Israelul reinventează intervenția de urgență, salvând vieți

Adaugat la :  12.09.2019

Potrivit unui sondaj, durata medie ca o ambulanță să ajungă la o solicitare în SUA e de 15 minute. Imaginați-vă că ați putea reduce acest timp la trei minute sau mai puțin. O organizație israeliană și-a imaginat acest lucru și ei cred că pot schimba lumea. Iată cum e să mergi pe străzile Israelului pe un ambuciclu. Se strecoară prin trafic cum o ambulanță normală n-ar putea. Știrile CBN a putut filma îndeaproape.

Chris Mitchell, CBN: Mergem cu voluntarii de la United Hatzalah pe străzile Ierusalimului, unde pot ajunge la o solicitare în cam 90 secunde. E ceva revoluționar în serviciul medical de salvare.

Mark Gerson, președinte, United Hatzalah: În opinia noastră, principala cauză a decesului din vest, care poate fi prevenit, e așteptarea după ambulanță. United Hatzalah rezolvă această problemă prin intervenția unui voluntar, o persoană pregătită, echipată, și care primește o notificare în caz că poate ajunge la o victimă în 90 de secunde sau mai puțin, iar într-o zonă geografică mai dificilă, în trei minute.

Hatzalah înseamnă salvare și a fost inspirația lui Eli Beer.

Eli Beer, fondator, United Hatzallah: Zilnic mor oameni așteptând după ajutor. Visul meu pentru United Hatzalah e să ne asigurăm că nimeni nu va mai muri din cauze ce puteau fi prevenite. Când eram mic am decis să devin doctor și să salvez vieți.

Beer a împărtășit visul său la o conferință TEDmed, videoclip care a devenit viral. El spunea, ca tânăr șofer pe ambulanță, că deseori ajungea prea târziu pentru a salva viața cuiva și a decis să facă ceva.

Eli Beer, fondator, United Hatzallah: Împreună cu 15 prieteni, toți paramedici, ne-am propus să începem cu cartierul nostru și când mai apare un caz, să ajungem acolo cu mult înaintea ambulanței.

De la 15 prieteni, cu ani în urmă, acum, United Hatzalah are 5 000 de voluntari în tot Israelul. Abilitatea lor de a răspunde unei urgențe în trei minute sau mai puțin se bazează pe trei lucruri: ambuciclul, disponibilitatea voluntarilor de a răspunde la apel și tehnologia care îi conectează.

Eli Beer: Israelienii se pricep la tehnologie. Fiecare voluntar are un telefon cu tehnologie GPS de la NowForce și când există un apel, cei mai apropiați cinci voluntari sunt sunați și așa reușesc să ajungă acolo în cel mai scurt timp, folosind o aplicație cu hărți. E o tehnologie pe care acum o folosim în toată țara și care reduce timpul de răspuns.

Raphael Poch: Chiar acum a apărut o urgență. Suntem în acest moment la dispeceratul național al United Hatzalah și în spatele meu puteți vedea cum voluntarii din țară, din fiecare regiune, sunt trimiși spre locul urgenței. Primim cam 1 000 de apeluri pe zi.

Apoi, intră în acțiune voluntari din toate categoriile sociale. Aici intervine ambulanța pe două roți.

Gavy Friedson: Tot ce găsiți în ambulanță puteți găsi și aici.

Deci, cu acest echipament se pot lua măsuri de salvare a vieții în primele câteva minute?

Gavy Friedson: Da. Când primesc un apel, în trei minute sau mai puțin, ajung, îmi pun vesta și încep tratamentul. Tot ceea ce are o ambulanță, în afară de targă, se poate găsi și aici. Am un defibrilator sub scaun, iar restul echipamentului e în această sacoșă.

Gavy Friedson: De fapt, noi compensăm un deficit și până ce ajunge ambulanța, în acele prime minute cruciale, victima primește ajutor, e stabilizată, iar când ambulanța sosește, este gata să fie transportată la spital. A ajunge la locul urgenței în 90 de secunde e ceva revoluționar la nivel mondial.

Acea diferență de timp e o chestiune de viață și de moarte.

Eli Beer: Vă spun că fiecare secundă contează și dacă mai aștepți două secunde în cazul cuiva care nu are oxigen de 6-7 minute, acea persoană nu mai poate fi salvată sau dacă da, va rămâne invalidă pentru restul vieții și va avea nevoie de asistență medicală continuă. Dispunând de mii de voluntari, funcționăm ca și Uber, suntem peste tot.

Gavy Friedson a răspuns la peste 9 000 de apeluri de urgență. Acum, el se află în SUA pentru a povesti despre această revoluție în domeniul răspunsului în situații de urgență.

Gavy Friedson: M-am întâlnit cu șefi de poliție, pompieri, medici, chiar primari care vor să înțeleagă ce facem noi, ce am realizat și care vor să facă la fel.

Friedson e de părere că există o forță de muncă din SUA, neaccesată încă, și care abia așteaptă să salveze vieți.

Gavy Friedson: Le spuneam că avem atâția veterani care au fost medici, care sunt probabil acasă, sau medici la pensie, doctori care sunt deja pregătiți și doresc să ajute, dar au nevoie de cineva care să-i urnească din loc.

Modelul revoluționar funcționează deja în orașul New Jersey și în alte cinci state. Visul lor e acela de a extinde operațiunea în toată lumea.

Știrea face parte din emisiunea Jerusalem Dateline 294 - septembrie 2019. Ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri