Interviu cu rabinul Marc Schneier despre relatiile sale cu liderii musulmani

Adaugat la :  8.11.2018

Rabinul din New York, Marc Schneier, e presedintele Foundation for Ethnic Understanding, si el cultiva relatii cu liderii musulmani de vreo 10 ani.

Corespondentul din Orientul Mijlociu, Julie Stahl, a stat de vorba cu rabinul Schneier in studioul nostru din Ierusalim pentru a afla experientele sale cu liderii din lumea musulmana.

Julie Stahl: Cum v-a venit ideea sa incepeti sa lucrati cu lumea musulmana?

Marc Schneier: Prima data am legat o relatie cu ultimul rege al Arabiei Saudite, Abdullah. El a venit in 2008 la Madrid la o conferinta inter-religioasa, care a adus impreuna diferiti lideri globali religiosi, in total, 215 participanti. Acolo au fost reprezentate si doua mari natiuni musulmane, Azerbaidjan si Kazakhstan. De fapt, as spune ca, din 57 de natiuni musulmane, cand vine vorba de sustinerea Israelului si de felul cum e tratata comunitatea locala de evrei, care numara acolo peste 25 000 de persoane, as spune ca Azerbaidjan e pe primul loc.

Julie Stahl: Cum ati fost primit si in cate natiuni calatoriti in mod regulat?

Marc Schneier: Nu vreau sa jignesc pe cineva, dar m-au primit regeste, fiindca, de obicei, sunt oaspetele familiei regale si as spune ca sunt foarte implicat in 10 natiuni din lumea musulmana. De obicei, conversatiile mele se indreapta spre cum putem imbunatati relatiile dintre acele natiuni si Israel si cum putem aduce impreuna natiunile din Golf si Israelul. Traim niste vremuri extraordinare, miraculoase, chiar. Vedem cum Domnul pune impreuna forte precum Donald Trump, Israel si tarile din Golful Persic. Nu trebuie sa vedem Iranul ca pe un blestem ci ca pe o binecuvantare prin care aceste forte vin impreuna. Vedem aceasta colaborare intre natiuni si din alte motive, printre care si economice. Cred ca, in urmatorii doi ani, vom vedea niste relatii statornicite intre tarile din Golf si Israel.

Julie Stahl: Care credeti ca a fost cheia deschiderii lor? A fost un motiv economic sau curiozitatea, ori succesul Israelului, sau amenintarea Iranului?

Marc Schneier: Daca eram la un examen cu raspunsuri multiple, as fi ales varianta E, adica toate cele de mai sus. As spune ca amenintarea comuna a Iranului si apoi oportunitatile economice comune ale Israelului si ale tarilor din Golf sunt motivele principale. Multi lideri din Golf imi spuneau ca probabil cred ca se apropie de Israel de teama Iranului, dar pe primul loc sunt oportunitatile economice. Liderii din pozitiile cele mai inalte din Golf imi spuneau ca mintile din Israel, impreuna cu bogatia lor, pot forma cea mai puternica regiune din lume. Un alt factor este ca ei vad Israelul ca reprezentant pentru poporul evreu si ei doresc o apropiere de acesta. Exista asadar mai multe motive pentru care vedem aceste asocieri intre statele din Golf si Israel.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 253 - noiembrie 2018, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

badge google play badge appstore

Alte informații

Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.