Israelul s-a pregătit de Noul An evreiesc cu sunet de șofar

Adaugat la :  4.10.2019

Intrăm într-un sezon specific de sărbători biblice. Aceste zile sfinte tradiționale evreiești încep cu Roș Hașana, Anul Nou evreiesc, și Yom Kippur, Ziua Ispășirii. În acest sezon se întâmplă însă mai multe lucruri decât sunt descrise în Biblie.

Roș Hașana înseamnă literalmente „capul anului”, anul nou, dar, din punct de vedere biblic, înseamnă mult mai mult. În cartea Leviticul, este numit Yom Terua, Sărbătoarea Trâmbițelor sau a Judecății, vestită cu sunet de corn de berbece.

Eli Rebok: Singurul lucru poruncit de Roș Hașana e să auzim sunetul șofarului. Toată lumea se adună la sinagogă pentru a auzi sunetul șofarului. E ceva pentru sufletul oamenilor.

Sunetul pătrunzător al șofarului are menirea de a le reaminti ascultătorilor să se pocăiască de păcate și să se împace cu frații și surorile lor. Rabinii spun că reconcilierea cu Dumnezeu și cu omul aduce înfrângere dușmanului.

Eli Rebok: Șofarul e un instrument muzical făcut dintr-un corn. E cel mai vechi instrument muzical. Evreii ortodocși au promis să asculte șofarul de Anul Nou, ziua judecății noastre.

Parte a unei afaceri a două familii, Eli Rebok este în a treia generație de când familia sa confecționează șofare.

Eli Rebok: Întâi e șlefuit, apoi e lăcuit, după care îi punem un muștiuc. Totul se face repede, dar e nevoie de experiență cu munca manuală fiindcă fiecare corn are altă mărime și grosime. Trebuie să ai experiență ca să poți face un șofar bun.

Cornul de berbece e folosit ca șofar în mod tradițional, fiindcă atunci când Avraam a fost dispus să-l sacrifice pe fiul său Isaac, Dumnezeu i-a arătat un berbec care să ia locul fiului său.

Eli Rebok: Toate tipurile de corn de animal sunt potrivite, cu excepția celui de vițel.

Aceasta fiindcă poporul evreu nu dorește să-I amintească lui Dumnezeu de momentul cu vițelul de aur din deșert. Sunt nu doar diferite tipuri și mărimi de corn, dar sunt și trei tipuri de sunete suflate. În șofar se suflă în sinagogi și la Zidul Plângerii în fiecare dimineață pentru o lună întreagă înaintea sărbătorii, pentru a da destulă vreme pentru pocăință.

Boaz Michael, fondator, First Fruits of Zion: Știm cu toții că avem nevoie ca, în viața noastră de zi cu zi, să ni se reamintească de multe ori să ne pocăim și să ne gândim la lucrurile lui Dumnezeu. E ca un ceas cu alarmă pentru suflet.

Rebok spune că nu doar evreii sună din șofar. Vindem șofare în toată lumea.

Eli Rebok: Le vindem evreilor, creștinilor, mesianicilor, evanghelicilor...

Roș Hașana e sărbătoarea din luna a șaptea, însă, în tradiția evreiască, ea reprezintă Anul Nou.

Boaz Michael: La încoronarea noului rege în Israel, șofarele aveau să sune. Ele anunțau învestirea noului împărat sau sosirea împăratului. Deseori, în lumea creștină, se suflă din șofar în tot timpul anului, însă, în tradiția evreiască, acesta se sună în doar câteva momente pe parcursul anului, în timpul lunii curente, Elul, și de Roș Hașana.

Boaz Michael, fondatorul organizației First Fruits of Zion, spune că aceasta e o prefigurare pentru cei care cred în Ieșua, Isus.

Boaz Michael: Aceasta ne spune ceva, ne reamintește de ceva. Unul dintre lucrurile de care ne reamintește este crearea lumii, venirea Regelui Mesia într-o zi, în acest timp și instaurarea împărăției Sale aici, pe pământ. Șofarul ne reamintește de toate aceste lucruri. În fiecare zi când auzim acel sunet, ni se transmite acest mesaj.

Știre difuzată în cadrul emisiunii Jerusalem Dateline 297 – octombrie 2019. Fii la curent cu ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri asiti pe site-ul https://alfaomega.tv/

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.