerbaidjanul, susținut de Turcia, a declanșat un alt război. Au trecut mai bine de două săptămâni de când vedem cum sute de oameni sunt uciși, civilii sunt bombardați.

George Thomas: De ce se implică Turcia în această regiune din sudul Caucazului?

Armen Sarkissian: Aș vrea să vă răspund cu o întrebare. De ce oare Turcia s-a implicat în Egipt, în Libia, în Irak? Turcia pretindea că îi ajută pe frații săi de etnie, pe azeri, dar frații lor etnici sunt răspândiți peste tot în Asia Centrală, în Mongolia, până în nordul Chinei, dar n-au intervenit niciodată acolo. De ce oare s-au implicat în Siria, un loc cu o cultură antică și primii care au suferit acolo au fost comunitățile de armeni și de creștini, fiindcă Turcia este prezentă și în nordul Siriei. Ei vorbesc de integritatea teritorială a Azerbaidjanului, dar în același timp încalcă integritatea teritorială a mai multor națiuni. De ce oare creează tensiuni în Mediterană cu Grecia și Cipru și așa mai departe. Turcia vrea să se înscăuneze ca putere regională și pentru aceasta lovește pe toată lumea. Vor să își arate prezența în Caucaz, vor să dovedească că sunt o putere acolo și vor să-i învețe pe armeni o lecție și le spun azerilor din Nagorno-Karabah că nu pot rezolva problema singuri și că îi vor ajuta ei. Practic ei vor să aibă o prezență în Azerbaidjan și de acolo să poată controla resursele și infrastructura internațională de gaze naturale, așa încât Europa și Asia Centrală să depindă de ei. Cel mai important este că, oriunde merg, ei aduc și militanți islamici și distrug nu doar viețile oamenilor, ci și limbi antice, precum în Siria, unde au distrus acea cultură antică creștină care era prezentă peste tot în Siria.

George Thomas: Domnule președinte, care vor fi consecințele dacă Turcia nu va fi oprită în acest conflict?

Armen Sarkissian: Dacă Turcia nu va fi oprită, vom avea aceeași situație ca în Siria, doar că de zece ori mai gravă, fiindcă regiunea Caucaz va deveni volatilă, iar conductele de distribuție a gazului natural la nivel internațional vor fi controlate de Turcia. Dacă Turcia nu va fi împiedicată, va fi foarte dificil să se ajungă la pace prin negociere și oamenii să revină la masa negocierilor. În acest moment, Turcia este cel mai mare obstacol în calea păcii.

George Thomas: Premierul armean spunea la televizor că acest conflict este o alianță teroristă între Turcia și Azerbaidjan. Domnule președinte, sunteți de acord cu aceasta?

Armen Sarkissian: Oamenii din Nagorno-Karabah luptă pentru onoarea lor, pentru istoria și cultura lor, însă din cauza mercenarilor luptele s-au întețit. Mercenarii sunt teroriști islamici. Din acest punct de vedere, dorim să facem apel la Comunitatea Internațională. Puneți presiuni pe Turcia să părăsească Azerbaidjanul, împreună cu mercenarii și teroriștii lor, așa încât armenii și azerii din regiunea Nagorno-Karabah să poată încheia un armistițiu și să negocieze o soluție pașnică. Armenia a fost dintotdeauna pentru o soluție pașnică. Acest război nu este ceva ce ne-am dorit, nici noi, nici locuitorii din regiunea Nagorno-Karabah. Ei sunt oameni bravi, înțelepți, care vor să își dezvolte țara și să fie parte din comunitatea internațională. Aceasta însă este o luptă pentru cultura lor, pentru comunitățile și civilizația lor, complet diferit de motivele Turciei.

Emisiunea „Jerusalem DateLine” 350 este difuzată la Alfa Omega TV în octombrie 2020. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional.
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.