Israel și Iran se înfruntă la ONU în timp ce SUA își întărește prezența militară în Golful Persic

Adaugat la :  4.10.2019

Într-un discurs la ONU, președintele Iranului a emis noi avertizări. Președintele Hassan Rouhani spunea că regiunea e în pragul colapsului și a dat vina pe SUA pentru eșec în a rezolva conflictele din regiune. Apoi a mai acuzat SUA de terorism economic nemilos cu sancțiunile impuse din cauza programului nuclear iranian.

Discursul lui Rouhani a avut loc la doar câteva ore după ce secretarul de stat american, Mike Pompeo, a ținut o cuvântare la summitul „United Against Nuclear Iran” și făcea apel la celelalte națiuni să se alăture Statelor Unite. Ministrul Afacerilor Externe al Israelului, Israel Katz, a luat de asemenea cuvântul la adunarea generală a ONU, dând vina pe Iran pentru situația din Orientul Mijlociu.

Israel Katz, ministru israelian de externe: Principala problemă ce amenință stabilitatea și securitatea în Orientul Mijlociu este Iranul, care amenință să distrugă Israelul, complotând împotriva regimurilor multor țări din regiune. Iranul își folosește organizațiile teroriste, precum Hezbollah în Liban, Hamas și Jihadul Islamic Palestinian în Gaza, mișcarea Houthi în Yemen și milițiile șiite în Siria și Irak împotriva Israelului, dar și a altor state din Orientul Mijlociu.

Între timp, SUA a anunțat că trimite mai multe sisteme de apărare aeriană și trupe în Arabia Saudită. Oficialii din administrația Trump spun că Iranul e de vină că a atacat cea mai mare rafinărie de petrol a saudiților, ceea ce a oprit temporar jumătate din producție. La emisiunea Face the Nation, secretarul de stat, Mike Pompeo, spunea că Iranul urmărește declanșarea unui război.

Mike Pompeo, secretar de stat american: Cred că liderii iranieni sunt setoși de sânge și abia așteaptă să fie război. Președintele Trump și eu căutăm soluții diplomatice și iată că o națiune a atacat o altă națiune în cel mai amplu atac asupra surselor de energie globale, cred, din toată istoria scrisă.

SUA formează și o coaliție maritimă cu Marea Britanie, Arabia Saudită și alte state din Golf pentru a proteja transportul maritim din regiune.

Între timp, aici, în Israel, președintele Israelului, Reuven Rivlin, l-a desemnat pe premierul Benjamin Netanyahu ca prim candidat ca să încerce să formeze un guvern de coaliție după încheierea alegerilor. Netanyahu are însă în față o provocare foarte dificilă în a strânge destule locuri pentru un nou guvern.

Știre difuzată în cadrul emisiunii Jerusalem Dateline 297 – octombrie 2019. Fii la curent cu ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri