ISIS reîncepe să atace

Adaugat la :  14.01.2022

Chris Mitchell, reporter CBN: După retragerea dezastruoasă a Statelor Unite din Afganistan, adepții ISIS au prins curaj în toată lumea. În Siria, gruparea a început din nou să câștige teren, pentru prima dată din 2017. Chuck Holton a mers în orașul Rakka să ne aducă această perspectivă despre revenirea pe scenă a grupării ISIS.

Chuck Holton, corespondent CBN, Rakka: Când ISIS a preluat controlul unei mari părți din Siria și Irak, în 2014, scopul lor a fost înființarea unui califat islamic care să domine întreaga regiune cu ideologia lor extremistă. A durat aproape cinci ani până ce puterile lumii au reușit să recucerească acel teritoriu și până în ziua de azi cicatricile în urma războiului sunt peste tot în nordul Siriei, ca o amintire a brutalității acelui conflict. Mohamed Ahmed a văzut conflictul cu ochii lui, fiind împușcat de șase ori în timp ce lupta cu ISIS ca soldat irakian.

Mohamed Ahmed, fost soldat irakian: Vedeți această bucată de țeavă. Ei o tăiau, făceau o mică gaură, puneau exploziv înăuntru, puneau o baterie și fire și bombardau cu ele tancuri și oameni și obțineau explozii puternice.

Chuck Holton, nordul Siriei: Plimbându-ne în jurul acestui sat abandonat din nordul Siriei, e simplu de văzut de ce milioane de oameni au fugit de acest conflict în alte locuri precum Europa, Turcia și chiar SUA și nu vor reveni curând. Animalele au dispărut, casele oamenilor au fost distruse, fântânile sunt secate și este foarte dificil ca această zonă să fie din nou locuită, ceea ce presupune în continuare costuri mari pentru lumea întreagă, tot mai mulți oameni ajungând în grija ONU, a World Food Program și a altor organizații care hrănesc acești oameni pentru a-i ajuta să supraviețuiască.

Odată sediul central al auto-proclamatului califat al ISIS, orașul Rakka încă încearcă să se adune după ce gruparea teroristă a pierdut orașul în 2017, însă cetățenii spun că situația e mult mai bună decât înainte.

Ismael, proprietar de magazin, Rakka, Siria: Viața a devenit mult mai bună fiindcă acum avem siguranță pentru copii. Acesta este orașul nostru și noi îl iubim, nu putem să îl părăsim.

Chuck Holton: Când ISIS era în control, oamenii nu știau dacă mai ajung următoarea zi. Ismael: Moarte peste tot, cenușă de oameni peste tot, era oribil. Pe atunci, ne gândeam la pâine în fiecare minut.

Chuck Holton: Amenințările însă rămân. ISIS a început să câștige teren pentru prima oară din 2017 și să efectueze atacuri coordonate împotriva țintelor civile și militare. Acesta este orașul Kobani și în 2014 aici am văzut lupte crâncene, după care, în 2015,ISIS a asediat orașul cinci luni, dar forțele kurde au reușit să-i alunge până la urmă. A fost reduta ISIS, dar după cum puteți vedea, aici s-au dat niște bătălii incredibile. Acum ISIS începe să se reconstituie mai la sud de aici, în vestul Siriei, într-un loc numit Deir ez-Zor, și începem să vedem și atacuri, ceea ce ar putea însemna că vom vedea o reînviere a grupării ISIS în toată lumea în lunile următoare. Aici, în nord-estul Siriei, luptătorii kurzi rămân vigilenți și hotărâți să nu permită grupării ISIS să repete ororile din 2014, dar aceste evoluții sunt îngrijorătoare, mai ales că SUA caută să se retragă din Irakul vecin, părăsind pe mulți din regiune care se tem de o repetare a retragerii dezastruoase din Afganistan de anul trecut. Cetățenii speră că politica externă americană nu-i va lăsa în voia sorții.

Ismael: Ceva ne dă speranță, avem speranță, slavă Domnului, chiar dacă e una mică, este bine.

Chuck Holton: De la Rakka, din nordul Siriei, sunt Chuck Holton, pentru Știrile CBN.

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega Alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 409, difuzată la Alfa Omega TV în ianuarie 2022.

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

badge google play badge appstore

Alte informații

Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.